SHUTTERSTOCK
Jednak pristup svima

Obilježava se Svjetski dan zdravlja pod parolom ‘Moje zdravlje, moje pravo‘

Države ne provode zakone kako bi osigurale adekvatan pristup zdravstvenim uslugama

Inicijativom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. travnja. Ujedno, na ovaj datum WHO obilježava svoju godišnjicu osnivanja, 1948. godine. Prilika je to da se podigne svijest o aktualnim zdravstvenim izazovima te da se za njih pronađe adekvatno rješenje.

Onečišćenje zraka oduzima život svakih pet sekundi

Diljem svijeta, pravo milijuna na zdravlje, fizičko i mentalno sve je više ugroženo. Bolesti i katastrofe su veliki uzroci smrti i invaliditeta. Također, izgaranje fosilnih goriva istovremeno pokreće klimatsku krizu i oduzima pravo na disanje čistog zraka, pri čemu onečišćenje zraka u zatvorenom i na otvorenom odnosi život svakih pet sekundi. Unatoč činjenici da je prema WHO-u najmanje 140 zemalja priznalo zdravlje kao ljudsko pravo u svojim ustavima te iste zemlje ne donose i ne provode zakone kako bi osigurale adekvatan pristup zdravstvenim uslugama.

- To podupire činjenicu da najmanje 4,5 milijardi ljudi, više od polovice svjetske populacije, nije bilo u potpunosti pokriveno osnovnim zdravstvenim uslugama 2021. godine - navode.

Moje zdravlje, moje pravo

Zbog spomenutih izazova tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja 2024. je ‘Moje zdravlje, moje pravo‘ s kojom se zagovara pravo na dostojanstven život. To uključuje pravo na pristup zdravstvenim uslugama I zdravstvenu skrb bez diskriminacije, pravo na informacije o liječenju i informirani, pristanak čisti zrak, pitku vodu, dostupnu i kvalitetnu prehranu te integritet.

Pristup sveobuhvatnom zdravlju od ranih dana

U Hrvatskoj će se povodom ovog dana provoditi mnoge aktivnosti, od kojih će jedna u razdoblju od 8. do 12. travnja, biti posvećena najmanjima.

- Svjesni činjenice da se zdravstvene navike i briga o zdravlju uče od najranijeg djetinjstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo svake godine uoči obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja, obilježava Tjedan zdravlja u vrtiću. Tjedan zdravlja u vrtiću pokrenut je u sklopu Nacionalnog programa Živjeti zdravo - najavljuju iz HZJZ-a.

Linker
28. travanj 2024 21:57