Prednosti epiduralne analgezije za porod može potvrditi gotovo svaka žena koja je rodila sa i bez nje.
 Foto: iStock
Dobre i loše strane

Epiduralna analgezija

Riječ je o metodi kontrole boli koja se primjenjuje ubodom u leđa i davanjem anestetika u takozvani epiduralni prostor.

Piše: dr. Vilena Vrbanović Mijatović, anesteziologinja


Najpopularnija je za olakšanje porođajne boli jer je jedina metoda koja omogućuje potpunu blokadu boli uzrokovane trudovima. Manje je poznato da se vrlo često rabi i kao metoda kontrole boli za vrijeme i nakon većih kirurških zahvata u trbuhu i donjem dijelu tijela. Može se primijeniti jednokratno, ubrizgavanjem anestetika kroz iglu kojom se pristupa epiduralnom prostoru, no vrlo često liječnik će se, radi dugotrajnijeg djelovanja, odlučiti na postavljanje katetera u epiduralni prostor preko kojeg se analgetik može primjenjivati koliko je puta potrebno.

Epiduralnu analgeziju daje specijalist anesteziolog, a njezinu izvođenju uvijek prethodi razgovor s bolesnikom te određene laboratorijske pretrage, čime se mogućnost nastanka komplikacija smanjuje na najnižu moguću razinu te se prepoznaju bolesnici koji zbog nekog razloga nisu kandidati za epiduralnu analgeziju.

Prednosti i nedostaci

Dobre strane epiduralne analgezije za porod može potvrditi gotovo svaka žena koja je imala priliku usporediti porod s analgezijom i bez nje. Porod je izuzetno bolan i stresan, a epiduralna analgezija ne samo što umanjuje osjećaj boli nego cijeli događaj čini manje iscrpljujućim i poštednijim za rodilju. Uz to, u odnosu na sve druge vrste analgezije, epiduralna analgezija ima najmanje utjecaja na dijete.

Također, prednosti epiduralne analgezije za velike i bolne kirurške zahvate su velike. Bolesnici koji tijekom zahvata u općoj anesteziji kontinuirano dobivaju anestetik preko epiduralnog katetera nerijetko su stabilniji za vrijeme zahvata, subjektivno se bolje osjećaju nakon buđenja, zahtijevaju manje lijekova protiv bolova, a dokazano je i da imaju kraći poslijeoperacijski oporavak.

Ova vrsta analgezije ipak ima i svojih nedostataka pa se tako porod može produljiti, a njeno preuranjeno davanje može dovesti i do nedostatka trudova, zbog čega se porod mora dovršiti carskim rezom. Usprkos tome iskusan anesteziolog znat će izbjeći zamke epiduralne analgezije te prilagoditi dozu fazi poroda, a iskusan tim liječnika i primalja uspješno privesti porod kraju.

Moguće neželjene posljedice

Komplikacije epiduralne anestezije su, kao i kod svakog zahvata, moguće, ali uz pravilan odabir kandidata za epiduralnu analgeziju vrlo rijetke. One uključuju prolazni pad krvnog tlaka, glavobolju i nepotpunu analgeziju najčešće uzrokovanu pomakom katetera. Najopasnija, ali iznimno rijetka komplikacija je nastanak epiduralnog apscesa i epiduralnog hematoma s posljedičnim neurološkim ispadima.

Linker
29. travanj 2024 09:08