Menstrualni ciklus broji se od prvog dana krvarenja u mjesecu pa do prvog dana sljedećeg razdoblja

 SHUTTERSTOCK
Istraživanje

Duži ili kraći menstrualni ciklusi oštećuju zdravlje srca

Žene čiji su mjesečni ciklusi bili znatno duži ili kraći od prosjeka imale su veću vjerojatnost da će doživjeti srčane bolesti, srčani udar ili fibrilaciju atrija


Žene čiji je menstrualni ciklus kraći od 22 ili dulji od 34 dana imaju veću vjerojatnost da će doživjeti kardiovaskularne bolesti, uključujući srčani udar ili fibrilaciju atrija, pokazalo je novo istraživanje čiji su rezultati nedavno objavljeni u časopisu Journal of American Heart Association.

- Ovi su nalazi zanimljivi i ističu važnost praćenja menstrualnog ciklusa kao markera zdravlja, posebno zdravlja srca. Nepravilni menstrualni ciklusi ‘nisu nužno benigni‘. Prethodna istraživanja povezala su nepravilne menstruacije s još više čimbenika rizika za zdravlje, uključujući inzulinsku rezistenciju, povišen kolesterol, visoki krvni tlak i kroničnu upalu - kaže dr. Stephanie Faubion, direktorica Centra za žensko zdravlje u klinici Mayo i medicinska direktorica Sjevernoameričkog društva za menopauzu.


Doživljava ga otprilike svaka peta žena

Menstrualni ciklus broji se od prvog dana krvarenja u mjesecu pa do prvog dana sljedećeg razdoblja. Prosječni ukupni menstrualni ciklus je 28 dana, a sve između 21 i 35 dana obično se smatra redovitim. Duži ili kraći ciklus smatra se nepravilnim, a doživljava ga otprilike svaka peta žena.

Redovita duljina menstrualnog ciklusa odražava normalno funkcioniranje povezanih hormonskih sustava (hipotalamus, hipofiza i jajnici) i vitalni je pokazatelj cjelokupnog zdravlja. Prema rezultatima posljednjeg istraživanja, koje je uključilo gotovo šezdeset tisuća žena iz britanske Biobanke, prosječne dobi 46 godina, bez dijagnosticiranih srčanih bolesti i prije ulaska u menopauzu, nepravilna duljina ciklusa bila je povezana s 19 posto većim rizikom od srčanih bolesti i 40 posto većim rizikom od fibrilacije atrija u odnosu na žene koje su imale uredan ciklus.

Još konkretnije, istraživanje je pokazalo da one žene koje imaju kraći menstrualni ciklus imaju 29-38 posto veći rizik dobiti koronarnu bolest srca, srčani udar, fibrilaciju atrija, moždani udar i zatajenje srca, a dulji menstrualni ciklus povezan je s 11 posto većim rizikom od tih kardiovaskularnih bolesti. Istraživači nisu našli poveznicu između duljeg ciklusa i rizika od moždanog udara ili zatajenja srca.

- S obzirom na ove rezultate, žene s nepravilnim obrascima menstrualnog ciklusa trebale bi biti informirane o povećanom riziku za kardiovaskularne bolesti. Također, ovo ima važne javnozdravstvene implikacije za prevenciju fibrilacije atrija i srčanog udara među ženama i naglašavaju važnost praćenja karakteristika menstrualnog ciklusa tijekom reproduktivnog života žene - rekla je u priopćenju za javnost viša autorica istraživanja dr. Huijie Zhang, glavna liječnica i profesorica u bolnici Nanfang Southern Medical University u Kini.

Linker
25. travanj 2024 17:03