Uvijek treba imati na umu da je leća (bilo meka ili tvrda) ipak strano tijelo u oku te da može izazvati komplikacije.
 Getty Images
ZA I PROTIV

Iako će s lećama vid i oštrina biti kvalitetniji, one donose puno veći rizik od raznih opasnih infekcija

Nositi kontaktne leće ili ipak ne? Razmotrite sve prednosti i mane, konačna odluka o tome hoćete li umjesto naočala nositi leće je na vama. Naravno, donesite je u dogovoru s vašim oftalmologom  

ZA

S kontaktnim lećama vaše vidno polje i oštrina bit će kvalitetniji nego s naočalama jer nema okvira koji smanjuju vidno polje (što je posebno važno za vozače). Nadalje, ako vam je nošenje naočala teret, ne možete se na njih naviknuti i smatrate da vam je narušen prirodan izgled, s lećama ćete to izbjeći. Također, neće više biti žuljanja niti crvenih otisaka na nosu i ušima, sve te neugodnosti s lećama se izbjegavaju. Naravno, nema ni zamagljivanja (leće se neće zimi pri ulasku u topliji prostor zamagliti). Uz to, nećete više morati razmišljati o okvirima dioptrijskih naočala i njihovom mijenjanju (jer se i tu, kao i u svemu, moda brzo mijenja). S druge strane, moći ćete imati sunčane naočale koje poželite, s time da više nećete morati u njih ugrađivati dioptrijska stakla.

Zbog toga ćete si sigurno priuštiti više sunčanih naočala i češće ih mijenjati. Jedna od najbitnijih pogodnosti odnosi se na sve one koji se bave sportom. Jasno je koliko su naočale u sportu ograničavajuće.

S lećama u sportu nema tih ograničenja. Uz pravilnu brigu u održavanje leća ne bi trebalo biti nikakvih problema, dapače. I za kraj, s lećama si možete ostvariti i san o tome da privremeno ili povremeno imate drugu boju očiju!


PROTIV

Svakodnevna briga i održavanje leća daleko je zahtjevnija od održavanja naočala. Ako niste spremni za tu brigu i disciplinu, leće nisu za vas. One jednostavno nisu za osobe koje nemaju i ne žele steći naviku svakodnevnog održavanja i higijene toga pomagala. Ako nosite leće, morat ćete redovito kupovati i sredstava za njegu leća (tekućine za njihovo održavanje), a to je stalni trošak. Svi koji nose kontaktne leće imaju i mnogo veći rizik od infekcija oka.

Nehigijena kod nošenja leća neizbježno dovodi do očnih infekcija, pa čak može dovesti i do gubitka vida. I naravno, nema spavanja s lećama, na to treba iznimno paziti. Oči se za vrijeme spavanja moraju odmoriti od leća. Kod osoba koje dugo nose kontaktne leće zbog mehaničkog djelovanja leće, odnosno pritiska na rožnicu (pogotovo ako je oko suho ili se nosi neadekvatna leća), rožnica dobiva nepravilan oblik i može imati neke karakteristike keratokonusa, a osobe se znaju žaliti i na slabljenje vida.

Uvijek treba imati na umu da je leća (bilo meka ili tvrda) ipak strano tijelo u oku te da može izazvati komplikacije. Tuširanje i doticaj s tekućom vodom nosi rizik od upale rožnice parazitom akantamebom. Ta upala nije nimalo bezazlena i teško se liječi.

Zbog toga je izuzetno važno educirati se o nošenju i održavanju leća. Nadalje, sindrom suhog oka češći je kod nositelja kontaktnih leća. Svakako se treba pridržavati i savjeta da u slučaju smetnji u oku leće treba skinuti, a ako smetnje ne prolaze, otići oftalmologu. I ako nema nikakvih problema, preporučljivo bi bilo barem jednom godišnje posjetiti svog liječnika. S lećama tzv. kratke izmjene (jednodnevne, mjesečne...) treba paziti na rok njihova trajanja jer nakon njegova isteka leća počinje mijenjati svoje karakteristike.

Linker
27. travanj 2024 01:22