SHUTTERSTOCK
Koktel zdravlja

Često zaboravljeno povrće koje štiti od raka, dijabetesa i srčanih oboljenja - vrijeme je da ga stavite na stol

Kelj pupčar obiluje izrazito hranjivim tvarima koje stavljaju ovu namirnicu u sam vrh povrtnica

Kelj pupčar, kojeg još nazivamo i prokulicama svestrano je i hranjivo povrće u kojem možemo uživati samostalno ili kao prilog raznim kulinarskim pripravcima. Izgledom podsjeća na glavice kupusa, no u bitno smanjenoj veličini. Za razliku od brokule i cvjetače, ovo povrće čije vrijeme dolazi, nema dodatnog otpada već se konzumira cijelo. Često nepravedno zapostavljen i zaboravljen kelj pupčar zapravo obiluje izrazito hranjivim tvarima koje povezujemo s više zdravstvenih prednosti. Sve je to dovoljno dobar razlog da ovu povrtnicu uvrstite na sam vrh prioriteta svojih prehrambenih navika.

Osam zdravstvenih dobrobiti kelja pupčara

1. Bogatstvo nutrijenata

Kelj pupčar sadrži malo kalorija, a puno vlakana, vitamina i minerala zbog čega je odličan izbor za mnoga metabolička stanja. 80 grama ovog povrća u kuhanom stanju sadrži samo 28 kcal, 5.5 grama ugljikohidrata, dva grama vlakana te 91 posto dnevne vrijednosti (DV) vitamina K, 53 posto DV vitamina C te 12 posto DV folata. Osim navedenih nutrijenata, ova povrtnica sadrži male količine vitamina B6, kalija, željeza, tiamina, magnezija i fosfora.

2. Bogat antioksidansima

Kelj pupčar ima visoki sadržaj antioksidansa koji promiču cjelokupno zdravlje odnosno, pomažu zaštiti organizam od slobodnih radikala koji izazivaju lančane reakcije i oštećuju membrane stanica i DNK strukturu.

3. Visok udio vlakana

Vlakna su važan promotor cjelokupnog zdravlja što dokazuje i studija. Ova vrsta ugljikohidrata koja kroz tijelo prolazi neprobavljena, djeluje protektivno na srce, održava normalne razine glukoze, podržava zdravlje probavnog sustava i hrane korisne crijevne bakterije. Povrću koje obiluje vlaknima pripada i kelj pupčar.

- Probavne bakterije povezane su s pozitivnim raspoloženjem, imunitetom i protuupalnim djelovanjem - navode iz Sveučilišta Harvard.

image
SHUTTERSTOCK

4. Bogat vitaminom K

Osim što je neophodan za stvaranje krvnih ugrušaka koji zaustavljaju krvarenje, vitamin K također može igrati ulogu u zaštiti od osteoporoze.

5. Pomaže održati normalne vrijednosti glikemije

Zbog visokog udjela vlakana, kelj pupčar je idealan za održavanje optimalne razine šećera u krvi. Rezutati studije dokazuju kako ovo povrće smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa dva.

6. Smanjuje upalu

Upalni procesi su normalni imunosni odgovor tijela međutim, kroničan oblik doprinosi razvoju neželjenih bolesti poput raka, dijabetesa i srčanih oboljenja. Budući da je kelj pupčar bogat antioksidansima koji smanjuju upalu, izvrstan je saveznik općem zdravlju.

7. Bogat vitaminom C

Antioksidansi koje u sebi sadrži vitamin C, osim što jačaju naš imunitet, uključeni su u proizvodnju proteina kolagena te obnove tkiva kože. Ovaj vitamin povećava apsorpciju željeza i zato se kod dodatne suplementacije uvijek preporučuju uzimati zajedno. Kelj pupčar je izvrstan prirodni nosač ovog vitamina. Spomenutih 80 grama ovog kuhanog povrća, zadovoljit će 53 posto dnevne potrebe za vitaminom C.

8. Odličan prilog jelima

Ne trebate biti vrhunski stručnjak u kuhinji da biste se upustili u eksperimentiranje s ovim povrćem. Zapravo, vrlo je jednostavno za pripremu i odlično se stapa kao prilog svakom obroku. Vjerni ljubitelji ga često konzumiraju samostalno, pečene, kuhane ili sotirane ili ih kombiniraju s jelima od tjestenine, jajima ili prženim krumpirićima za ukusnu i hranjivu večeru.

Kada se kelj pupčar ne preporuča

Unatoč svim zdravstvenim dobrobitima kelja pupčara, postoje i potencijalni rizici i to ako:

  • Uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi

Kao drugo povrće iz skupine kupusnjača, prokulica ima visok sadržaj vitamina K, koji pomaže u zgrušavanju krvi. Ako uzimate lijekove koji razrjeđuju krvi, previše vitamina K moglo bi napraviti suprotan učinak. Stoga, pitajte za savjet liječnika i nutricionistu koliko često možete konzumirati ovo povrće.

  • Imate sindrom iritabilnog crijeva (IBS)

Budući da ovo povrće obiluje vlaknima, što može za one sa sindromom IBS-a uzrokovati bolove u trbuhu, plinove, proljev ili zatvor, također je korisno savjetovati se sa stručnim osobljem o konzumaciji ove namirnice.

Linker
18. travanj 2024 16:59