SHUTTERSTOCK
Propisi

WHO održava prvi stručni skup o tradicionalnoj medicini

Tretmani koji se temelje na prirodnim proizvodima mogu biti učinkovita alternativna zdravstvenoj skrbi samo ako su znanstveno dokazani

Svjetska zdravstvena organizacija održava prvi stručni skup o tradicionalnoj medicini od 17. do 18. kolovoza 2023. u Indiji, uz upozorenja da tretmani koji se temelje na prirodnim proizvodima mogu biti učinkovita alternativna zdravstvenoj skrbi samo ako su znanstveno dokazani.

- Tradicionalna medicina može pojačati "praznine u pristupu" zdravstvenoj skrbi, ali je vrijedna samo ako se koristi na odgovarajući način, učinkovito i iznad svega, sigurno na temelju najnovijih znanstvenih dokaza - rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dvodnevni Svjetski samit o tradicionalnoj medicini Svjetske zdravstvene organizacije održava se uz sastanak ministara zdravstva G20 u indijskom gradu Gandhinagaru.

- Sve naprednija znanost o tradicionalnoj medicini trebala bi se pridržavati istih rigoroznih standarda kao i u drugim područjima zdravlja - poručio je direktor programa WHO-a za istraživanja John Reeder.

Indijski premijer Narendra Modi, koji će otvoriti konferenciju WHO-a video porukom, više je puta promovirao zdravstvene dobrobiti joge, veličajući je kao panaceju za stres, pa čak i mržnju. Stručni skup će se u budućnosti održavati jednom godišnje, a prošle je godine otvoren Svjetski centar za tradicionalnu medicinu WHO-a u indijskoj državi Gujarat.

Nedostatak regulatornog nadzora

Dok se tradicionalni lijekovi naširoko koriste u nekim dijelovima svijeta, njihovo je korištenje podložno žestokim kritikama. UN-ova zdravstvena agencija definira tradicionalnu medicinu kao znanje, vještine i prakse koje se koriste za održavanje zdravlja i prevenciju, dijagnosticiranje i liječenje fizičkih i mentalnih bolesti. No, mnogi tradicionalni tretmani nemaju dokazanu znanstvenu vrijednost, a kritičari kažu da potiču neobuzdanu trgovinu ugroženim životinjama, uključujući tigrove, nosoroge i pangoline, ugrožavajući opstanak nekih vrsta.

Upotreba lijekova iz kućne radinosti naglo je porasla tijekom pandemije Covida-19, uključujući zeleni biljni napitak na bazi artemizije koji je predsjednik Madagaskara promovirao kao lijek. Biljka ima dokazanu učinkovitost u liječenju malarije, ali mnogi liječnici odbacuju njezinu upotrebu u borbi protiv covida. U Kini tradicionalna medicina ima istaknutu povijest, ali su vrhunska europska medicinska tijela prethodno zahtijevala da podliježe istom regulatornom nadzoru kao i konvencionalne zapadne metode. Od 194 države članice WHO-a, u 170 se priznaje upotreba tradicionalne i komplementarne medicine od 2018., ali samo 124 su izvijestile da imaju zakone ili propise za korištenje biljnih lijekova. Samo u pola zemalja postoji nacionalna politika o takvim metodama i lijekovima.

- Prirodno ne znači uvijek sigurno, a stoljetna upotreba nije jamstvo učinkovitosti. Stoga se moraju primijeniti znanstvene metode i procesi kako bi se pružili rigorozni potrebni dokazi - poručio je WHO.

Otprilike 40 posto odobrenih farmaceutskih proizvoda koji se trenutačno koriste temelji se na prirodnim proizvodima, prema WHO-u koji navodi značajne lijekove koji potječu iz tradicionalne medicine, uključujući aspirin.

Linker
26. travanj 2024 08:01