Još točno ne znamo kolika je šteta za zdravlje

 SHUTTERSTOCK
važno

Što trebate znati o mikroplastici: kako ulazi u krv, što to znači za vaše zdravlje i kako je izbjeći?

Dnevno jedemo više od 900 komada sitne plastike, a evo kako to možete smanjit

Mikroplastika su sitni komadići plastike koji zagađuju zrak, vodu i hranu koju jedemo. Znanstvenici su otkrili da mikroplastiku nosimo u našem krvotoku, ali još je nejasno koliko je opasna za ljudsko zdravlje.

- Mikroplastika su mali komadi plastike, obično duljine manje od pet milimetara, koji nastaju kada se plastični proizvodi razgrađuju u okolišu. Budući da plastiku nije lako biorazgraditi, ona se najprije razgrađuju na mnogo manje komade. Obično dolaze od plastičnih proizvoda koje bacamo, a koji završe razbacani po kopnu i oceanima, gdje su izloženi vodenim strujama, vjetru i sunčevoj svjetlosti - kaže za Insider dr. Kelly Johnson-Arbor, specijalistica medicinske toksikologije te podmorske i hiperbarične medicine.

Neki od glavnih izvora mikroplastike uključuju:

  • jednokratni materijali za pakiranje poput plastičnih vrećica i spremnika za hranu
  • sintetička vlakna u odjeći
  • proizvodi za njegu kože (mikroplastika se također namjerno dodaje nekim proizvodima kako bi pomogla u pilingu kože)
  • gume
  • boje i premazi
  • emisije iz tvornica i postrojenja

- Budući da je mikroplastika sićušna, konzumiramo je, a da to ne znamo. Sve je više izvješća o kontaminaciji mikroplastikom u našoj pitkoj vodi, mlijeku, hrani i zraku - kaže prof. Dick Vethaak, europski registrirani toksikolog i izvanredni profesor ekotoksikologije na Institutu za studije okoliša (IVM), VU University Amsterdam. Jedna nizozemska studija iz 2021. godine procijenila je da djeca unose više od 500 komada mikroplastike dnevno, dok odrasli uzimaju više od 900. No, znanstvenici upozoravaju da je to procjena, a stvarni brojevi su mnogo veći.


Ima li mikroplastike u našoj krvi?

- I dok većina mikroplastike koju konzumiramo putuje kroz naš probavni trakt i završava u izmetu, mali dio sitne mikroplastike, nazvane nanoplastika, prolazi barijere naših pluća i crijeva i ulazi u krvotok - kaže Vethaak.

Jedna druga (mala) studija, provedena također u Nizozemskoj 2022. to je i potkrijepila, pronašavši dokaze o mikroplastici u ljudskoj krvi.


Koliko je opasna za zdravlje?

Stručnjaci još uvijek ne znaju točno koliko je mikroplastika opasna za zdravlje. Da bismo to razumjeli, potrebno je provesti više istraživanja o tome kako naše tijelo probavlja i izbacuje mikroplastiku. Dosadašnja istraživanja na životinjama i na ljudskim stanicama pokazala su da izloženost mikroplastici može uzrokovati upalu i poremećaj hormona.

Znanstvenici upozoravaju da postoji nekoliko glavnih zdravstvenih problema koji bi mogli biti povezani s mikroplastikom:

* razvoj raka - mikroplastika može apsorbirati toksične materijale poput pesticida, teških metala i kemikalija koje uzrokuju rak,

* probavni problemi - neka istraživanja sugeriraju da ljudi s upalnim bolestima crijeva konzumiraju više mikroplastike od drugih, a mikroplastika može pridonijeti upali probavnog trakta,

* infekcije - štetni mikrobi poput bakterija mogu rasti na mikroplastici pa kad udišemo ili pojedemo, oni će izravno prenijeti bolest u naša tijela,

* oštećenje organa - tijekom dugotrajnog izlaganja moguće je da se mikroplastika nakupi u našim tkivima i organima, uzrokujući njihova oštećenja.


Kako izbjeći mikroplastiku?

- Mikroplastika je sveprisutna u našem okruženju i prilično je nemoguće da je pojedina osoba u potpunosti izbjegne - kaže toksikologinja dr. Kelly Johnson-Arbor. Međutim, postoje neke metode koje možete koristiti za smanjenje izloženosti mikroplastici.

* Izbjegavajte upotrebu proizvoda za njegu kože koji sadrže mikro ili nanoplastične kuglice - nastojte čitati deklaracije na kozmetičkim proizvodima i koristite samo one proizvode koji imaju manje sastojaka.

* Redovito prozračujte svoju kuću i ured - plastične čestice jako se nakupljaju u prašini u zatvorenom prostoru.

* Kupujte odjeću od prirodnih vlakana poput pamuka ili lana - sintetička vlakna poput poliestera i najlona mogu osloboditi mikroplastiku kada ih nosite ili perete.

* Ne zagrijavajte hranu ili piće u plastičnim posudama - umjesto toga odlučite se za kaljeno staklo ili metal.

* Izbjegavajte jesti konzerviranu hranu - unutrašnjost limenki sadrži sloj plastike koji može osloboditi opasne kemikalije i plastične čestice.

* Prilikom naručivanja obroka za van dostavljenu hranu nemojte držati u plastičnoj ambalaži i koristite vlastiti pribor za jelo.

* Izbjegavajte pitku vodu iz plastičnih boci - istraživanje iz 2018. na Državnom sveučilištu u New Yorku u Fredoniji pokazalo je da flaširana voda sadrži otprilike dvostruko više mikroplastike od vode iz slavine.

* Odaberite papirnate tanjure umjesto plastičnog posuđa kada roštiljate ili imate tulum. Također možete probati pribor od bambusa umjesto plastike.

Linker
06. ožujak 2024 01:59