Dokazano je, glazba uistinu utječe na nas više nego što smo možda mislili.
 Foto: iStock
SIgurno ste i sami iskusili

Glazba mijenja naš doživljaj dodira

Dodiruje li vas robot ili čovjek zapravo nije važno. Glazba je je ključ, ona je ta koja nas zapravo dira...

Glazba dodiruje. Sve donedavno to je imalo samo figurativno značenje, ali najnovije istraživanje znanstvenika s Instituta Max Planck za ljudske kognitivne i moždane znanosti u Leipzigu pokazalo je da se to može shvatiti i doslovno.

Otkrili su da se, ovisno o glazbi koja se sluša, i dodir drugačije percipira. Što je glazba senzualnija, osjetljiviji smo i na dodire druge osobe.

Čak i ako znamo da nas umjesto pravog, živog čovjeka dodiruje robot.

Zanimljivo istraživanje

Neuroznanstvenici su do ovih spoznaja došli tako što su osobe za potrebe eksperimenta stavile svoju podlakticu zaklonjenu iza zavjese, a dodirivali su ih roboti kontroliranim pokretima. Istodobno su slušali glazbene komade, koje su kasnije ocjenjivali ljestvicom ocjena od "nije nimalo senzualna" do "iznimno je senzualna".

Pokazalo se da se senzualnost glazbe prenosi na iskustvo dodira.

Zanimljivo je da je glazba i dalje imala isti učinak u vezi s osjetljivosti dodirivanja i kada su sudionici znali da će ih dodirivati robot, a ne čovjek.

Najsenzualnija glazba

- Glazba mijenja našu percepciju dodira. Tužna glazba u nekim je aspektima obrađena u mozgu slično kao suosjećajni dodir, a agresivna glazba kao agresivni dodir - kaže voditelj studije dr. Tom Fritz.

Pokazalo se da je jedan od najsenzualnijih glazbenih pravaca bossa nova.

Linker
25. travanj 2024 23:36