SHUTTERSTOCK
Dobar sastojak

Osim što osigurava vitamine B skupine, kalcij i fosfor, ova namirnica štiti od raka, podupire zdravlje kostiju i jača imunitet

Nije sav sir loš za vas, pa ako ste ljubitelj sira, mogli biste se dodatno razveseliti kada kažemo da ova namirnica zapravo može podržati vaše zdravlje. Osim što je ukusan ovaj slani dodatak napravljen od ovčjeg i/ili kozjeg mlijeka koristi se u mnogim jelima. Lakše je probavljiv i s mnogo manje alergena nego što su to sirevi iz kravljeg mlijeka, što je ohrabrujuće za one koji su osjetljivi na mliječne proizvode. Ipak, važno je zapamtiti da je ova sirna namirnica, bogata natrijem i zasićenom masnoćom, stoga ju ne biste trebali konzumirati svakodnevno.

Koje su zdravstvene prednosti ove namirnice?

1. Može pomoći u zaštiti od raka

Možda jedna od najzanimljivijih prednosti prehrane feta sirom je ta što je ovo potencijalna hrana protiv raka. Ova namirnica, prema istraživanjima, omogućuje da kalcij (u kombinaciji s vitaminom D) zaštititi tijelo od raznih vrsta raka. Dodatno, protein alfa-laktalbumin koji se može naći i u ovom grčkom siru kada se veže na ione kalcija i cinka ima antibakterijska i antitumorska svojstva. Osim toga, peptidi kojima obiluje ova namirnica su još jedna obećavajuća antitumorska svojstva.

2. Podržava zdravlje kostiju

Vjerojatno već znate da je kalcij dobar za vaše kosti. Što je veća vršna koštana masa, manji je rizik od osteoporoze i drugih stanja koja uključuju gubitak koštane mase. Feta sir je izuzetno bogat kalcijem, a napravljeno istraživanje dodatno podržava ovu tezu.

3. Pomaže jačanju imunološkog sustava

Drugi protein koji se nalazi u ovom siru zove se histidin. Taj se protein u početku smatrao važnim samo za zdravlje dojenčeta, ali kasnije se pokazao neophodnim i za odrasle. Kada se histidin kombinira s vitaminom B6 (također se nalazi u feta siru), podvrgava se molekularnom postupku kako bi postao histamin. Jedenjem grčkog sira u kombinaciji s prehranom bogatom antioksidansima može se osigurati zdrav imunosni sustav spreman za borbu protiv bolesti.

4. Pomaže održati crijeva zdravima

Budući da sadrži probiotike, omogućuje održavanje crijeva zdravima te ujedno uspješno se bori protiv mnogih probavnih problema uobičajenih u stresnim životnim stilovima.

5. Može pomoći spriječiti glavobolju

Dobar je izvor vitamina B2 (riboflavina), poznatog kao prirodni lijek za glavobolje, uključujući migrene. Prehrana bogata vitaminom B2 kao što je feta sir, može poslužiti kao preventivna metoda za ograničavanje migrena i drugih vrsta kronične glavobolje.

6. Štiti oči

Riboflavin je dobar za više toga. Istaživanja pokazuju da osobe čija je prehrana bogata vitaminom B2 imaju manji rizik od degenerativnih bolesti oka, kao što su katarakta i glaukom.

7. Može pomoći kod anemije

Povezano s niskim razinama željeza, folne kiseline ili vitamina B12, anemija se može prirodno liječiti određenom hranom i nadomještanjem hranjivih tvari. Stoga vitamin B12 i mala količina željeza pronađeni u feta siru mogu poslužiti kao dio prehrane za borbu protiv anemije.

Rizici i nuspojave

Iako sir feta ima znatno manje alergena od sira dobivenog od kravljeg mlijeka ipak je i dalje moguće biti alergičan na kozje ili ovčje mlijeko. Većina osoba s dijagnosticiranom alergijom na kravlje mlijeko također otkriva da njihova tijela prepoznaju iste proteine u kozjem mlijeku. Međutim, ako ste osjetljivi, ali niste alergični na kravlje mlijeko, vjerojatno ćete pronaći proizvode poput fete kao odličnu alternativu. Drugi potencijalni oprez pri konzumiranju feta sira je za one koji pate od histaminske intolerancije. Histamin je vitalni protein u malim dozama koji pomaže tijelu u borbi protiv infekcije, ali previše toga uzrokuje prekomjernu upalu. Osobe koje pate od intolerancije na histamin, za razliku od većine ljudi, teško razgrađuju histamin i mogu imati simptome slične alergijskim epizodama. Ako osjetite simptome kao što su koprivnjača, znojenje ili oticanje nakon konzumiranja feta sira ili drugih proizvoda od kozjeg ili ovčjeg mlijeka, prestanite jesti i odmah se obratite svom liječniku.

Linker
21. ožujak 2024 20:06