Ovim se želi educirati i skrenuti pažnju na zdravlje vagine.
 Getty Images/iStockphoto
u londonu

RAZBIJA NAJLUĐE MITOVE I TABUE Otvoren je prvi Muzej vagine u svijetu

16. studeni 2019.
Samostojeći paneli i plakati na zidovima promiču poruke muzeja i razotkrivaju mitove o vaginama.

U maloj zgradi u sklopu starih štala u londonskoj četvrti Camden Market, Florence Schechter istražuje više od tuceta svjetskih mitova o ženskim spolnim organima.

Pokušat će ih demistificirati u prvoj izložbi Muzeja vagine pod nazivom "Lovci na muf: Mitovi o vagini i kako se boriti protiv njih".

- Mitovi o trudnoći, anatomiji, higijeni i spolnom zdravlju imaju "puno stvarnih posljedica" - rekla je Schechter novinarima uoči otvaranja muzeja. Gust zastor dijeli privremenu zgradu muzeja na prostor za recepciju i knjižaru te izložbeni prostor, gdje u oči odmah upadaju golema boca Coca Cole i model krvavog tampona.


Samostojeći paneli i plakati na zidovima promiču poruke muzeja i razotkrivaju mitove o vaginama

Jedan izložak objašnjava da se vagine same čiste i da su higijenskije kada ih štite stidne dlačice. Drugi se bavi mitom da bi ispiranje Coca Colom nakon spolnog odnosa moglo spriječiti trudnoću, što je bilo popularno mišljenje u SAD-u 1950-ih i 1960-ih.

Internetski Muzej vagine u Austriji osnovan je 2014., ali ovaj u Londonu ističe da je "prvi stvarni muzej u svijetu posvećen rodnicama, stidnicama i ginekološkoj anatomiji".

Schechter je kazala da je željela otvoriti muzej nakon što je otkrila 50 "velikih mitova" o vaginama u svijetu i osjetila da postoji potreba za "sigurnim i inkluzivnim prostorima za takve razgovore".

Schechter je osnovala muzej kao dobrotvornu organizaciju prikupivši putem skupnog financiranja na internetu početnih 50.000 funti.

- Očekujemo da ćemo ostvariti zaradu putem našeg dućana i internetske prodaje, putem organiziranih događanja i donacija - rekla je kustosica Sarah Creed.


Destigmatizacija vagine

Planirani 'eventi' kreću se od "edukacijskih diskusija, knjiških klubova i informacija od dobrotvornih organizacija do večeri binga i pub kvizova", rekla je, ističući da je bit u tome da su svi edukativni. Mogući su grupni posjeti za škole, a muzej je već organizirao i radionicu za muškarce pod nazivom "Kako biti muški saveznik".

Creed ističe da je važno da se svakoga jednako educira o toj temi, napominjući da su im neki posjetitelji kazali da za neke stvari kojima se bavi muzej nikada nisu čuli.

Muzej će zahvaljujući svojoj lokaciji vjerojatno privući i strane turiste

Glumica Gillian Anderson i voditeljica Jameela Jamil neke su od slavnih osoba koje su podržale muzej na društvenim medijima, gdje se susreo s cenzurom prilikom pokušaja prodaje.

- Imali smo problema, na primjer, s Facebookom jer je njima vagina opscena riječ. Velik dio našeg pokreta odnosi se upravo na destigmatizaciju te riječi - kazala je.IZVOR: HINA

Teme
Linker
26. svibanj 2022 17:06