SHUTTERSTOCK
HINA
HINA
STUDIJA

Često uzimanje antibiotika povećava upalne bolesti crijeva?

17. siječanj 2023.
Znanstvenici su uočili i to da je učinak uzimanja antibiotika vidljiv u svim dobnim skupinama, a posebno su mu skloni stariji od 40 godina

Česta upotreba antibiotika mogla bi rezultirati povećanom mogućnošću razvoja upalnih bolesti crijeva, poput Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa za gotovo 50 posto među osobama starijim od 40 godina, pokazalo je novo dansko istraživanje.

Istraživači su pratili zdravstveno stanje više od šest milijuna stanovnika Danske u desetogodišnjem razdoblju te su otkrili da je uzimanje antibiotika kod većine povezano s povećanim rizikom od razvoja upalnih bolesti crijeva.

Studija upućuje na to da je učinak kumulativan.


Razvoju upale podložne sve dobne skupine, posebno stariji od 40

Znanstvenici su uočili i to da je učinak uzimanja antibiotika vidljiv u svim dobnim skupinama, a posebno su mu skloni stariji od 40 godina.

Spadate li u dobnu skupinu između 40 i 60 godina i u zadnjih ste pet godina često uzimali antibiotike, izloženi ste 48 posto većem riziku od nastanka upalne bolesti crijeva, tvrde danski istraživači.

Devedeset posto sudionika studije je, u sklopu istraživanja dobivalo antibiotike.

Istraživači su nakon toga evidentirali 36.000 slučajeva ulceroznog kolitisa i gotovo 17.000 novih slučajeva Crohnove bolesti.

- Iz studije je vidljivo da je uzimanje antibiotika povezano s većim rizikom od razvoja upalnih bolesti crijeva među starijim odraslim osobama u usporedbi s mlađim ljudima. Istodobno smo uočili povećan rizik od razvoja upalnih bolesti crijeva četiri do pet godina nakon izlaganja antibioticima i nakon upotrebe grupe antibiotika koji se često koriste za liječenje gastrointestinalnih patogena - objavili su znanstvenici u stručnome časopisu ‘Gut‘.

Pojasnili su da uzimanje antibiotika može prouzročiti trajne promjene u mikrobnom okruženju, što u konačnici pridonosi razvoju upalnih crijevnih bolesti.

Teme
Linker
31. siječanj 2023 13:16