Sadašnje informacije američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti upućuju na to da ne postoji povećan rizik za pobačaj ili druge komplikacije
 Getty Images/iStockphoto
Trudni ste i zabrinuti zbog novog koronavirusa?

Donosimo šest najčešćih pitanja i odgovora zabrinutih budućih majki

Najvažnija stvar za sve, uključujući i trudnice, jest da se provodi iznimna higijena, što podrazumijeva učestalo pranje ruku sapunom i toplom vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi te izbjegavanje dodirivanja usta, nosa i očiju

Suvišno je reći da su među onima koje cijela situacija najviše brine na prvom mjestu trudnice koje su prestrašene za sebe i za dijete koje nose jer ne znaju kako će se COVID-19 odraziti na njihovo zdravlje i trudnoću. Evo što kažu liječnici iz Harvard Medical School odgovarajući na najčešća pitanja zabrinutih budućih majki.

Kao što je poznato, virus se širi kapljičnim putem kad zaražena osoba kašlje ili kiše, a bolest se može prenijeti i ako netko dodiruje površine koje su zaražene jer ih je prethodno dirala osoba koja ima COVID-19 ili su na nju pale kapljice dok je zaražena osoba kašljala ili kihala. Najvažnija stvar za sve, uključujući i trudnice, jest da se provodi iznimna higijena, što podrazumijeva učestalo pranje ruku sapunom i toplom vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi te izbjegavanje dodirivanja usta, nosa i očiju.


1. Jesu li trudnice izložene povećanom riziku od zaraze novim koronavirusom?

S obzirom na to da je riječ o novom virusu, malo se zna o njegovom utjecaju na trudnice. Ono što se zasad zna jest da trudnice imaju jednaku ili malo veću vjerojatnost u odnosu na opću populaciju da razviju simptome bolesti ukoliko budu zaražene novim koronavirusom. Prema sadašnjim spoznajama, simptomi bolesti su kod trudnica uglavnom blagi do umjereni, otprilike jednako kao što je to kod žena (i muškaraca) iste dobne skupine koje nisu trudne.


2. Ako trudnica oboli od COVID-19, povećava li to rizik za pobačaj ili neke druge komplikacije trudnoće?

Sadašnje informacije američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti upućuju na to da ne postoji povećan rizik za pobačaj ili druge komplikacije, poput malformacija fetusa i slično kod trudnica zaraženim s COVID-19.

Na temelju podataka prikupljenih u borbi s drugim koronavirusima, kao što su SARS i MERS, Američko udruženje opstetičara i ginekologa upozorava samo na činjenicu da bi trudnice koje imaju COVID-19 mogle imati povišen rizik za neke komplikacije, poput prijevremenog porođaja, no podaci su zaista vrlo ograničeni i odnose se na mali uzorak trudnica te se ne može sa sigurnošću tvrditi da bi infekcija direktno uzrokovala prijevremeni porođaj.


3. Ako trudnica oboli od novog koronavirusa, može li virusom zaraziti fetus ili novorođenče?

Istraživanje provedeno na devet trudnica zaraženih s COVID-19 koje su sve imale simptome bolesti, pokazalo je da niti jedna od njihovih beba nije bila zaražena virusom. Virus nije bio prisutan u amniotičko tekućini tekućini, u bebinom ždrijelu niti u majčinom mlijeku. Čini se da je rizik za prijenos virusa na fetus vrlo nizak.


4. Smije li zaražena majka dojiti svoju bebu?

Trenutačno nema nikakvih dokaza da je virus prisutan u majčinom mlijeku. S obzirom na to da se virus prenosi kapljičnim putem, rodilje se strogo moraju pridržavati higijenskih mjera koje uključuju temeljito pranje ruku i nošenje maske kako bi što više smanjile izloženost novorođenčeta virusu.


5. Hoće li zaražena trudnica zaražena biti razdvojena od novorođenčeta?

Prema sadašnjim informacijama, nema dokaza da bi razdvajanje zaražene majke i djeteta bilo korisno, naprotiv, smatra se da bi više štete donio stres zbog razdvajnja.


6. Što je sigurnije u slučaju da je majka zaražena: carski rez ili vaginalni porod?

Neke virusne infekcije mogu se prenijeti s majke na dijete tijekom porođaja, no primjerice virus gripe se pri vaginalnom porodu ne prenosi na dijete. S druge strane, HIV i herpes se mogu raširiti putem krvi i tjelesnih tekućina pa je kod tih bolesti carski rez sigurnija opcija. Zasad još nema nikakvih dokaza da je neka od tih metoda poroda sigurnija kad je riječ o zarazi s COVID-19 niti se neka od te dvije metode preporučuje. Jedina zabrinutost zasad proizlazi zbog činjenice da carski rez zahtijeva duži boravak u bolnici, a svaki boravak u bolnici u eri pandemije donosi i veći rizik od zaraze ako rodilja nije bila zaražena.



Čuvajte sebe i druge te se priključite akciji #OSTAJEMDOMA


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Linker
22. travanj 2024 02:04