SHUTTERSTOCK
Neka bude korisno

Želite biti učinkoviti u donošenju odluka - usvojite ove rutine

Rutina bi vam trebala služiti, a ni na koji način postati izvorom stresa kad stvari krenu u neplaniranom smjeru

Postoji mnogo razloga zašto je dobro imati dnevnu rutinu. Stečene navike mogu pružiti brojne prednosti koje donose fizičku, mentalnu i emocionalnu dobrobit. Rutina stoga može:

  • smanjiti stres
  • osigurati bolje upravljanje vremenom
  • osigurati kvalitetan san
  • pomoći u stjecanju zdravih navika (redovito vježbanje)
  • pojačati fokus i koncentraciju
  • pomoći u postizanju zacrtanih ciljeva
  • pružiti mentalnu dobrobit
  • pripomoći u učinkovitom donošenju odluka i dosljednosti
  • stvoriti ravnotežu između privatnog i poslovnog života

Rutina u službi korisnog

Jednostavno rečeno, rutine mogu pomoći da se kroz svakodnevicu osjećate manje kaotično. Osiguravaju da se kroz dan krećete smislenije, a ujedno, dopuštajući vam fleksibilnost kako bi se prilagodili neočekivanim događajima i promjenjivim okolnostima. Stoga, rutina bi vam trebala služiti, a ni na koji način postati izvorom stresa kad stvari krenu u neplaniranom smjeru. Dobar primjer je upravo ovo vrijeme, kada se nakon toplih ljetnih mjeseci vraćamo na svoja radna mjesta i u odgojno obrazovne ustanove.

image
SHUTTERSTOCK

Šest trikova za povratak u rutinu

Ako ste ipak ispali iz svoje rutine nemojte paničariti. Postoje načini koji će pomoći da se vratite u red. Oni su sljedeći:

1. Neka bude jednostavno

Ne očekujte prijelaz s uobičajenih na složene režime odmah prvog dana. Bilo da započinjete novu vježbu ili uvodite tjedni raspored čišćenja, krenite razumno.

- Znam kako može biti vrlo privlačno, posebice onima koji postižu dobre rezultate, međutim, kretanje s jednom rutinom omogućuje vam prostor da ju potpuno savladate. Dozvolite da ona postane navika i bit će puno lakše. Tek nakon se možete prebaciti na stvaranje nove rutine - sugerira Lisa Jeffs, životna trenerica.

Usvajanje rutine za rutinom dugoročno postaju navike koje će posložiti vaš život ne dopuštajući da ga kaotični trenutci izbace iz uhodanog ritma.

2. Pišite podsjetnike

Svima nam je ponekad potrebna mala pomoć u pamćenju, posebno kada pokušavamo stvoriti nove navike. Prije nego što rutina postane druga priroda, pomognite si uz jednostavno pisanje podsjetnika. Možete ih koristiti na nekoliko različitih načina. Na primjer, možete postaviti sve sastojke za zdrav doručak na pultu prije odlaska na spavanje noću. Ili, ostavite ljepljive podsjetnike (posti-it) na kupaonskom ogledalu, na ulaznim vratima ili negdje drugdje sigurno ćete ih vidjeti. Isto tako, možete koristiti aplikaciju za podsjetnike na telefonu. Pronađite ono što vam najviše odgovara.

3. Stvorite dodatnu korist

Prethodni podsjetnici također imati dodatnu korist i olakšati vam život. Primjerice, ako ste se prethodno pripremili, jutarnje buđenje ne mora biti kaotično uz trčanje prema ormaru što ćete odjenuti. To ste već napravili večer prije. Ova mala, a toliko značajna rutina će vam uštedjeti puno vremena i energije. Razmislite o usvajanu ove koristi.

4. Budite fleksibilni i strpljivi

Ako zaboravite, ili čak i ako se jednog dana ne osjećate motivirano slijediti svoju novu rutinu, nemojte biti oštri prema sebi. Navike se ne formiraju brzo. Studija iz 2021. otkrila je da je u prosjeku potrebno 59 dana da bi naša ponašanja postale navike. Stoga, nemojte misliti da ćete se nakon ljeta probuditi i pratiti svoju novu rutinu svaki dan bez da se poskliznete usput. Budite fleksibilni, strpljivi i nježni sa sobom.

5. Nagradite se

Definitivno biste se trebali nagraditi nakon što duže vrijeme slijedite svoju rutinu. Štoviše, prilikom prvog započinjanja rutine odaberete nagradu kako bi vas motivirati već od samog početka.

6. Nemojte više odustajati od rutine

Jednom kad se vratite u rutinu, držite je se, čak i kroz praznike i odmore.

- Ako je trebate promijeniti, preporučujem izmjenu rutine tako da se uklopi u vaš odmor ili novu sezonu - kaže Jeffs.

Linker
20. travanj 2024 11:35