UNSPLASH
dežurna ordinacija

I suho oko utječe na vidnu oštrinu

Obavezno kapajte umjetne suze bez konzervansa tijekom dana,

Kratkovidna sam od pete godine, sada imam 23 i dioptriju -10 na oba oka. Dioptrija mi se još nije stabilizirala. Unatoč tome dosad je sve bilo u redu; nosila sam polutvrde leće i odlično su mi odgovarale. Ipak, unazad mjesec dana vid mi je opet počeo slabjeti, a uz to sam počela primjećivati da su mi oči jako suhe, posebno ujutro kad se probudim. Leće su mi počele smetati, a jako me umara i gledanje u daljinu. To me počelo zabrinjavati i pitam se je li moguće da je problem u lećama. Do koje se granice kratkovidnost može ispravljati lećama?

  • Pavica G., Karlovac

Odgovara dr. Morena Gavrić, oftalmolog

Vi imate visoku kratkovidnost, ali kao što sami navodite do sada niste imali problema. Iako ste mladi, vjerojatno već dugo nosite kontaktne leće. Simptomi suhoće oka o kojima govorite tipični su, tim više što opisujete jutarnje probleme nakon buđenja. Suho oko može biti problem te čak može utjecati na kvalitetu vidne oštrine. Obavezno kapajte umjetne suze bez konzervansa tijekom dana, čak i kada imate kontaktne leće na očima. Navečer, prije spavanja, obavezno stavljajte gelove koji će omogućiti dugotrajno noćno vlaženje očiju i tako znatno ublažiti nelagodu nakon buđenja. Bilo bi dobro skidati leće i nositi naočale kada ste kod kuće i tako malo odmarati oči. Međutim, trebali biste ipak posjetiti oftalmologa da se provjeri postoje li neki drugi razlozi slabijeg vida.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
26. travanj 2024 14:05