FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Hoću li i ja, kao moj tata, oboliti od Parkinsonove bolesti?

U određenom postotku Parkinsonova bolest je nasljedna

Tata ima Parkinsonovu bolest, već je dugo loše i ne funkcionira samostalno te smo ga smjestili u dom. U posljednje vrijeme u privatnom i poslovnom životu događaju mi se teške stvari i pod stresom sam. Primijetila sam da se i meni ruka ponekad zatrese. Je li moguće da i ja imam Parkinsonovu bolest i kako to ustanoviti? Imam 35 godina.

Nada L., Crikvenica

Odgovara doc. dr. Vladimira Vuletić, neurolog:

image
FOTOGRAFIJE: DARKO TOMAS/CROPIX CROPIX

"U određenom postotku Parkinsonova bolest je nasljedna. U praksi viđamo i tako mlade osobe poput vas s Parkinsonovom bolesti. Svakako se trebate što prije javiti u Centar za bolesti pokreta. Naš Centar na Klinici za neurologiju KBC-a Rijeka se među ostalim bavi proučavanjem genetskih formi Parkinsonove bolesti. Uglavnom, u iskusnom centru trebaju vas pregledati, obraditi i dati vam terapiju ako je to potrebno."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
19. travanj 2024 11:02