SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Slučajno sam saznao da sam posvojen. Nije mi jasno kako su me mogli ostaviti, na koga sam, kakav karakter imam...

lako je zakon vrlo jasan o tome kada dijete treba informirati o posvojenju, u stvarnosti ima raznoraznih situacija

Posvojen sam kao trogodišnjak i ne znam puno o svojim biološkim roditeljima. Do 12. godine nisam znao da sam posvojeno dijete, a i tada sam to doznao slučajno. Otada se borim sa sobom i svojom obitelji. Sada imam 18 godina i često sam ljut i jako tužan. Nije mi jasno kako su me biološki roditelji mogli ostaviti, na koga sam, kakav karakter imam. Kako se nositi s tim?

  • Neven A., Slatina

Odgovara prof. dr. Dubravka Kocijan Hercigonja, neuropsihijatar

lako je zakon vrlo jasan o tome kada dijete treba informirati o posvojenju, u stvarnosti ima raznoraznih situacija. Često djeca to slučajno saznaju, uglavnom u adolescentskom periodu koji je bitan za razvoj ličnosti. Otvorena pitanja na koja dijete nije dobilo odgovor rezultiraju brojnim nedoumicama, dilemama i potrebom da upozna biološke roditelje i dobije odgovor zašto su ga ostavili, ima li braće i sestara, postoji li u obitelji kakva nasljedna bolest i slično.

To je ozbiljan problem te je potrebno razgovarati i raditi na proradi tih traumatskih iskustava. Moj je savjet da obavezno odete psihijatru ili psihologu, razgovarate s posvojiteljima i razmotrite kako najbolje nadvladati traumu.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 14:48