SHUTTERSTOCK
Postavljanje granica

Stalno ste na raspolaganju, u suprotnom osjećate krivicu - devet znakova da vas netko iskorištava

Samopoštovanje djeluje kao štit od onih koji žele iskoristiti vašu dobrotu ili velikodušnost

Onaj tko vas iskorištava najčešće će biti na dobitku, no o vašem trošku i nerijetko bez vašeg znanja. Psihologija govori da postoje izdajnički znakovi, a njihovo prepoznavanje moglo bi vas spasiti od budućih bolnih osjećaja. U nastavku donosimo devet znakova uz pomoć kojih možete zaključiti iskorištava li vas netko ili ne.

1. Rijetko uzvraćanje

U ljudskoj je prirodi da želimo pomoći drugima, a posebno onima do kojih nam je stalo. Međutim, u tome treba postojati zdrava ravnoteža. Jedan od najočitijih znakova da vas netko iskorištava nedostatak je uzvraćanja. U svakoj zdravoj vezi uvijek postoji dinamika davanja i uzimanja, no ako se nađete u situaciji da neprestano dajete dok zauzvrat ne primate malo ili ništa, možda imate posla s nekim tko iskorištava vašu dobrotu.

2. Opetovano traženje usluga

Znak da vas netko iskorištava je kada neprestano traži usluge.

- Sjećam se jedne svoje prijateljice koja me je uvijek molila da obavljam poslove umjesto nje, pomažem joj ili posudim novac. Činilo se kao da je svaki put kad smo razgovarali trebala nešto od mene. U početku sam mislila da samo prolazi kroz teško razdoblje i da joj treba više podrške. Ipak, nakon nekog vremena postalo je jasno da se radi o uzorku, a ne samo o izoliranom incidentu - rekla je psihologinja Isabel Cabrera.

Ako netko stalno postavlja zahtjeve bez razmatranja je li to vama zgodno ili čak izvedivo, vjerojatno iskorištava vašu spremnost da pomognete.

- Stoga, vjerujte mi, ako primijetite da netko često traži usluge, a da nikada ne ponudi ništa zauzvrat ili izrazi iskrenu zahvalnost, možda je vrijeme da ispitate njihove motive - rekla je.

3. Nepoštivanje granica

Ljudi često ignoriraju tuđe granice, a onog trenutka kada ih počnete postavljati, shvatit će ih kao uvredu. Granice su ključne u svakoj vezi. Osiguravaju da se svi uključeni osjećaju sigurno, poštovano i cijenjeno. Kada vas netko iskorištava, granice često postaju zamagljene ili čak potpuno zanemarene.

4. Osjećaj krivice

Krivnja je snažna emocija i može se koristiti kao alat za manipulaciju i iskorištavanje drugih.

- Ako vas netko neprestano tjera da se osjećate krivima jer ne ispunjavate njegove potrebe ili očekivanja, to je jasan znak da vas iskorištava. Mogli bi koristiti izraze poput: ‘Nakon svega što sam učinio za tebe...‘ ili ‘Iznevjerio si me...‘ kako bi vas natjerali da osjećate obavezu da im udovoljite - pojašnjava Cabrera.

Nikada se ne biste trebali osjećati krivima zbog davanja prioriteta vlastitim potrebama i postavljanja zdravih granica. Ako se zbog nekoga osjećate tako, vrijeme je da preispitate taj odnos.

5. Uloga žrtve

Prikazujući sebe kao žrtvu, oni koji vole iskorištavati mogu opravdati svoje postupke i manipulirati vama da još više suosjećate prema njima. Ta emocija vas može natjerati da učinite gestu koji prethodno niste namjeravali. Psihologija to ponašanje naziva igranjem žrtve. Drugim riječima, ovo je manipulativna strategija koja ima za cilj na temelju sažaljenja i suosjećanja preuzeti kontrolu nad vama. Onda kad primijetite ovaj obrazac kod nekog, odmaknite se. Zdravi odnosi uključuju iskrenost i međusobno poštovanje, a ne stalni kaos i jednostrano suosjećanje.

6. Osjećaj manje vrijednosti

Baš nikada se ne biste smjeli osjećati manje vrijednim. Međutim, u situaciji kada vas netko iskorištava, izvjesno je da će početi omalovažavati vaša postignuća ili vas neprestano kritizirati. Ovo je psihološka taktika koja se koristi za potkopavanje vašeg samopouzdanja i stvaranje nezdrave ovisnosti o njima za potvrdu.

7. Prisutnost samo kada nešto treba

Možda ste kroz život imali tu jednu osobu koja bi vam se javila samo onda kada je trebala uslugu ili kada je prolazila kroz teško životno razdoblje. Ostatak vremena, ‘misteriozno‘ je nestala. Ovakvo ponašanje je još jedan znak da vas netko iskorištava. Naime, ove vas osobe vide kao resurs koji treba koristiti, a ne kao prijatelja kojeg treba cijeniti. Osoba koja iskorištava pojavljuje se samo kada joj nešto treba, zanemarujući vaše osjećaje i potrebe.

8. Odbacivanje vaših osjećaja

Osoba koja vas iskorištava mogla bi odbaciti vaše osjećaje te omalovažavati vaše brige i borbe. Psihologija nas upozorava da je odbacivanje nečijih osjećaja uobičajena osobina emocionalnih manipulatora. Koriste ga kao alat za održavanje kontrole i drže vas u ranjivom položaju.

9. Ne cijene vaše vrijeme

Vrijeme je jedan od najvrjednijih resursa koje imamo. To je nešto što nikada ne možemo vratiti i zato to treba poštovati. Međutim, ako netko neprestano zanemaruje vaše vrijeme tako da kasni na svaki dogovoreni sastanak ili otkazuje planove u zadnji trenutak, iskorištavaju vas. Suprotno tome oni koji nas poštuju, poštovat će i naše vrijeme. Savršeno razumiju da baš kao i oni imate svoje obveze i interese.

Samopoštovanje

- Razumijevanje ljudskog ponašanja je složeno, međutim, kada je u pitanju prepoznavanje iskorištava li vas netko, najvažniji element je samopoštovanje. Ono djeluje kao štit od onih koji žele iskoristiti vašu dobrotu ili velikodušnost. Omogućuje vam da postavite granice i zauzmete se za sebe kada ih drugi pokušaju prijeći. Jedan od najboljih načina da to njegujete je priznavanje svoje vrijednosti i ne dopuštanje drugima da je umanje - zaključuje Cabrera.

Linker
21. travanj 2024 00:10