SHUTTERSTOCK
Važan dodatak

Bole vas zglobovi i imate nelagodu u želucu - ovaj često zaboravljeni začin bi mogao pomoći

Kako ublažiti probavne tegobe

Kurkuma se tisućama godina koristi kao začin i lijek. A posljednjih desetljeća postala je popularna kao dodatak prehrani, često se prodaje kao kurkumin, odnosno kemijski spoj koji se nalazi u sušenoj kurkumi, uz tvrdnje da može ublažiti bolove u zglobovima, smanjiti upalu i poboljšati pokretljivost.

- U Tajlandu se kurkuma često konzumira u obliku začina ili dodatka za ublažavanje gastrointestinalnih simptoma poput nadutosti i probavnih smetnji - rekao je prof. dr. Krit Pongpirul, sa Sveučilišta Chulalongkorn u Bangkoku, međutim, nadodaje da samo je nekoliko malih studija procijenilo takve dobrobiti.

image
SHUTTERSTOCK

Provedeno ispitivanje na pacijentima s dispepsijom

U ispitivanju nedavno objavljenom u časopisu Evidence-Based Medicine, profesor Pongpirul i kolege testirali su mogu li dodaci kurkumina pomoći pacijentima s dispepsijom, gastrointestinalnim stanjem koje uzrokuje neugodnu bol u gornjem abdomenu (želudac) te osjećaj mučnine i nadutost nakon jela. Kroz osmo tjedno ispitivanje, istraživači su podijelili 206 osoba s funkcionalnom dispepsijom u tri nasumično raspoređene skupine: jedna koja je uzimala 20 miligrama omeprazola (lijek koji smanjuje želučanu kiselinu) jednom dnevno; druga u kojoj su osobe uzimale dvije kapsule kurkumina od 250 miligrama četiri puta dnevno; i treća gdje su ispitanici svaki dan uzimali omeprazol i kurkumin zajedno u gore navedenim dozama.

Obećavajući rezultati uz mjere opreza

Po završetku studije sveukupno 151 pacijent iz sve tri skupine imao gotovo slično smanjenje simptoma kao što su bol, podrigivanje, žgaravica i nadutost. To je autore studije dovelo do zaključka kako kurkumin ima jednako dobru učinkovitost u smanjenju simptoma dispepsije kao i lijek. Također, zabilježeno je nekoliko nuspojava, iako su autori primijetili da su potrebne dugoročnije studije kako bi se procijenili rizici i dobrobiti dodatka.

- Unatoč obećavajućim rezultatima studije, ne bih samo tako preporučio dodatke kurkumina svojim pacijentima budući da provedeno ispitivanje nije uključivalo placebo skupinu - rekao je dr. Brian Lacy, gastroenterolog i profesor medicine na klinici Mayo, Florida.

Isto upozorenje naveo je i profesor farmaceutskih znanosti Mahtab Jafari, koji smatra da osobe s bolnim gastrointestinalnim simptomima ne bi trebale koristiti kurkumin bez prethodne odgovarajuće medicinske procjene.

Može li kurkuma pomoći kod drugih stanja?

- Kurkuma i kurkumin su među najviše proučavanim dodacima prehrani - rekla je dr. Janet Funk, profesorica medicine na Sveučilištu Arizona.

U opsežnom pregledu dr. Funk i njezini kolege evaluirali su 389 kliničkih ispitivanja o tome kako dodaci kurkumina mogu utjecati na različita zdravstvena stanja, uključujući dijabetes tipa 2, osteoartritis, probavna stanja, rak i demenciju.

- Mnoge su bile male studije i nisu bile dobro osmišljene, ali dokazi upućuju na to da su dodaci vjerojatno bili korisni za osteoartritis i potencijalno korisni za osobe s inzulinskom rezistencijom ili dijabetesom. Sastav proizvoda korištenih u tim studijama uvelike je varirao - upozorila je dr. Funk.

Također, otkriveno je da suplementi kurkumina sadrže neke potencijalno štetne kontaminante. U jednoj studiji objavljenoj 2018. ova je doktorica sa svojim timom analizirala 35 dodataka prehrani s kurkuminom i pronašli olovo u svim proizvodima osim u jednom. Uz ovaj teški metal, pronašli su ostatke toksičnih industrijskih otapala poput toluena, kemikalije koja se nalazi u boji, laku za nokte i benzinu, a mnogi od dodataka kurkumina uključivali su piperin, ekstrakt crnog papra, koji povećava apsorpciju kurkumina, međutim također može utjecati na neke lijekove. Slijedom svega navedenog, ova je doktorica uvjerena da kurkuma ima stvarne protuupalne učinke, no, s obzirom na nedostatak velikih i dobro osmišljenih ispitivanja kao i regulacije industrije, preporuku dodatke prehrani s kurkuminom uzima s rezervom.

- Prije uporabe bilo kojeg dodatka prehrani, provjerite njihovu pouzdanost s provjerenim izvorom - savjetovala je dr. Jafari te upozorila kako bi bilo korisno savjetovati se sa svojim liječnikom o mogućim interakcijama dodatka prehrani s lijekovima koje uzimate.

Međutim, ako želite uživati u prednostima kurkume, a niste sigurni u sastav, uvijek možete kupiti biljku, korijen kurkume, samljeti ga i uživati u čarolijama okusa.

Linker
25. travanj 2024 06:05