Odgovara li vaša kronološka dob vašoj pravoj dobi?
 FOTOGRAFIJE: GEBER86 GETTY IMAGES
živim.hr
živim.hr
Zdravlje

Testirajte se i otkrijte: Koliko je star vaš mozak?

26. prosinac 2020.
Osim što može biti korisno jer može otkriti rizik za demenciju te ukazati na to da morate mijenjati životne navike, svakako je i zabavno

Profesor neurologije na Sveučilištu Southern California dr. Vincent Fortanasce osmislio je test koji može ukazati na godine koje ima vaš mozak. Osim što može biti korisno jer može otkriti rizik za demenciju, u svakom je slučaju i zabavno. Ispunite test i doznajte koliko godina ima vaš mozak.

Kako rješavati test: Na svako pitanje odgovorite s da ili ne, na kraju zbrojite potvrdne odgovore i pogledajte rezultate.

1. Noću spavam sedam i više sati.

2. Svakodnevno pojedem pet ili više komada voća i povrća s visokim udjelom antioksidansa (citrusi, zelene paprike, špinat, brokula, jabuke, rajčice, kelj).

3. Dnevno jedem najmanje jedan obrok borovnica, malina ili kupina.

4. Najmanje tri puta tjedno jedem ribu bogatu omega-3 mastima (kao što su losos i skuša).

5. Najmanje pet puta dnevno konzumiram zamjene za riblja ulja bogata omega-3 masnim kiselinama ili ulje lana.

6. S dnevnim unosom vitamina uzimam i folnu kiselinu.

7. Svakodnevno uzimam malu dozu aspirina, za koji su istraživanja pokazala da može usporiti odumiranje moždanih stanica.

8. Pijem crno vino ili sok grejpa najmanje pet puta tjedno.

9. Vježbam gotovo svaki dan najmanje 30 minuta.

10. Najmanje pet puta tjedno čitam knjige, rješavam križaljke ili sudoku ili se uključujem u aktivnosti za koje je potrebno učenje, pamćenje, analiza ili rješavanje problema.

11. Moja razina ukupnog kolesterola je ispod 5 mmol/l.

12. Razina lošeg kolesterola (tzv. LDL) manja mi je od 3 mmol/l.

13. Pojedini članovi moje obitelji živjeli su 80 i više godina bez gubitka pamćenja. Imam gene za dugovječnost.

14. Ne patim od pretilosti.

15. Hranim se mediteranski (puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, oraha, lješnjaka, sjemenki, maslinovog ulja, malo crvenog mesa).

16. Umjesto maslaca i margarina koristim maslinovo ulje.

17. Nikada nisam pušio/la cigarete.

18. Imam normalan krvni tlak.

19. Nemam dijabetes.

20. Nemam metabolički sindrom (skupina metaboličkih poremećaja koji se očituju kao inzulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području trbuha, visoka razina kolesterola i povišen krvni tlak).

21. Nemam poremećaj spavanja kao što je hrkanje, neliječenu nesanicu ili opstruktivnu apneju.

22. Nekontrolirane dnevne stresne situacije nisu mi problem.

23. Uživam u mnogim aktivnostima sa svojim prijateljima, kolegama i obitelji. Njegujem dobre i zdrave međuljudske odnose s obitelji i prijateljima.

24. Nemam problema s kratkoročnom i dugoročnom memorijom.

25. Učinit ću sve što trebam da spriječim Alzheimerovu bolest.

Rezultati:

23-25 potvrdnih odgovora: Oduzmite 15 godina od svoje kronološke dobi i dobili ste broj godina koje ima vaš mozak. Ako se nešto drastično ne promijeni, imate izrazito malen rizik da ćete oboljeti od Alzheimerove bolesti.

20-22 potvrdna odgovora: Oduzmite 10 godina od svoje kronološke dobi i dobit ćete dob svog mozga. Obratite pažnju na pitanja na koja ste odgovorili s "ne" i pokušajte promijeniti ta ponašanja.

15-19 potvrdnih odgovora: Dob vašeg mozga jednaka je vašoj kronološkoj dobi. Mogli biste biti u rizičnoj skupini i oboljeti od demencije. Promijenite loše životne navike.

12-14 potvrdnih odgovora: Dodajte pet godina svojoj kronološkoj dobi i toliko je star vaš mozak. Spadate u rizičnu skupinu i ako ne promijenite loše navike, postoji vjerojatnost da ćete oboljeti od Alzheimera. Posjetite liječnika i razgovarajte s njim o ovom problemu.

0-11 potvrdnih odgovora: Dodajte 10 godina svojoj kronološkoj dobi - toliko je star vaš mozak. S liječnikom razgovarajte o mogućim načinima nošenja sa stresom.

Teme
Linker
12. studeni 2021 20:20