Vjerujete li u svoj cilj, lakše ćete ga i ostvariti.
 Foto: iStock
Štedi vrijeme i oslobađa

Zamka u koju mnogi upadnu može se riješiti u samo tri koraka

Konstantno ste prezauzeti i ništa ne stižete? Umorni ste od svakodnevnih obaveza i hvatanja zaostataka? Isprobajte ove tri male vježbe planiranja i osjetite veliku razliku u svojoj svakodnevici.

Upravljanje vremenom uvijek se svodi na upravljanje samim sobom i zato je izazovno za mnoge. Nije lako održavati samodisciplinu tijekom cijelog dana, a naročito nakon radnog vremena kada treba malo i uživati u slobodnom vremenu. Na dulji vremenski rok još je teže biti dosljedan i samodiscipliniran. Zato je planiranje spasonosna vještina koja štedi vrijeme i smanjuje prezauzetost.

TRI VJEŽBE PLANIRANJA ZA POČETNIKE

1. SASTAVITE POPIS ZA KUPOVINU

Odlasci u kupovinu jedan su od najčešćih kradljivaca vremena, ako se obavljaju neplanski. Koliko ste puta došli kući iz nabavke i ustanovili kako ste nešto zaboravili kupiti? Vraćati se u prodavaonicu nezgodno je za vaš napeti dnevni raspored, a sve ste mogli izbjeći jednom vrlo jednostavnom navikom - zapisivanjem. Osim zaboravljanja važnih namirnica, druga česta situacija je gubljenje vremena na prodajnom mjestu jer niste sigurni po što ste sve došli pa prolazite duž istih prolaza nekoliko puta.

Vježbajte planiranje odlazaka u kupovinu tako što ćete unaprijed pripremiti popis za veću nabavku u koju ćete odlaziti rjeđe, na primjer jednom tjedno. Ukoliko to već radite i niste totalni početnik, provjerite kako stojite s planovima za tjedno kuhanje i dodajte planirane namirnice na popis za kupovinu na vrijeme.

2. PRIPREMITE ODJEVNE KOMBINACIJE ZA NADOLAZEĆI TJEDAN

Jutra uoči odlaska na posao znaju biti prilično stresan početak dana, naročito za one neorganizirane.

Olakšajte si jutarnje pripreme i uštedite dragocjeno vrijeme tako što ćete za vrijeme vikenda odabrati i pripremiti (oprati, opeglati, složiti) sve odjevne kombinacije za nadolazeći radni tjedan. Odvojite malo vremena za ovo planiranje tijekom vikenda i svakog radnog jutra samo posegnite za unaprijed pripremljenom odjećom.

3. SASTAVITE SVOJU "TO-DO" LISTU VEČER PRIJE

Jedna od najvećih grešaka pri uvođenju planiranja je pokušati organizirati svoj dan ujutro. Osim ako ste u mirovini, takav način planiranja neće vam biti izvediv, naročito radnim danima. Za određivanje prioriteta, delegiranje i razne provjere, jutro uoči odlaska na posao ili neke druge aktivnosti neće vam omogućiti potreban fokus i liste će biti ili nerealno dugačke ili bez nekih važnih zadataka.

Uvedite zato rutinu večernjeg zapisivanja svih očekivanih obaveza za naredni dan, prođite u miru sve svoje prioritete, kalendar i točna vremena u danu i po potrebi podijelite taj plan sa onima s kojima dijelite obaveze ili na čiju pomoć računate.

UVIJEK IMAJTE NA UMU ŠTO ŽELITE POSTIĆI

Motivaciju ćete najlakše održavati rezultatima koje vidite i osjećate, a to su pojednostavljenje, učinkovitost i zadovoljstvo. Na početku učenja planiranja te rezultate trebate zacrtati, ali i vjerovati da ste ih u stanju postići jer ste odlučili planirati.

Linker
19. travanj 2024 22:12