Dermatolozi mogu pronaći rješenja za razne probleme. 

 SHUTTERSTOCK
Zdravlje kože

Dermatolozi otkrili što prvo primijete na vama! Da, mogu uočiti i razne bolesti

Postoji nekoliko ključnih aspekata koje vaš dermatolog prvo primijeti o vama

Kao najveći i najteži organ, koža pomaže u zaštiti protiv mikroba, regulira tjelesnu temperaturu i služi mnogim važnim funkcijama. Zato je izuzetno važno brinuti o njoj. Osim što biste trebali svaki dan koristiti kremu sa zaštitnim faktorom, jednom godišnje biste trebali posjetiti dermatologa kako biste održali zdravlje kože na najvišoj razini.

Iako je pregled cijelog tijela i provjeravanje madeža jedan od načina na koji dermatolozi provjeravaju vašu kožu, oni također obraćaju pozornost na druge aspekte vašeg zdravlja kako bi saznali više o tome što se događa. Zapravo, dermatolozi bi mogli uočiti rane znakove svega, od celijakije do dijabetesa. Ovo su ključni aspekti koje vaš dermatolog prvo primijeti na vama:


Kosa

Ako imate problema sa stanjivanjem ili gubitkom kose, dermatolog će možda moći suziti uzrok pregledom.

Pregled kose može biti ključan iz mnogo razloga, kaže dr. med. Mona Mislankar, certificirana dermatologinja u Cincinnatiju, za The Healthy.

- Određeni tipovi gubitka kose mogu biti posljedica stvaranja ožiljaka, ali i ne moraju, a neki mogu biti povezani s hormonskim gubitkom kose, dok drugi mogu biti posljedica stresnih događaja u pacijentovom životu, bilo da je to nedavna operacija, gubitak voljene osobe, trudnoća, novi lijek, dijeta. Popis je beskrajan - istaknula je dr. Mislankar.


Nokti

Sljedeći put kad posjetite dermatologa, uklonite lak za nokte. Dr. Mislankar kaže da je pregled nokta izuzetno važan kod posjeta dermatologu jer uključuje proksimalni nabor nokta (službeni naziv za zanoktice), a to je izuzetno važno jer se bolesti srca, jetre i plućne bolesti mogu uočiti na noktima.

Osim toga, dr. Mislankar kaže da se osipi, poput psorijaze, ponekad prvo mogu pojaviti na noktima.


Tip kože

Bez obzira na to je li vaša koža masna, suha ili kombinacija to dvoje, vrlo je vjerojatno da će vaš dermatolog to moći odmah uočiti. To može pomoći u određivanju proizvoda koji najviše odgovaraju potrebama vaše kože, a uz to vas liječnik može usmjeriti što odabrati. Suhu kožu je možda lako uočiti zbog ljuskanja, a masnu zbog sjaja na nosu i čelu, no mješovitu može biti malo teže prepoznati.

- Mješovitu kožu može biti malo teže odrediti jer može postojati istovremena suhoća i masnoća, ovisno o mjestu na licu ili čak o dobu dana - kaže dr. med. Renée A. Beach, dermatologinja i osnivačica DermAteliera na Avenue.


Podočnjaci

Naspavali ste se, ali podočnjaci su i dalje tu? Dermatolog vam može pomoći u otkrivanju uzroka, ali i u pronalasku rješenja za ovaj problem.

- Neki od razloga uključuju opuštenu kožu, povećanu pigmentaciju, gubitak volumena, gubitak mišića i izbočenje masnog tkiva te alergije - kaže dr. Mislankar.


Akne ili osip

Tijekom cjelokupnog pregleda tijela za sumnjivim madežima, dermatolozi obraćaju pozornost i na sve akne ili osipe koje pacijent ima. Uz to, dr. Mislankar kaže da u nekim slučajevima akne mogu biti simptom sindroma policističnih jajnika (PCOS).

- Osim toga, reumatologija i dermatologija obično idu ruku pod ruku pa se tako mnoge reumatološke bolesti, poput lupusa ili sklerodermije, prvo pokažu kao osip na koži - dodala je.


Ožiljci

Tko nije grubo istiskivao ili dirao prištiće? Vjerojatno ne postoji ta osoba. Nažalost, neki ljudi misle da tako čine uslugu svojoj koži, no umjesto toga možda uzrokuju trajnu štetu. Prema dr. Beach, dermatolozi paze na promjene povezane s istiskivanjem jer je to jedna od najčešćih loših navika koje pacijenti imaju.

- Općenito je to najgora stvar koju možete učiniti za svoju kožu, jer će sljedeća značajka kože biti hiperpigmentacija uzrokovana upalom, crvenilo uzrokovano puknućem krvnih žila ili infekcija i u najgorem slučaju: ožiljci - kaže ona.


Što dermatolozi žele da znate?

Ovo su samo neki od načina kako možete održati cjelokupno zdravlje i dobrobit kože:

  • Svakodnevno nanosite kremu za sunčanje (uključujući i vlasište!)
  • Klonite se solarija
  • Pojednostavite rutinu njege kože
  • Odaberite proizvode za njegu kože prilagođene vašem tipu kože
  • Njegujte usne zaštitnim faktorom
  • Drži ruke dalje od lica
  • Redovito kontrolirajte svoju kožu.
Linker
25. travanj 2024 16:06