Ako vam je dijagnosticiran dijabetes, važno je da održavate razinu šećera u krvi u odgovarajućim vrijednostima

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Ako vaše obrve izgledaju ovako, možda bi bilo dobro obaviti pretrage za dijabetes

Boja obrva možda je povezana s dijabetesom, no postoje i drugi simptomi koji se smatraju češćim i uobičajenijima te stoga lakše i brže mogu dovesti do dijagnoze ove bolesti

Dijabetes može uzrokovati pojavu simptoma u gotovo bilo kojem dijelu tijela, od glave do nožnih prstiju, a znanstvenici još uvijek otkrivaju nove načine na koji može utjecati na zdravlje. Kad postanete otporni na inzulin i kad se šećer počne taložiti u krvotoku, mogli biste ostati iznenađeni na kakve sve načine vaše tijelo može reagirati na to. Skupina njemačkih znanstvenika, primjerice, vjeruje u postojanje povezanosti između boje obrva i povišenog rizika za dijabetes. Primijetite li jednu posebnu stvar, trebali biste, prema njihovom mišljenju, zatražiti od svog liječnika da vas uputi na mjerenje glukoze u krvi natašte. Pročitajte koji to simptom iznenađuje čak i medicinske stručnjake te na koje biste ostale simptome dijabetesa trebali obratiti pažnju.


Ako imate sijedu kosu, ali obrve vam nisu posjedile, napravite pretrage za dijabetes

Prema istraživanju njemačkih znanstvenika, dijabetes s godinama može utjecati na boju obrva. U studiju je bilo uključeno 100 sijedih muškaraca od kojih je 50 imalo sijede obrve, a 50 nije te je potom uspoređena učestalost dijabetesa između te dvije skupine. Među muškarcima s nepromijenjenom bojom obrva, njih 76 posto imalo je dijabetes, dok ih je u skupini sa sijedim obrvama samo 18 posto imalo dijabetes.

- Dijabetes može uzrokovati odgodu ili sprečavanje procesa sjedenja u folikulama dlačica obrva - rekla je voditeljica studije dr. Uwe Wollina. Točan uzrok za ovu pretpostavljenju odgodu sjedenja nije poznat i potrebna su daljnja istraživanja kako bi se rezultati ove studije potvrdili, no ovo sigurno nije jedini način na koji dijabetes može utjecati na folikule dlačica. Znanstvenici su otkrili i da osobe s dijabetesom imaju veći rizik za razvoj alopecije areate koja se očituje mrljastim gubitkom kose.


Obratite pažnju i na ove simptome dijabetesa

Boja obrva možda je povezana s dijabetesom, no postoje i drugi simptomi koji se smatraju češćim i uobičajenijima te stoga lakše i brže mogu dovesti do dijagnoze ove bolesti. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, među takve simptome ubrajaju se:

  • česta potreba za mokrenjem
  • neuobičajena žeđ ili glad
  • nenamjeran i neobjašnjiv gubitak tjelesne težine
  • zamagljen vid
  • umor
  • promjene na koži
  • sporo cijeljenje rana na nogama ili stopalima
  • učestale infekcije, naročito gljivične.

Primijetite li ove ili bilo koje druge simptome neravnoteže glukoze u krvi, porazgovarajte o tome sa svojim liječnikom.


Otkrijte imate li povišen rizik za dijabetes

Saznanje o tome imate li povišen rizik za razvoj dijabetesa može vam pomoći da brže otkrijete problem. Stručnjaci s Klinike Mayo kažu da povišen rizik za dijabetes možete imati ako ste pretili, fizički neaktivni ili imate slučajeve dijabetesa u obiteljskoj anamnezi. Rizik raste i sa starosnom dobi, a veći je i za određene rase, primjerice crnu rasu, te Amerikance azijskog i indijskog porijekla. I postojanje određenih bolesti kod osobe može povećati rizik za razvoj dijabetesa, primjerice razvoj gestacijskog dijabetesa u trudnoći, sindrom policističnih jajnika, hipertenzija, visok kolesterol ili visoka razina triglicerida.


Držanje dijabetesa pod kontrolom ključno je za zdravlje

Ako vam je dijagnosticiran dijabetes, važno je da održavate razinu šećera u krvi u odgovarajućim vrijednostima. To je najbolji način za prevenciju ili odgađanje dugoročnih, ozbiljnih zdravstvenih problema povezanih s dijabetesom, poput srčanih bolesti, gubitka vida i bubrežnih bolesti. Da biste uspješno držali pod kontrolom dijabetes trebate redovito mjeriti razinu šećera u krvi i bilježiti što uzrokuje njezin rast ili pad. Trebali biste jesti umjerene porcije zdravih obroka redovito tijekom dana te birati namirnice koje imaju malo kalorija, zasićenih masti, trans masti, šećera i soli. Sve to vam može pomoći da održite zdravu tjelesnu težinu te stabilizirate razinu šećera u krvi. Uz to, redovito vježbajte, smanjite unos alkohola te sokove i gazirana pića zamijenite vodom. A ako još nemate dijagnosticiran dijabetes, a sumnjate da možda imate simptome te bolesti, odmah o tome porazgovarajte sa svojim liječnikom. Jednostavan krvni test može vam pomoći da dođete do dijagnoze i da se na vrijeme pobrinete za svoje zdravlje.

Linker
25. travanj 2024 17:46