Plan liječenja radi se individualno za svakog pacijenta

 SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Akupunktura je učinkovita kod boli u leđima, ali nije za svakoga. Liječnica objašnjava kome konkretno može pomoći

U Hrvatskoj se akupunkturom smije baviti samo doktor medicine koji je završio medicinski fakultet i službeni tečaj Hrvatskog društva za akupunkturu pri Hrvatskom liječničkom zboru

Sve je više istraživanja koja dokazuju da je akupunktura učinkovita u liječenju bolova u kralježnici, stanja od kojeg pati barem, jednom u životu čak 80 posto populacije, a gotovo sedam od deset oboljelih osjetit će jake kronične bolove u gornjem ili donjem dijelu leđa. Još je teže kada se tegobe dodatno pogoršaju povremenim širenjem boli niz ruke ili noge, sve do prstiju, što je često praćeno trncima. To je glavni razlog zašto mnogi koriste metodu akupunkture za ublažavanje kronične boli u leđima, a najčešće nakon što su probali nekoliko načina liječenja (fizikalnu terapiju, dekompresiju kralježnice, masažu), ali bez uspjeha. U Hrvatskoj se akupunkturom smije baviti samo doktor medicine koji je završio medicinski fakultet i službeni tečaj Hrvatskog društva za akupunkturu pri Hrvatskom liječničkom zboru. Dr. Gordana Arambašić, specijalistica obiteljske medicine, koja metodu akupunkture primjenjuje u svojoj ordinaciji u Koprivnici, objasnila je kome ova tradicionalna kineska metoda može pomoći u ublažavanju bolova u leđima.

image

Dr. Gordana Arambašić

BILJANA BLIVAJS/CROPIX CROPIX

Dijagnostička obrada

- Kada nam u ordinaciju dođe pacijent s bolovima u leđima, najčešća lokalizacija boli je u donjem dijelu kralježnice (lumbosakralni dio). Akupunktura je metoda izbora liječenja najčešće kod kronične boli u leđima, kada ljudi odrade nekoliko fizikalnih tretmana i ne znaju što bi dalje. Akutnu bol u kralježnici rijetko liječimo akupunkturom jer se u početku još ne zna točna dijagnoza i potrebno je neko vrijeme da se naprave pretrage. Akupunktura se može raditi i odmah, u toj početnoj fazi, kako bi se smanjila bol, ali nakon toga oboljeli se obavezno mora uputiti na daljnju dijagnostičku obradu. Naša uobičajena, zapadnjačka medicina akutnu bol rješava analgeticima i lijekovima za opuštanje mišića (miorelaksansima) koji vrlo brzo otklone bol pa se može započeti dijagnostika. Akupunktura zahtijeva osam do deset tretmana, efekt se ne vidi nakon prvog tretmana - kaže dr. Arambašić.

Obično nakon dijagnostike i izrade individualnog plana za svakog pacijenta tretman kreće tri puta tjedno po pola sata. Poslije se tretmani prorijede na dva puta tjedno ili čak jednom tjedno. Nakon nekoliko tretmana osjeća se analgetički učinak, a uobičajeno se za bolove u kralježnici preporučuje deset tretmana.


Kada se akupunktura ne radi

- Plan liječenja radi se individualno za svakog pacijenta. Uvijek gledam medicinsku dokumentaciju. Primjerice, u slučaju prolapsa diska i jakog pritiska na živac ne radi se akupunktura, već se oboljeli upućuje neurokirurgu, koji će vjerojatno predložiti operaciju. Akupunktura ima smisla ako je pritisak slabiji, a to znači da živac nije toliko oštećen i može se obnoviti. Akupunktura je u tim slučajevima vrlo uspješna - ističe dr. Arambašić i dodaje da, iako istraživanja dokazuju da je akupunktura vrlo učinkovita u ublažavanju kronične boli u leđima, čak i da je najbolja metoda liječenja, s oboljelim treba razgovarati o učincima akupunkture.

- Pacijentu se treba objasniti što može očekivati s obzirom na medicinsku dokumentaciju i svoje stanje. Potpuni analgetički učinak nikad nije moguće postići. Uvijek im treba reći da će vjerojatno jedan dio boli ostati, pogotovo ako je bol kronična, no smanjit će se bolnost tog dijela i mišićna napetost, što je jako bitno. Bolove u donjem dijelu kralježnice nerijetko prate i grčevi u nogama, a akupunktura ih uspješno otklanja - kaže dr. Arambašić. Istraživanja su potvrdila učinkovitost akupunkture, no to treba uvijek sagledati u kontekstu općeg stanja oboljelog.


Što kažu istraživanja

Velika studija Instituta za zdravstvena istraživanja Kaiser Permanente Washington, objavljena u časopisu JAMA Network, pokazuju da akupunktura može pomoći osobama s kroničnom boli u donjem dijelu leđa da se osjećaju manje uznemireno zbog svojih simptomima i da bolje funkcioniraju u svakodnevnim aktivnostima. Društvo za istraživanje akupunkture, međunarodna istraživačka organizacija koja okuplja 28 zemalja i posvećena je rigoroznim znanstvenim istraživanjima i praksi akupunkture temeljenoj na dokazima, također navodi da je akupunktura učinkovita kod kronične boli, uključujući bol u donjem dijelu leđa. U metaanalizama randomiziranih kontroliranih ispitivanja na razini pacijenta koja su uključivala 20-ak tisuća bolesnika s kroničnom mišićno-koštanom boli utvrđeno je da je akupunktura znatno bolja od standardne medicinske skrbi.


Koliko traje učinak akupunkture

Rezultati akupunkturnog tretmana bolne kralježnice traju katkad i po više godina, ali uglavnom se očekuje pola godine do godinu bez bolova.

- Ako se napravi ciklus od osam do deset tretmana, obično napravim još dva. Rezultat može trajati šest mjeseci do godinu dana. Kod nekih učinak akupunkture traje i više godina - kaže dr. Arambašić.


Moguće nuspojave

Nakon prvog tretmana akupunkture kod nekih se mogu pojaviti i nuspojave.

- Mogu biti pospani, neki su imali mučnine, imala sam jednu gospođu koja je imala sindrom gripe. Analgetički učinak obično se javi nakon četvrtog ili petog dolaska. Olakšanje napetosti mišića nastupa ranije, a pacijenti mi kažu da su i puno smireniji - kaže dr. Arambašić. No, akupunktura nije za svakoga. Postoje kontraindikacije koje navodi i Svjetska zdravstvena organizacija. Tako se iz opreza ne savjetuje akupunkturu raditi osobama koje imaju elektrostimulator srca (pacemaker), nakon velikih doza kortikosteroida i psihofarmaka, neposredno nakon zračenja, u stanjima ekstremne slabosti ili ekstremnog uzbuđenja, u akutnim psihozama, u trudnoći, za vrijeme menstruacije...

Linker
10. ožujak 2024 19:01