SHUTTERSTOCK
Stručnjaci predlažu

Brzi otkucaji srca, problemi s probavom i nesanicom - razmislite o učinkovitim zamjenama za kofein

Ako ste u potrazi za nečim što bi moglo savršeno zamijeniti već ustaljenu tradiciju novom, uvedite matchu, zeleni čaj i ashwagandhu

Život počinje tek nakon ispijene šalice kave gdje je svaki gutljaj predstavlja trenutke utjehe, osvježenja i inspiracije za osvajanje dana koji je pred nama. Za njezine ljubitelje, ovo crno zlato ne predstavlja samo napitak, već, štoviše, simbolizira tradiciju kojoj se iznova veselimo.

Ipak, za one koji odluče napraviti mali predah ili u potpunosti, bez obziran na razlog, odustati od kofeina, prestanak bez odgovarajuće zamjene može se činiti teškim. Ako ste u potrazi na nečim što bi moglo savršeno zamijeniti već ustaljenu tradiciju novom, stručnjaci su iznijeli nekoliko prijedloga alternative za kavu koje donosimo u nastavku.

Pozitivni učinci ispijanja kave

Stručnjaci s Harvard School of Public Health smatraju kako previše konzumacije ovog napitka kod nekih pojedinaca može izazvati negativne zdravstvene učinke poput ubrzanog otkucaja srca i tjeskobe. Zato, smatraju kako se utjecaj kave na zdravlje pojedinca mora promatrati individualno.

- Uz pomoć kofeina, kava stimulira središnji živčani sustav u mozgu i daje energiju.Kada se konzumira u umjerenim količinama, do 400 miligrama kofeina, smatra se sigurnim za većinu zdravih odraslih osoba - navodi Kris Sollid, dijetetičar i viši direktor komunikacija o prehrani pri Međunarodnom vijeću za informacije o hrani.

Uz to, nedavna istraživanja pokazuju da ispijanje kave može imati više pozitivnih zdravstvenih učinaka, uključujući:

  • Smanjeni rizik od dijabetesa tipa 2
  • Smanjeni rizik od nekih vrsta raka
  • Smanjeni rizik od srčanih bolesti
  • Smanjeni rizik od depresije
  • Smanjeni rizik od Alzheimerove bolesti ili drugih neurodegenerativnih bolesti
  • Poboljšani sastav tijela
  • Potporu zdravlju mozga
  • Potporu zdravlju jetre

Negativni učinci kave

Iako kofein u kavi može pomoći, stručnjaci upozoravaju da ne treba pretjerivati s njegovom konzumacijom.

- Ako je previše kofeina u našem tijelu, mogli bismo početi osjećati tjeskobu, napetost ili nervozu. Kod nekog previše kofeina može izazvati ubrzano lupanje srca - objašnjava doktor Zachary Mulvihill, stručnjak za integrativnu medicinu.

Zanimljivo je da neki pojedinci mogu sporo metabolizirati kofein. Drugim riječima, on se ne razgrađuje u organizmu dovoljno brzo pa osobe dulje vrijeme mogu osjećati spomenute senzacije napetosti i lupanja srca.

Tko bi trebao razmišljati o alternativi

Dok se smanjenje ispijanja kave može svesti na osobni izbor, za neke postoje važne zdravstvene tegobe kao dovoljan razlog za smanjenjem ili potpunim ukidanjem kofeina, a to su:

  • Osobe osjetljive na kofein
  • Osobe s visokim krvnim tlakom
  • Osobe s osjetljivim mjehurom
  • Osobe s anksioznošću ili drugim mentalnim zdravstvenim stanjima
  • Osobe s nesanicom ili drugim problemima sa spavanjem
  • Osobe s probavnim problemima poput žgaravice ili sindroma iritabilnog crijeva
  • Trudnice i dojilje
  • Osobe koje uzimaju lijekove koji mogu negativno djelovati s kofeinom
  • Osobe izložene povećanom riziku od prijeloma kostiju

Najbolje alternative kavi

Zamjene za kavu koje sadrže kofein za one koje se ne žele odreći kofeina su prema stručnjacima sljedeće:

  • Matcha čaj

Radi se od lišća zelenog čaja u prahu. Sadrži kofein, no za razliku od kave koja ga u prosječnoj šalici ima oko 120 grama, matcha sadrži samo 70 miligrama. Uz to sadrži aminokiselinu teanin koja može smanjiti tjeskobu i stres.

