SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Dva pitanja koja u samo 15 sekundi mogu otkriti vaš rizik za rak prostate

Koje znakove nikada ne biste smjeli ignorirati

Rak prostate je jedna od najčešćih vrsta raka u muškaraca, drugi po učestalosti maligni tumor muškaraca u Hrvatskoj i razvijenom svijetu. Svake godine u našoj zemlji ima oko 1700 novooboljelih, dok ih godišnje od te bolesti umire oko 600. Nažalost, mnogi muškarci ne osjećaju nikakve simptome bolesti sve dok ona ne dođe u već poodmaklu fazu. Rak prostate ne mora uvijek biti opasan po život, no što se ranije otkrije, to je veća vjerojatnost da će bolest biti izliječena. Sumnjate li da ste i vi možda među oboljelima, postavite si dva pitanja koja mogu predvidjeti vaš rizik za obolijevanje od raka prostate s obzirom na to da neki faktori znače povećan rizik da ćete razviti bolest.

1. Koliko ste stari?

Rak prostate zahvaća uglavnom muškarce u dobi od 50 i više godina, a vaš rizik s godinama i dalje raste. Bolest se najčešće dijagnosticira kod muškaraca u dobi između 70 i 74 godine, kažu stručnjaci iz britanskog organizacije Prostate Cancer UK.

2. Imate li u obitelji slučajeva raka prostate?

Ako su vaš otac ili brat imali rak prostate, to može značiti da i vi imate povišen rizik za razvoj te bolesti. Imate dva i pol puta veći rizik za razvoj raka prostate ako su ga imali vaš otac ili brat u odnosu na muškarce čiji članovi obitelji nisu imali tu bolest. Rizik za obolijevanje je još i veći ako imate srodnika koji je od te bolesti obolio u dobi mlađoj od 50 godina. No, prema organizaciji Prostate Cancer UK, imate povišen rizik za rak prostate i ako su vaša majka ili sestra imale rak dojke ili jajnika. Stoga je savjet stručnjaka da, ako imate više od 45 godina i vaš otac ili brat su imali rak prostate, o tome što prije porazgovarate sa svojim liječnikom obiteljske medicine.

Koje znakove nikada ne biste smjeli ignorirati

  1. Češća potreba za mokrenjem, često i tijekom noći
  2. Nagla, nezadrživa potreba za odlazak u zahod
  3. Otežan početak mokrenja
  4. Napinjanje pri mokrenju ili dugotrajno mokrenje
  5. Slab mlaz
  6. Osjećaj da mjehur nije posve ispražnjen
  7. Krv u mokraći ili krv u sjemenoj tekućini

Imate li neke od tih simptoma, to ne znači nužno da imate rak prostate, no trebali biste što prije otići liječniku i obaviti potrebne pretrage kako bi se otkrio uzrok tih simptoma. Prostata je organ veličine oraha, smješten ispod mjehura i omotan oko uretre - cijevi kroz koju mokraća izlazi iz tijela. Ima ulogu i u proizvodnji sjemene tekućine.

- Treba imati na umu da trans osobe koje su rođene kao muškarci i dalje imaju rizik za rak prostate, unatoč tome što su imale rekonstruktivnu operaciju jer im tijekom tog zahvata nije uklonjena prostata - upozoravaju iz organizacije Prostate Cancer UK dodajući da je njihov rizik ipak nešto niži. Većina slučajeva raka prostate kod trans žena otkriven je u dobi iznad 50 godina.

Linker
26. travanj 2024 23:32