Imunosne stanice trebaju zaštitu i pomoć da bi bile učinkovite
 Getty Images/iStockphoto
prirodni antioksidans

Hranjiva užina koja će vam pomoći da ojačate imunitet, izbjegnete prehlade i druge sezonske bolesti

Kako biste sačuvali sve te dragocjene sastojke i dobili maksimum od ovog napitka, važno je da ga popijete odmah nakon pripreme

Ovo je zdrava i hranjiva užina koja će vam pomoći da ojačate imunitet, izbjegnete prehlade i druge sezonske bolesti ili da, ako se već razbolite, ublažite neugodne simptome i brže ozdravite.

Banane obiluju kalijem i vitaminom B6 (ili folnom kiselinom), koji sudjeluje u lučenju hormona, a ima i važnu ulogu u stvaranju energije. Sadrže i vitamine B3 ili niacin, B2 ili riboflavin, vitamin C i A. Jedna banana ima čak tri grama dijetalnih vlakana koja potiču rad mišića crijeva, ali i alkaloide, aromatične spojeve koji imaju antioksidativna svojstva. Borovnice, kao i sve šumsko voće (što znači da ga možete po želji zamijeniti u receptu, a da zadržite jednak pozitivan učinak na imunitet), sadrže antocijanine - tvari koje su korisne kao antioksidansi, ali uspješno ublažavaju i simptome prehlade.

Uz to, poboljšavaju funkciju kapilara i malih krvnih žila te pospješuju mikrocirkulaciju u upaljenim sluznicama. Naranča obiluje vitaminom C, koji je nužan za pravilan rad imunosnog sustava, a sadrži i antioksidanse te polifenole, koji također jačaju našu prirodnu sposobnost obrane od štetnih mikroorganizama.

Kako biste sačuvali sve te dragocjene sastojke i dobili maksimum od ovog napitka, važno je da ga popijete odmah nakon pripreme. Naposljetku, tu je i pelud ili cvjetni prah, koji se smatra jednom od najzdravijih namirnica ili takozvanom superhranom i odlična je pomoć kod slabog imuniteta jer pruža savršeni koktel minerala i vitamina, fitoestrogena, flavonoida, enzima esencijalnih za čovjekov metabolizam hrane te lecitina, koji je važan za pravilan rad živčanog sustava. Zahvaljujući takvom sastavu pelud djeluje kao prirodni antioksidans i imunostimulator.


SMOOTHIE OD BANANE, BOROVNICA I PELUDI

SASTOJCI

  • 1 banana
  • 1 naranča
  • 10 borovnica
  • 2 čajne žličice peludi

PRIPREMA

  1. Iscijedite sok jedne naranče i ulijte ga u blender.
  2. Ogulite bananu, narežite na komadiće i dodajte u sok od naranče.
  3. Na kraju dodajte oprane borovnice i žličicu peludi. U
  4. ključite blender i kad se sastojci spoje, poslužite.
  5. Ukrasite napitak s nekoliko borovnica i pospite preostalom žličicom peludi.
Linker
25. travanj 2024 21:49