Kako mi je jedno mini putovanje donijelo toliko radosti...
 Getty Images
avantura

Ponekad nas od uspješnog rezultata (a često i radosti) dijeli samo jedna sitnica...

Kad god imate osjećaj da vam je život pomalo upao u kolotečinu, najjednostavniji i najbrži lijek je - napravite nešto nenadano i spontano

Želim vam napisati nešto o svojim doživljajima proteklog vikenda. I o tome kako nas od uspjeha (a često i radosti), dijeli samo jedna sitna stvar, samo jedno zrnce - ludosti!

Uskoro nam se bliži radostan događaj u obitelji - naš stariji sin Teo se ženi. Pa sam tako u proteklom tjednu (pomalo u zadnji čas) krenula u potragu za svečanom haljinom za tu prigodu. Obišla sam mnoge dućane po Zagrebu (Facebook prijatelji, hvala vam na preporukama :-)), isprobala desetine haljina i - nijedna mi nije bila to-je-to. Čuvši u kakvoj sam potrazi, prijateljica Sanja koja puno vremena provodi u Beču (i još k tome je modni stilist) predložila mi je da dođem k njoj u shopping.

"Hm, Beč," - pomislila sam - "lijepo zvuči, ali to je daleko i komplicirano, a nemam na žalost ni dva slobodna dana..."


Toliko ljepote mi je donio

U petak navečer, nakon još jednog obilaska nebrojenih dućana, sjela sam kod kuće na kauč i pomalo utučeno razmišljala kamo još uopće mogu otići. I...odjednom mi sine misao, sve tako kasno navečer: pa ja možda mogu noćas za Beč i sutra u shopping! U trenutku sam shvatila da zapravo ništa nije komplicirano - cijena povratne karte je oko 30 eura, sjedneš na bus, malo odspavaš i - tamo si! Utipkala sam u Google "autobus za Beč", ugledala raspored linija i odlučila naprečac! "Hej Sanjo", - poslala sam poruku prijateljici, nadajući se da je još pri mobitelu - "sjedam ujutro u 6 na bus, u 11:30 sam tamo, dućani rade do 18, imamo 6 sati za kupnju, dolaziiim!"

I tako sam se u subotu ujutro probudila u 5 (baš kao nekad u davnoj mladosti kad smo ranom zorom odlazili u shopping u Trst) i uskoro se ukrcala na autobus. Sanja me dočekala puna entuzijazma i s jasnim planom kako i kamo ćemo pa je naš brzinski pothvat nalaženja to-je-to haljine počeo! U letu smo obišle nekoliko dućana u dva različita dijela grada, isprobala sam barem 30 haljina, Sanjino modno oko je dodavalo detalje...i točno u 17:55 (5 minuta prije zatvaranja svih trgovina) bila sam na blagajni s kupljenom haljinom i svim svečanim potrepštinama osim cipela - i još k tome sve po puno povoljnijim cijenama nego u Zagrebu!

Sretne i zadovoljne otišle smo njenoj kući, uživale u zajedničkoj večeri, a idućeg sunčanog nedjeljnog jutra i u ležernom doručku i brbljanju uz kavu. Prije mog puta natrag, još smo stigle prošetati parkom Schönbrunn i diviti se cvijeću u Paviljonu palmi (Palmenhaus) - kojega je sagradila Marija Terezija da bi u njega smjestila zbirku egzotičnog tropskog bilja koje je donosila iz dalekog svijeta. Prelijepa šetnja, prelijepi dan, prelijepo druženje.

Cijeli ovaj posjet Beču trajao je tek nešto više od 24 sata, a toliko ljepote mi je donio, da sam se vratila ne samo prezadovoljna obavljenom kupnjom nego i napunjena novom energijom - drugačijeg grada, novih prizora, dojmova, okusa i mirisa.


Spontana avantura

Kad sam dan prije u subotnje jutro iz autobusa nazvala roditelje da ih obavijestim o svom naglom odlasku u Beč, javio se tata. "To da si ti potpuno šašava, ne moram ti ni govoriti!"- rekao mi je, iznenađen mojom obavijesti. A ja sam pomislila: "Ako je spontano kretanje u avanture oznaka šašavih ljudi, onda baš volim što sam još uvijek šašava!"

A upravo ovakve lijepe male avanture su nam baš svima stalno na dohvat ruke, udaljene samo za - odluku! Kad vam netko sugerira ili sami pomislite na neku neuobičajenu akciju, nemojte tu misao odmah odbaciti, čak iako vas vaša inertnost uvjerava da je sve teško i komplicirano i da je bolje ostati kod kuće. Jer sve je ustvari tako jednostavno: i prijevozi i smještaji su u današnje vrijeme toliko povoljni da si ih baš svatko može priuštiti i još k tome se sve rezervacije u času obave internetom. Vaša spontana avantura uvijek je samo 5 minuta googlanja i nekoliko klikova udaljena od vas. Što čekate?

Kad god imate osjećaj da vam je život pomalo upao u kolotečinu, najjednostavniji i najbrži lijek je - napravite nešto nenadano i spontano otiđite nekamo! Spontanost i zrnca ludosti nas čine živima.




Sanjina savjetovanja i radionice potražite OVDJE.

Linker
03. svibanj 2024 09:39