SHUTTERSTOCK
Novi Doktor u kući

Radikalna promjena u liječenju dijabetesa: Što sve imate na raspolaganju ako živite sa šećernom bolesti

Sve je znatno naprednije nego što je bilo prije deset godina. A sve najnovije što postoji u svijetu vrlo brzo dolazi i k nama, kaže dr. Velimir Altabas, edokrinolog i dijabetolog

Nova istraživanja, inovativni lijekovi i napredna tehnologija sve uspješnije pomažu oboljelima od dijabetesa da drže bolest pod kontrolom te izbjegnu komplikacije. Iako dani "pikanja" inzulinom nisu posve nestali, sve su brojniji, dostupniji i učinkovitiji lijekovi za postizanje jednog od najvažnijih ciljeva, a to je smanjenje rizika za infarkt, moždani udar i druge ozbiljne komplikacije koje idu ruku pod ruku s progresijom bolesti. A dobra je vijest da sve ono najnovije što postoji u svijetu vrlo brzo dolazi i k nama, ističe doc. dr. sc. Velimir Altabas, specijalist interne medicine te subspecijalist endokrinologije i dijabetologije iz KBC-a Sestre milosrdnice.

- Dolaze novi inzulini čija se brzina i trajanje učinka prilagođava, a tehnologija ide naprijed pa dolaze i nove pumpe koje su manje i praktičnije, a neke su i vezane uz senzore za razinu glukoze u tkivima. Ide se i za tim da umjetna inteligencija zapravo uči kako se pojedini pacijent ponaša te predviđa kretanje glukoze u tkivima i tako se prilagođava brzina isporuke inzulina - kaže dr. Altabas.

Što se sve promijenilo nabolje u liječenju dijabetesa te osobna iskustva o prehrani i korištenju modernih tehnologija pročitajte u novom Doktoru u kući. Donosimo i preporuke o uzimanju vitamina D, cijepljenju protiv gripe, zašto je važno redovito pregledavati testise, a kada se preporučuje otići na prvi pregled prostate. Također, liječnici odgovaraju na pitanja možemo li biti debeli i zdravi te koje će vam korake u liječenju savjetovati obiteljski doktor, ako mu se obratite zbog debljine. Istražili smo kako možete vježbati nakon ishijasa i kako vam vježbe pomažu da ga spriječite, što je u vezi metformina jako iznenadilo liječnike te koje nam sve nutritivne dobrobiti donosi korjenasto povrće.

Novi broj Doktora u kući u prodaji je od 2. studenog.

Linker
27. travanj 2024 18:47