  • Zeleni čaj

- Šalica zelenog čaja ima otprilike 70 posto manje kofeina nego šalica kave - kaže dijetetičar Sollid. Zeleni čaj također se može pohvaliti nizom biljnih spojeva zvanih polifenoli, koji su ujedno korisni kod upravljanja tjelesnom težinom te smanjuju rizike od razvoja kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

  • Crni čaj

- Crni čaj sadrži više kofeina nego zeleni čaj općenito, ali manje kofeina nego kava. Kao što je i sa zelenim čajem, smatram da crni ima znatno manje nuspojava za razliku od kave - navodi dr. Mulvihill.

  • Kombucha

Kombucha je fermentirano piće napravljeno od čaja (ponekad crnog čaja) koje može imati koristi za zdravlje crijeva.

- Ako kombucha koju pijete ima kofein, sadržaj je najvjerojatnije vrlo nizak, tako da može biti održiva alternativa za one osobe koje su osjetljive na kofein - kaže Sollid.

Dodatno, zbog procesa fermentacije, važno je napomenuti da kombucha ima alkohola u tragovima.

Zamjene za kavu koje sadrže malo ili nimalo kofeina u sebi:

  • Ashwagandha

Za ovu biljku se među ostalim vjeruje da može izoštriti fokus i pamćenje.

- Ako se konzumira kao čaj ili u obliku dodatka, može se koristiti kao dio holističkog plana liječenja umora - objašnjava dr. Milvihill.

  • Zlatni korijen (Rhodiola Rosea)

Od korijena ove biljke porijeklom iz Arktika može se pripremati čaj.

- Rhodiola je poznata kao adaptogena biljka, što znači da nam pomaže u prilagodbi na stres. Postoje ograničeni dokazi da ova biljka može poboljšati raspoloženje, koncentraciju i umor ako se uzima kao dodatak prehrani no, potrebna su dodatna istraživanja - kaže dr. Leslie Korn, kliničar integrativne medicine.

  • Cikla

Prirodno bogata nitratima, spojevima koji pomažu otvoriti krvne žile za veći protok krvi, uključujući protok krvi u mozak, može savršeno djelovati u poboljšanju kognitivnih performansi

- Potrebno vam je tri do pet cikla da biste dobili učinkovitu dozu nitrata. Kao alternativa kavi, dodavanje cikle u smoothie ili njezin sok mogu biti jedan od načina s kojim ćete osigurati potrebnu dozu - kaže Marie Spano, sportska dijetetičarka i savjetnica za profesionalne sportaše i glumce.

  • Gljive

Mnoge ljekovite gljive također se smatraju adaptogenima, jer pomažu ljudskom tijelu u prilagodbi s a stresnim situacijama - ističe dr. Mulvihill.

Mnoge od gljiva obično se konzumiraju putem dodataka prehrani kao alternativi običnoj kavi.

- Dok je potrebno više visokokvalitetnih dokaza o zdravstvenim prednostima kave od gljiva, ipak su i već poznate činjenice o stresu, dozvoljene za početak za nekoga tko je veliki kavopija - dodaje dr. Mulvihill.

  • Čaj od metvice

Zelena metvica može se osušiti i potopiti u vruću vodu kao čaj bez kofeina. Ekstrakt ovih listova također se može dodati u hranu ili piće.

- Metvica sadrži snažne fenolne spojeve koji pospješuju koncentraciju, podržavaju kratkoročno pamćenje mozga, kao i sposobnost korištenja te upravljanja informacijama - zaključuju Shames i Lakatos.

Linker
25. travanj 2024 15:09