Glumica Kristina Krepela s volonterkama udruge Europa Donna.
 Foto: Promo
Uključite se i vi!

Struka i osobe iz javnog života ujedinjeni u borbi protiv raka dojke

08. veljača 2017.
Od raka dojke u Hrvatskoj oboli gotovo svaka deseta žena, a nabava aparata za intraoperativno zračenje uvelike bi im olakšala borbu s tom teškom bolešću.

U organizaciji udruge Europa Donna Hrvatska, u dvorani Müller kina Europa održana je stručna tribina 'Rak dojke – od prevencije do najnovijih metoda zračenja'. O važnosti ranog otkrivanja raka dojke, prevenciji i metodama liječenja razgovarali su predsjednica Europe Donne Hrvatska doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. sc. Ines Strenja Linić, psihijatrica s KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Marijana Braš, nutricionistkinja HOO-a mr. pharm. Mimi Vurdelja, članica Izvršnog odbora Sekcije za javno ljekarništvo Hrvatskog farmaceutskog društva mr. pharm. Sanja Antolović-Gavrić, specijalistica obiteljske medicine dr. med. Ines Balint, ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, predstojnik Klinike za tumore prof. dr. sc. Danko Velimir Vrdoljak i voditelj Odjela za radioterapiju doc. dr. sc. Hrvoje Šobat.

Oboli svaka deseta žena

- Od raka dojke u Hrvatskoj oboli gotovo svaka deseta žena, a nabava aparata za intraoperativno zračenje uvelike bi im olakšala borbu s tom teškom bolešću. Prednosti ove terapije, kod žena kod kojih ovaj postupak bude indiciran, su prvenstveno medicinske, ali i socijalne jer je oporavak kraći te samim tim i brži povratak u obitelj i na radno mjesto. Ekonomski gledano, cijena liječenja je niža, nema ponovne hospitalizacije ili putnih troškova za poslijeoperacijsko zračenje - rekla je predsjednica Europe Donne Hrvatska doc. sc. dr. Vesna Ramljak te uputila apel svim ženama da redovito odlaze na preglede dojki kako bi se rak otkrio u ranom stadiju bolesti kada je izlječiv.

Udruga Europa Donna dosad je svojim aktivnostima prikupila 1,3 od potrebnih 5 milijuna kuna za kupnju aparata za intraoperativno zračenje, a da bi se novac što prije prikupio, potrebna je i pomoć institucija. Stoga je ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić rekao kako će pokušati naći dio sredstava i pomoći u kupnji aparata, dok je predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić najavila skoro donošenje Nacionalnog plana borbe protiv raka.

Foto: Promo
U dvorani Müller kina Europa održana je stručna tribina “Rak dojke – od prevencije do najnovijih metoda zračenja”.

Donacije za kupnju aparata

Nakon stručne tribine prikazan je film “Ma ma” u Velikoj dvorani kina Europa, a sav prihod od prodanih ulaznica doniran je udruzi Europa Donna za kupnju aparata.

Humanitarnu akciju podržale su i brojne osobe iz javnog života - posebni savjetnik predsjednice Republike Hrvatske za zdravstvo i sport dr. Tomislav Madžar, potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Siniša Varga te Marija Rukavina, Josipa Pavičić, Ivana Brkljačić, Kristina Krepela, Minea, Mia Kovačić, Katarina Baban, Lana Ujević, Tamara Šoletić, Sandra Lončarić Tankosić, Petra Kraljev, Karmela Vukov Colić, Suzy Josipović, Sandra Švaljek, Anka Mrak Taritaš, Dubravko Šimenc, Vedran Mlikota, Rober Tomić Zuber, Tomo in der Mühlen, Milan Pleština, Edvin Liverić, Ognjen i Freja Bagatin.

Pozivom na broj 060 91 91 91 i vi možete poduprijeti akciju prikupljanja novca za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.

Teme
Linker
18. rujan 2021 02:25