SHUTTERSTOCK
iskoristite to

Kako nas nevjerojatna moć podsvijesti može dovesti do cilja koji istinski želimo

Kad pokušavate svjesno promijeniti neku svoju naviku ili ponašanje, to najčešće ide teško i zna se događati ‘jedan korak naprijed, dva natrag‘, jer su stari programi iz podsvijesti izrazito snažni

Tema podsvijesti jedna je od najvažnijih tema u priči o osobnom razvoju, to već svi vjerojatno znate. Naša podsvijest upravlja s čak 94-96 posto naših akcija i reakcija. Njezina najvažnija uloga automatskog pilota koji nam olakšava život da ne moramo na sve misliti, često nam čini i medvjeđu uslugu - kad god radimo neke stvari po navici, koje bismo zapravo željeli raditi drugačije.

Najraširenije ponašanje po (drevnom) automatskom pilotu, pogotovo kod žena, je stavljanje brige o sebi na drugo (ili čak deseto) mjesto. I to čine tako spontano i automatski da ni ne zamjećuju.


Automatski program iz podsvijesti

Ja sam iz nekog razloga vjerovala da nemam taj problem. Da ga vidim kod svoje mame i nekih drugih žena, ali ja... Ista stvar se ne pokazuje kod svakoga u istom obliku. Osim toga, kad si želimo nešto dokazati, izvlačimo one činjenice koje nam odgovaraju, dok one suprotne ne želimo vidjeti. Pa sam tako ja vjerovala da se brinem o sebi jer radim posao koji volim i u njemu uživam, jer idem redovito na badminton, salsu, frizerki... A činjenicu da sam za prošli rođendan dobila na poklon masažu koju nisam iskoristila „jer nije bilo vremena“ sam zanemarila. Kao i zdrave dodatke prehrani koji stoje u ormaru i kojima će isteći rok trajanja jer nisam našla vremena detaljnije ih proučiti da ih mogu uzimati. Pa ona knjiga o refleksoterapiji koju sam htjela primijeniti - ali nikad nije bilo vremena. Sjetila sam se i proljetnog detoksa koji je završio na „budem, budem“. Pogledavši u sve to, morala sam si priznati da se prastaro žensko uvjerenje (o tome kako druge ljude i svoje obveze trebamo uvijek stavljati na najvažnije mjesto, a o sebi brinuti „ako stignemo“) ušuljalo i udomaćilo i u mojoj podsvijesti, priznala si ja to ili ne.

Srećom, kad si priznamo kako stvari stoje, onda možemo nešto oko toga i poduzeti.

A jedna od najboljih stvari koje možete napraviti je - pronaći vanjski autoritet. Jer tada će jedan drugi snažni automatski program iz podsvijesti preuzeti (onaj iz djetinjstva, o slušanju autoriteta), ali ovoga puta će raditi u vašu korist!


Mudra strategija

Nedavno sam, zbog tatine bolesti, upoznala jednu liječnicu kineske medicine, čiji mi se pristup odmah svidio. Pa sam tako pred dva tjedna odlučila da sam previše iscrpljena i da je zaista vrijeme da poduzmem neki korak u smjeru brige o svom zdravlju. Kako je prvi i najvažniji korak za sve zdravstvene situacije - čišćenje tijela od svih vrsta toksina, tako sam nakon pregleda kod te liječnice dobila mnoštvo uputa, postupaka, čajeva, praškova, kuglica i kapi za temeljito čišćenje unutarnjih organa.

Trebalo mi je nekoliko dana da si sve te upute jasno posložim u napisani protokol za svaki dan. Ali nije bilo oklijevanja - sada tu nisam bila samo ja koja se želi pobrinuti o svom zdravlju (ali ne stiže), nego je postojao vanjski autoritet koji mi je dao sve te upute i kojega nisam željela iznevjeriti. Baš kao školarka. Promatrajući sebe kako zaista izvršavam sve upute, kako uspijevam svaki dan naći 10 minuta za vruću kupku stopala, popiti sve potrebne pripravke, odvojiti 5 minuta za refleksoterapiju, pritiskati akupunkturne točke na ušima... bila sam beskrajno zahvalna tom drugom starom programu iz svoje podsvijesti koji mi je pomagao da se konačno s lakoćom brinem o svom zdravlju.

I da odjednom na neki čudesan način u svakom danu nalazim vrijeme za takve važne zdrave trenutke. Tolika je moć podsvijesti.

Kad pokušavate svjesno promijeniti neku svoju naviku ili ponašanje, to najčešće ide teško i zna se događati ‘jedan korak naprijed, dva natrag‘, jer su stari programi iz podsvijesti izrazito snažni.

No ako lukavo pribjegnete mudrijoj strategiji i upregnete te programe u svoju korist - sve će ići puno brže i bez napora.

Pronađite koju vrstu autoriteta vi nikada ne želite iznevjeriti pa uključite taj vanjski autoritet u korake smjera u kojem želite ići. Možda ćete upisati tečaj nečega što već dugo pokušavate sami i zatim biti odani voditeljici, možda ćete naći način da ono što želite za sebe bude važno i nekom drugom kome se onda možete obvezati, možda postoji trener, učitelj, prijateljica - koji mogu odigrati ulogu pokretanja vaših programa iz djetinjstva u vašu korist. Budite lukavi, kad već imate automatske pilote, neka vas povedu do ciljeva koje istinski želite!

A ja vas sada pozdravljam jer odoh popiti svoj posebni biljni čaj:)

Linker
12. travanj 2024 01:11