SHUTTERSTOCK
Signali tijela

Grčevi, natečene noge - ovi i još pet znakova upućuju na loše zdravlje bubrega

Bubrezi filtriraju toksine i određuju koje hranjive tvari treba izlučiti ili ponovno cirkulirati kroz tijelo - disbalans u njihovom funkcioniranju može biti ozbiljan problem

Nažalost, mnogi od nas ne shvaćaju da nam je zdravlje ugroženo sve dok ne bude prekasno. Obično na prve simptome ne reagiramo ili nismo ni svjesni da su to simptomi, a liječničku pomoć tražimo tek kada nam bude doista loše. Kad su u pitanju bubrezi, važno je rano uočiti promjene jer tako možemo spriječiti trajno oštećenje.

Funkcije bubrega

Jesu li vam bubrezi u opasnosti? Naime, smanjena funkcija bubrega može se pojaviti na temelju širokog raspona stanja, primjerice loše reguliranog dijabetesa. Uz to, najčešći uzrok disfunkcije bubrega općenito je prirodni proces starenja. Zato, od ključne je važnosti da obratite veću pozornost na ove organe u odrasloj dobi.

Bubrezi igraju ključnu ulogu u smislu pH vrijednosti vašeg tijela, potičući kiselo alkalnu ravnotežu. Oni također filtriraju toksine i određuju koje hranjive tvari treba izlučiti ili ponovno cirkulirati kroz tijelo. Ako osjetite bilo koji od sljedećih znakova upozorenja, nužno je da potražite stručno mišljenje.

image
SHUTTERSTOCK

Znakovi upozorenja

1. Promjene u količini urina

Urinarne promjene mogu se pojaviti na temelju onoga što jedete, pijete, pa čak i lijekova koje uzimate. Zbog toga je važno obratiti pozornost na čimbenike kao što su boja i ukupni volumen urina. Budući da bubrezi proizvode urin, sve zabrinjavajuće promjene često ukazuju na moguće probleme s bubrezima.

Imajte na umu promjene kao što su:

  • poteškoće s mokrenjem,
  • krv u mokraći,
  • rjeđe mokrenje,
  • tamna mokraća,
  • pjenušava mokraća i
  • često buđenje s osjećajem hitne potrebe za mokrenjem.

Čim primijetite promjene, zabilježite sljedećih nekoliko puta kada mokrite. Ako se ništa ne promijeni ili se simptomi pogoršaju, odmah potražite liječničku pomoć.

2. Povraćanje

Povraćanje i mučnina također predstavljaju znak koji upućuje na moguće probleme s bubrezima. Nemojte se odmah uznemiriti jer postoji mnogo drugih mogućnosti kada je u pitanju ovaj simptom. Od gripe do visoke razine stresa, povraćanje i mučnina mogu značiti puno stvari. Uz to, ako osjetite bilo koji drugi simptom u kombinaciji s bolesti, to će biti razlog za zabrinutost. Ako nešto nije u redu s bubrezima, toksini će se nakupljati u vašem organizmu. Budući da tijelo želi prirodno eliminirati te toksine i otrove, ova pojava može dovesti do osjećaja ekstremne mučnine. Još jednom, zabilježite sve druge promjene ili simptome koje bi vaš liječnik trebao znati.

3. Umor

Umor na prvu nije razlog za zabrinutost. Svatko s vremena na vrijeme osjeti umor, a čak i ako patite od kroničnog umora, to ne znači nužno da imate probleme s bubrezima. Uz to, kada su bubrezi pod stresom, oni ne proizvode dovoljno EPO-a, hormona koji potiče proizvodnju krvnih stanica bogatih kisikom.

4. Osip

Ako imate osip po tijelu koji vas svrbi, on bi moglo biti posljedica nakupljanja mokraćne kiseline. Kada koristite lokalne tretmane, oni općenito neće pomoći, jer će te svrbež osjećati kao da je ispod kože.

5. Natečene noge

Kad bubrezi ne rade pravilno, vaše tijelo će zadržavati tekućinu. Naime na temelju regulacije vode, bubrezi potiču ravnotežu i isporučuju hranjive tvari. Ako dođe do disbalansa u ovom procesu, moći ćete primijetiti da vam stopala i gležnjevi pa čak i ruke, noge te lice otiču.

image
SHUTTERSTOCK

6. Grčenje mišića

Kad je funkcija bubrega oštećena, možete razviti grčeve mišića na temelju neravnoteže elektrolita. Na primjer, ako vaše tijelo ima niske razine kalcija i loše regulirane razine fosfora, grčevi u mišićima često će se pojaviti.

7. Loš okus u ustima

Mnogi pacijenti koji imaju problema s bubrezima žalit će se na loš okus u ustima i usporedit će ovaj osjećaj kao da piju željezo. Kako se otpad nakuplja u tijelu, poznatiji kao uremija, može uzrokovati loš okus hrane i uzrokovati loš zadah. To u konačnici dovodi do gubitka apetita te mnogi pacijenti počinju gubiti na težini.

Ako primijetite samo jedan znak, poput umora ili mučnine, nema razloga za pretjeranu zabrinutost. Pazite na svoj urin i dokumentirajte sve promjene koje se dogode. U trenutku kada osjetite da nešto nije u redu, potražite stručno mišljenje.

Linker
17. travanj 2024 07:09