Vrlo je važno djelovati čim se prepoznaju prvi simptomi tako da se popije ili pojede nešto slatko kako bi se zaustavio hipoglikemijski napadaj.
 Foto: Istock
pREPOZNAJTE SIMPTOME

Ako se ne liječi, hipoglikemija može dovesti do kome ili čak smrti

05. ožujak 2019.
Često se naziva i inzulinskom reakcijom ili inzulinskim šokom, a baš kao što razina šećera koja će je izazvati varira od osobe do osobe tako variraju i simptomi pa je vrlo važno da svatko za sebe nauči prepoznati rane znakove kako bi odmah mogao reagirati uzimanjem šećera ili ugljikohidrata jer hipoglikemija, ako se ne liječi, može biti izuzetno opasna.

 

Hipoglikemija je stanje koje karakterizira abnormalno niska razina šećera u krvi, što obično znači manje od 70 mg/dl. No, s obzirom na to da se razina šećera u krvi kod koje će se javiti simptomi hipoglikemije razlikuje od osobe do osobe, važno je sa svojim liječnikom utvrditi što je to “prenisko” u vašem slučaju, odnosno koje su vrijednosti za vas kritične. 

Hipoglikemija se često naziva i inzulinskom reakcijom ili inzulinskim šokom, a baš kao što razina šećera koja će je izazvati varira od osobe do osobe tako variraju i simptomi pa je vrlo važno da svatko za sebe nauči prepoznati rane znakove kako bi odmah mogao reagirati uzimanjem šećera ili ugljikohidrata jer hipoglikemija, ako se ne liječi, može biti izuzetno opasna te dovesti do kome ili čak smrti.

Početne simptome ljudi najčešće opisuju kao:

 • osjećaj panike
 • ubrzan rad srca
 • osjećaj izgubljenosti

Ostali simptomi mogu biti:

 • vrtoglavica
 • drhtavica
 • nesposobnost koncentracije
 • osjećaj gladi
 • glavobolja
 • nespretni ili nekoordinirani pokreti
 • nagle promjene raspoloženja, primjerice provale plača, znojenje, bljedilo, anksioznost, razdražljivost, palpitacije i opća slabost

Kad se ništa ne poduzima, može nastupiti takozvani dijabetički šok, čiji su simptomi:

 • konfuznost
 • iracionalno ponašanje nalik na stanje pijanstva
 • nesposobnost jedenja i pijenja
 • gubitak svijesti
 • epileptički napadaji i koma

Ponekad do hipoglikemije može doći i tijekom spavanja, u snu, i tada se mogu javiti more, plač u snu, pojačano znojenje i osjećaj iscrpljenosti nakon buđenja.

 

Što poduzeti

Vrlo je važno djelovati čim se prepoznaju prvi simptomi tako da se popije ili pojede nešto slatko kako bi se zaustavio hipoglikemijski napadaj. Za brzi učinak idealno je popiti pola čaše slatkog (ne dijetalnog) pića, uzeti tablete glukoze ili gel s glukozom, nekoliko bombona, jušnu žlicu meda ili šećera ili, na primjer, dvije jušne žlice grožđica.

Nakon toga treba pojesti nešto što sadrži ugljikohidrate koji se sporije apsorbiraju poput kruha, žitarica, riže ili voća. Potom treba pričekati 15 do 20 minuta i izmjeriti vrijednosti šećera u krvi te, ako su i dalje niske, treba ponoviti postupak: pojesti nešto što sadrži glukozu, pričekati 15 do 20 minuta te izmjeriti vrijednosti šećera u krvi.

Ako se ne prepozna i ne liječi, hipoglikemija može dovesti do nesvijesti i u tom slučaju pomoć osobi treba pružiti netko drugi. Tada su potrebne injekcije glukagona i vrlo je važno da osobe s kojima je oboljela osoba najviše u kontaktu znaju kako te injekcije treba primijeniti. Osoba dolazi k svijesti obično 5 do 15 minuta nakon ubrizgavanja glukagona i tada može osjećati mučninu ili povraćati. Izuzetno je važno da osobi u takvom stanju nipošto ne dajete inzulin koji bi samo dodatno snizio razinu šećera u krvi te da joj ne dajete hranu i piće zbog opasnosti od gušenja dok je u nesvijesti.

 

Kako spriječiti

Za prevenciju hipoglikemije stručnjaci preporučuju češće kontroliranje razine šećera u krvi, uzimanje više manjih obroka tijekom dana, umjerenu i redovitu fizičku aktivnost praćenu odgovarajućim dozama inzulina, educiranje bliže okoline o tom problemu i o tome kako vam mogu pomoći ako vam se dogodi hipoglikemija, nošenje identifikacijske narukvice na kojoj je naznačeno da bolujete od dijabetesa te nošenje uza se injekcije glukagona (s tim da prethodno podučite svoju okolinu kako da upotrijebe injekciju ako vam se dogodi napadaj hipoglikemije).

 

Mogu je doživjeti i osobe koje nisu dijabetičari

Hipoglikemiju mogu uzrokovati razni faktori koji nisu povezani s dijabetesom. Primjerice, mogu je izazvati neki lijekovi, poput visokih doza salicilata (koji se koriste za liječenje reumatskih bolesti) ili propranolola koji se koristi za liječenje hipertenzije.

Prekomjerna konzumacija alkohola može dovesti do hipoglikemije zato što u tom slučaju jetra prestaje otpuštati pohranjenu glukozu u krvotok.

Hipoglikemija može biti i posljedica nekih bolesti jetre, primjerice hepatitisa, poremećaja u radu bubrega, nedovoljnog unosa hrane (primjerice kod oboljelih od anoreksije), pojačane fizičke aktivnosti ili nekih endokrinih poremećaja.

 

Neprepoznata hipoglikemija

Ponekad oboljele osobe ne prepoznaju simptome preniske razine šećera u krvi, što može dovesti do vrlo opasnih situacija poput kome ili čak smrti.

 

Do neprepoznavanja hipoglikemije najčešće dolazi kod osoba koje relativno često imaju epizode smanjene razine šećera u krvi jer uslijed toga prestanu primjećivati upozoravajuće simptome, kod osoba koje godinama imaju dijabetes te kod onih koje strogo kontroliraju dijabetes jer to povećava rizik za hipoglikemiju.

 

Teme
Linker
09. siječanj 2021 10:54