Kada malo dublje 'zagrebemo', tri poznata zakona fizike dobivaju sasvim novo značenje...
 Foto: iStock
I tako se može gledati na fiziku

Newtonovi zakoni psihe

29. kolovoz 2016.
Ovoga ljeta naša se Sanja igrom slučaja i jednog susreta prisjetila kako je fizika zanimljiva i uzbudljiva nauka, a može se primijeniti i na psihu. Evo kako...

Ovog sam se ljeta susrela s jednom od sestrični moje mame koja je, po zanimanju, fizičarka pa sam je malo ispitivala o fizici. Slušajući je, podsjetila sam se kako je to jedna jako zanimljiva i uzbudljiva nauka. Zatim sam se i sama pokušala sjetiti što smo u školi učili iz fizke i - kako to već s mislima biva kad se krenu nadovezivati jedna na drugu - odjednom mi je sinulo da se Newtonovi zakoni (tri aksioma klasične mehanike - svi smo ih učili u školi, sjećate se) mogu primijeniti i na psihu!

Pa evo što sam zaključila:

1. Zakon tromosti (inercije)

Svako tijelo ostaje u stanju mirovanja ili jednolikog pravocrtnog gibanja sve dok neka sila ne dovede do promjene tog stanja.

U slobodnom prijevodu, ovaj zakon bi glasio: ako na neko tijelo ne djeluje sila, ono će ostati u mirovanju (ako miruje) ili u jednolikom pravocrtnom gibanju (ako se giba). Dakle, tijelo samo po sebi ima tendenciju zadržati stanje u kojem je - mirovanje ili gibanje.

Zar nije jednako tako i s našom psihom i ponašanjem? Ako puno spavamo, samo će nam se još više spavati. Ako ne izlazimo iz kuće, izgubit ćemo volju za vanjskim svijetom. A ako smo pak stalno u pogonu, nećemo znati stati, ako smo jako aktivni, ubrzo nećemo znati živjeti bez aktivnosti.

Isto tako, kao što vanjska sila može promijeniti stanje mirovanja ili gibanja nekog tijela, tako i na naš ustaljeni model življenja može djelovati utjecaj izvana. Jer inače, prepušteni svojim vlastitim obrascima - mi nastavljamo po zakonu inercije - ponavljati stalno iste radnje.
Nekako mi se čini da naša podsvijest obožava ovaj zakon (voli kad je sve „po starom“ i ne voli promjene)!

2. Temeljni zakon gibanja

Drugi Newtonov zakon opisuje ponašanje tijela kad na njega djeluje određena vanjska sila F.

Akceleracija tijela je razmjerna sili i ima smjer sile koja na njega djeluje. Što je masa veća, to je za isto ubrzanje potrebna veća sila.

Aha - evo stigla je ta vanjska sila! Ovo je baš zgodno. Dakle, ako nas pokrene netko izvana, pokrenut će nas u smjeru koji on misli da je dobar i trudit će se gurati nas u tom svom smjeru.
A po ovom zakonu ispada i jedna smiješna stvar - što imamo više kila to ćemo se teže promijeniti!

Pa onda, obzirom da nas je Newton poučio da stvari tako djeluju, nastojte se izmicati utjecajima/silama koje niste za sebe odabrali i odabirite one za koje želite da vas pogurnu! Taj vanjski utjecaj može biti neki događaj, osoba, knjiga, radionica...

Ako je Newton u pravu, možemo se unaprijed veseliti kad odaberemo neki pozitivan utjecaj jer će nas on snažno zakotrljati u željenom novom smjeru.

3. Zakon akcije i reakcije

Za svaku silu akcije koja djeluje na neko tijelo javlja se sila reakcije. Sila reakcije je istog intenziteta i pravca kao i sila akcije, ali suprotnog smjera.

Ovaj zakon mi izgleda vrlo očit u primjeni na našu psihu. Grubost nam se vraća grubošću, agresija agresivnošću, darežljivost darežljivošću, osmjeh osmjehom, ljubav ljubavlju.

No čini mi se da kod psihe drugi dio zakona funkcionira s malim dodatkom: naime sila reakcije je vrlo često jačeg intenziteta od sile akcije. To je dobro imati na umu, kad biramo kakvu energiju želimo odašiljati u svijet!

Ovaj treći zakon nam zapravo pojednostavnjuje život tim svojim pravilom - naprosto trebamo drugima činiti sve što sebi želimo u životu - voljeti ih, podržavati, poštovati... i vratit će nam se mnogostruko! Jednostavno mora. Tako kaže Newton!


Pa sada kad znate ovu novu dimenziju najvažnijih zakona fizike, upotrijebite ih u svoju korist:

  • Prestanite se ljutiti na sebe ako ste inertni, niste vi krivi - takav je zakon fizike!
  • Osvijestite u kojoj mjeri na vas prvi zakon djeluje i ne dopušta vam da se pokrenete ili pak da stanete.
  • Pažljivo odaberite za sebe „vanjsku silu“ da vas pogurne točno u onom smjeru koji želite!
  • Čitavim putem stalno pružajte drugima ono što želite sebi (ako trebate podršku, bezrezervno je pružajte, ako želite priznanje, budite puni priznanja prema drugima itd...)

Sjećate li se one priče o Newtonu i jabuci - ako se budete držali njegovih zakona, sigurna sam da će plod koji za sebe priželjkujete odjednom pasti ravno vama u ruke!

Teme
Linker
22. listopad 2021 10:41