Koliko ima trgovina u vašem gradu u koje baš nikada niste ušli? Koliko svjetova? I tko zna koliko propuštenih čarolija!
 Foto: iStock
Avantura

Jeste li zapazili da je svaka trgovina jedan mali svijet?

Obećala sam sebi da ću uskoro odvojiti jedan dan za šetnju gradom u kojem ću ulaziti isključivo u sve trgovine u koje nikada do sada nisam ušla, koje nisam doživljavala dijelom svog svijeta. I dopustit ću im da mi otkriju svoje tajne, svoju posebnost i svoju vrijednost.

Hodam ulicom u centru grada i žurim kao i obično, kasnim na dogovor pa hodam još brže. Pada kiša i ja se probijam kroz mnoštvo prolaznika sa svojim crno-crvenim kišobranom.

Bacam kratke poglede na izloge s jedne i druge strane ulice. I odjednom, tako u prolazu, vidim u svima njima jednu zanimljivu novu sliku. U tom trenutku shvaćam da je svaka trgovina ustvari jedan mali svijet za sebe i svaki taj svijet predstavlja jedan od aspekata naših života.

I baš kao što u neke trgovine često ulazimo, a u neke druge baš nikada, tako i u svom životu najčešće radimo iste stvari, a neke druge smo potpuno isključili.

Prolazim tako pored izloga s donjim rubljem. To je pravi svijet u malom - svijet brige o svojoj ženstvenosti, svijet u kojem je žena sebi važna, u kojem si poklanja nježan dodir mekog donjeg rublja ili zavodljivu liniju svilenog ogrtača, u kojem bira za sebe čipku, saten i vlastitu senzualnost.

U čemu je razlika?

Neke se žene u tom svijetu osjećaju kao kod kuće. A neke druge samo bace površan pogled i prođu. Nikada ne ulaze, to nije njihov svijet. I tako im prođe čitav život u bijelim pamučnim gaćicama i potkošulji, a da nemaju dojam da su išta propustile. Možda i nisu. A možda i jesu. Ako ne zakorače u tu trgovinu, nikada neće ni doznati.

Ja sam većinu života provela u bijelim pamučnim potkošuljama. A sada si dopuštam otkriti djeliće tog finog ženstvenog svijeta. To još uvijek nije "moje", ali si dopuštam otkrivati nove dimenzije ljepote te za mene na neki način sasvim nove energije.

Zatim prolazim pored trgovine sportskom opremom - opet jedan svijet za sebe, u koji neki od prolaznika baš nikada nisu ušli. Ovlaš baciš pogled, ustanoviš "to nije moj svijet" i nastaviš dalje.

A tko zna kamo bi te odvelo da uđeš i istinski se zainteresiraš za svaku stvar u tom dućanu. Jer ustvari, sve što je ovdje poziva na aktivnost i kretanje svih vrsta, a to je nešto što bi svima nama, našim tijelima i našem zdravlju trebalo biti izuzetno važno. Još se sjećam uzbuđenja kupovanja koturaljki ili reketa za badminton, koje sam zatim jedva čekala isprobati. Baš svatko bi povremeno trebao prošetati sportskim dućanom i osjetiti koja ga aktivnost doziva da je isproba.

Zašto ne probati!?

Zastanem s tim novim pogledom na dućane nakratko i pred izlogom s vrlo skupim nakitom. Da, to je također jedan od tih svjetova koji su mi oduvijek bili strani. Zbog svog duboko usađenog uvjerenja da je skupi nakit samo porez na taštinu, na takve bih izloge uvijek samo ovlaš bacila pogled i prošla. Ali zašto ne ući, isprobati, osjetiti, diviti se ljepoti i finoći izrade tog nakita u koje je netko uložio sav svoj talent i vještinu? I prestati robovati starim uvjerenjima.

S tim novim pogledom na "male svjetove", obećala sam sebi da ću uskoro odvojiti jedan dan za šetnju gradom u kojem ću ulaziti isključivo u sve trgovine u koje nikada do sada nisam ušla, koje nisam doživljavala dijelom svog svijeta. I dopustit ću im da mi otkriju svoje tajne, svoju posebnost i svoju vrijednost.

A vi? Koliko ima trgovina u vašem gradu u koje baš nikada niste ušli? Koliko svjetova? I tko zna koliko propuštenih čarolija!

Predlažem da idući puta kad budete šetali centrom obratite pažnju na takve trgovine i odlučite ući u barem jedan od njih! Vjerujte mi, odjednom će svakodnevni život dobiti novu dimenziju! Kao da ste otputovali u inozemstvo ili zakoračili u stranice neke knjige. Dopustite si doživjeti jedan mali posebni kutak koji je do sada izmicao vašoj pažnji. Darujte sami sebi sasvim novi osjećaj, nove dojmove i jednu malu i tako jednostavnu - avanturu!

Linker
29. travanj 2024 07:05