Ako ste promijenili četkicu i, nakon duljeg korištenja meke, počeli ste koristiti četkicu s tvrđim vlaknima, moguće je da je to uzrok krvarenja desni.
 Foto: Istock
Naporno, ali izlječivo

5 razloga zašto vam krvare desni i kako si pomoći

Pomozite si tako što ćete izbalansirati prehranu i uvesti obilje vitamina C i kalcija.

1. Gingivitis

Prvi stadij upale zubnog mesa je gingivitis i može se izliječiti. Simptomi upale su crveno, otečeno i bolno zubno meso, a prilikom četkanja dolazi do krvarenja zubnog mesa ili desni. Gingivitis uzrokuje plak, a do krvarenja dolazi zato što bakterije koje se nalaze u plaku uz korijen zuba, uzrokuju upalu i propadanje tkiva.

U ranom stadiju, gingivitis se liječi primjenom adekvatne oralne higijene i uz pomoć stomatoloških tretmana.

2. Lijekovi

Problemi s desnima mogu nastati i zbog uzimanja određenih lijekova. Primjerice, lijekovi za visoki tlak mogu uzrokovati upalu i krvarenje desni, mnogi lijekovi mogu izazvati i suha usta te pomanjkanje sline. Sedativi, antidepresivi i antipsihotici isto mogu utjecati na količinu sline u ustima, a pomoći si možete tako što ćete piti puno vode i ispirati usnu šupljinu antiseptičkom tekućinom.

3. Čišćenje koncem

Ako duže vrijeme niste čistiti zube zubnim koncem i opet ste ga počeli koristiti, može doći do krvarenja desni. To nije ništa neobično i u roku od tjedan dana svakodnevne upotrebe krvarenje bi trebalo prestati. Ako se krvarenje nastavi i nakon tjedan dana redovitog čišćenja, uzrok može biti negdje drugdje.

4. Loša oralna higijena

Krvarenje desni može nastati ako zubi nisu dovoljno čišćeni ili nisu uopće čišćeni. U tom slučaju bakterijske naslage skupljaju se na zubima, luče štetne metaboličke proizvode i izazivaju upalu koja dovodi do povlačenja desni. Ako se infekcija ne liječi, ona dalje napada parodont i čeljust.

Pomoći si možete dobrim četkanjem zuba minimalno dva puta dnevno, a usput kružnim pokretima lagano masirajte i zubno meso. Važno je pritom i koristiti zubni konac koji će očistiti mjesta do kojih četkica nije mogla doprijeti.

5. Nova četkica za zube

Ako ste promijenili četkicu i, nakon duljeg korištenja meke, počeli ste koristiti četkicu s tvrđim vlaknima, moguće je da je to uzrok krvarenja desni. Probajte se vratiti na mekaniju četkicu i pratiti je li krvarenje prestalo.

Uzrok krvarenja desni može biti i loša prehrana, pušenje i stres koji podiže razinu kortizola i povećava vjerojatnost upala.

Pomozite si tako što ćete izbalansirati prehranu i uvesti obilje vitamina C i kalcija. Također, pokušajte prestati pušiti i budite oprezni s ekstremno hladnom ili toplom hranom i pićem.

Kako pravilno održavati oralnu higijenu?

1. Redovito posjećujte stomatologa. On će Vam znati najbolje reći u čemu je problem, a uz to profesionalno će očistiti kamenac i ostale iritanse.

2. Pravilno i redovito čistite zube kružnim pokretima, pritom lagano masirajte zubno meso. Nemojte grebati ili koristiti jak pritisak kako ne bi oštetili površinu desni. Očetkajte i jezik kako bi uklonili naslage, hranu i gljivice.

3. Koristite dodatna sredstva - zubni konac i vodicu za ispiranje usta

4. Koristite dobru četkicu, male veličine i mekih, zaobljenih vlakana, ne stariju od tri mjeseca.

Linker
29. travanj 2024 04:34