SHUTTERSTOCK
Neponovljivi

Smatraju vas pomalo neobičnom, čudnom i luckastom osobom - psihoterapeut objašnjava zašto je to dobro

Mnogi umjetnici i izumitelji bili su ekscentrične osobe, a njihova je autentičnost dovela do mnogih izuma koji nam i danas koriste

Pomalo ste nesređeni, osebujni, luckasti i neobični. U svijetu koji često preferira skladnost i ujednačenost, prihvaćanje ekscentričnosti može predstavljati izazov. Ona je naime kvaliteta nekonvencionalnog i jedinstvenog ponašanja. Sjetite se samo nekih pojedinaca kroz povijest koji su živjeli i prikazivali se autentičnima. Ovaj ih je potez doveo do daljnjeg razvijanja kreativnosti, inovativnosti te otpornosti života.

U nastavku članka donosimo tri razloga s kojima Sean Grover, američki psihoterapeut dokazuje zašto je savršeno u redu, pa čak i korisno biti ekscentričnom osobom.

Što točno znači ekscentrično?

- Moja potraga za jasnoćom ovog izraza dovela me do niza isprepletenih, zbunjujućih i ponekad neujednačenih definicija. Prema Oxfordskom rječniku, ekscentrična je osoba ona s nekonvencionalnim i pomalo čudnim pogledom ili ponašanjem. Definicija čudnog je zapravo odlazak iz uobičajenog ili očekivanog - objašnjava psihoterapeut Grover.

image
SHUTTERSTOCK

Autentičnost je vrlina

Istaknut ćete se i biti primijećeni ako ste autentični jer je manja vjerojatnost da ćete se pridržavati društvenih normi i očekivanja. Također, bit ćete oslobođeni strahova i anksioznosti o tome što drugi misle o vama. I dok nekima ekscentričnost bude u potpunosti prirodna i urođena, drugi s vremenom postaju takvi.

- Dobro starenje znači postati više ja, a manje biti zabrinut o mišljenjima drugih - rekao je više Louis Ormont, otac američke grupne terapije.

Drugim riječima, kvalitetno starenje donosi veću emocionalnu i psihološku slobodu. Manja je vjerojatnost da ćete suditi drugima, a veća je vjerojatnost da ćete pristupiti životu s otvorenošću, znatiželjom i pozitivom.

Tri znaka da ste ekscentrični

Bilo da znate da ste ekscentrični ili se propitkujete čitajući, evo nekoliko znakova koji upućuju da ste putu prema ekscentričnosti:

1. Ne zanima vas praćenje trendova - posljednja moda, glazbeni trendovi ili zabavne norme vas ne zanimaju. Slijedite svoje strasti, ravnodušni prema pritisku okoline.

2. Ne bojite se biti drugačiji - biti autentičan znači biti oslobođen od tuđih mišljenja. To znači da hodate ovim svijetom nesmetano i neovisno.

3. Privlačite mrzitelje - tužno, ali istinito. Neke osobe jednostavno ne vole biti u društvu ekscentrika. Možda zato što se osjećaju ugroženima od strane nekoga tko osporava njihove stavove i u suprotnosti je s društvenim norma. Umjesto da urone dublje u svoju nutrinu propitkujući se za pravi uzrok svoje mržnje, radije će ići linijom manjeg otpora i krivnju usmjeriti na vas.

Voljeti sebe

Tri značajne prednosti biti ekscentričnom osobom su sljedeće:

1. Manje socijalne tjeskobe - što ste manje zabrinuti za društvene norme, manje ste zabrinuti zbog osuda ili odbijanja.

2. Veća razina udobnosti - istinski uživate biti u svojoj koži i ne zamarate se previše tuđim percepcijama ili kritikama.

3. Originalni mislilac - povijest je prepuna ekscentričnih osoba koje su bile izuzetni vođe, izumitelji i umjetnici. Stoga, kad vas netko nazove ekscentrikom, zahvalite mu.

Linker
25. travanj 2024 15:32