Unsplash
bolje bježi

Psihopat nikad ne pokazuje svoje pravo lice na početku veze! Stručnjakinja upozorava: Jedan znak ih može odati

Što ako ste u vezi sa psihopatom

Moram priznati da se u zadnje vrijeme priča i piše više nego ikada na temu poremećene strukture ličnosti i u tom smislu o inim poremećajima poput narcističkog, ovisnog, graničnog, psihopatskog, itd. To je danas i iz nekog razloga vrlo popularna tema. Pretpostavljam zato što smo okruženi sa sve više osoba koji uopće nisu svjesni svojih poremećaja. Tako je i sa psihopatima.

Što ako i kada zaglavite u vezi s takvim likovima - partnerom/suprugom, roditeljem, braćom i sestrama, na poslu, prijateljima? Kompleksno pitanje a najkraći odgovor bi bio - nije uopće lako.

Magija šarma sve dok žrtva ne upadne u zamku

Svi oni koji su iz nekog razloga nabasali i u ljubavnim su vezama sa psihopatima, dakle ljudima s poremećenom strukturom ličnosti, svjesni su da nešto ne štima s drugom stranom. Ipak, oni i dalje lutaju u vezi i teško izlaze iz nje. Ako i izađu iz takve loše veze, ostaju osakaćeni i s jako puno ožiljaka i praznina koje je potrebno iscijeliti jer se teško nadoknađuju i popunjavaju s obzirom na to da je riječ o vrlo kompleksnoj vrsti veze koju je teško razumjeti.

‘‘Magijska‘‘ moć takvih likova leži u tome što će vam u početku pružiti sve ono o čemu ste oduvijek sanjali - pažnju, brigu, ljubav, obasipati vas svim i svačime dok ne upadnete u zamku. Upravo je to razlog zašto vrebaju na osobe kojima nedostaje samopoštovanja i samopouzdanja, ili osobe koji su bili lišeni ljubavi tijekom odrastanja, emocionalno zapostavljeni i zlostavljani.

Dodatna otežavajuća okolnost za žrtvu predstavlja i financijski aspekt tj. ako se stave u položaj da ovise financijski o psihopatu jer ih obasipaju skupim poklonima, jer su im na neki način pomogli u životu, možda su involvirani u njihove karijere, itd. pa će im stalno stavljati do znanja - ‘‘Nisi ništa i nitko bez mene. Ništa ne vrijediš. Sve što imaš je zahvaljujući mene. Ja sam te stvorio‘‘!

Sasvim je prirodno da nam svima na neki način odgovara da nas se tretira kao kraljice. Uostalom, tko normalan ne želi pažnju i ljubav, iako je sve to veoma kratkog vijeka i ubrzo prerasta u opsesivnu posesivnost. Postaje nešto od čega osoba (žrtva) postaje na neki način ovisna jer je toksični zagrljaj partnera toliko jak i čvrst da se polako počinje pretvarati u gušenje. Nažalost jako se malo ljudi osvijesti i shvati o čemu je riječ, i tako godinama ostaju u vezi zamci kao taoci.

image
Unsplash

Loša slika o sebi i osjećaj nesigurnosti

O čemu se radi? Prije svega u pozadini čitave priče u odnosu između recimo to tako normalne osobe i osobe s poremećenom strukturom ličnosti, stoji ta magija - stanje hipnoze, zato što su poremećene osobe za koje na početku ne možemo prepoznati o kakvoj se strukturi ličnosti radi. U takvoj vrsti komunikacije i njihovoj interakciji imamo posla s dva tipa: s jedne strane imamo komunikativnu otvorenu osobu, pomalo naivnu koja je sklona osjećanju krivnje, discipliniranoj, i osobi kod koje ne postoji onaj osjećaj superiornosti, zato što je i sama nesigurna s podsvjesnim osjećajem inferiornosti prema sebi, bez obzira na sve svoje ostale kvalitete. Takva krhkija, slabija i nesigurnija ličnos u principu uvijek prepoznaje samopouzdanje i moć druge osobe odnosno partnera koji ili koja posjeduje sve što ona nema - šarm, komunikacijske vještine i moć uvjeravanja, dakle sve te neke vještine koje se sviđaju toj drugoj osobi.

Psihopatska struktura ličnosti prepoznaje kod druge osobe osjećaj nesigurnosti, sklonost brizi, strahovima, mogućnošću da manipulira sa samopouzdanjem druge osobe. I tako se spaja ‘‘dobitna‘‘ kombinacija koja se često i nažalost sreće u životima mnogih.

U početku sve izgleda sjajno i bajno, sve dok ‘‘žrtva‘‘ ne padne u zamku jer psihopat naravno nikad ne pokazuje svoje pravo lice na početku veze. Dapače, oni se trude ispunjavati sve ‘‘zahtjeve‘‘ - veza i ljubav cvijeta, a ‘‘mamac‘‘ ili žrtva je na sedmom nebu. Čim se uvjeri i postane siguran/na da te ima u šaci, stupa u akciju i počinje pokazivati svoje drugo lice koje je do tada skrivao ispod maske, odnosno započinje transformacija njegove strukture ličnosti.

Uglavnom takve likove uglavnom najviše motivira to da imaju moć nad drugom osobom kao i nekom situacijom i zapravo se sve vrti oko moći. Oni pune svoje baterije i samopouzdanje čim vide i osjete strah u očima partnera. Tako sve započinje i za drugu stranu počinju problemi koji kod nerijetkih završavaju s nesagledivim posljedicama poglavito ako u vezi postoje i djeca, iako se takav horor film često susreće i u poslovnim vezama - mobingiranjem.

Potražite spas i ne dopustite da obolite

Sve u svemu, ako ne potražite pomoć na vrijeme, bit će sve teže izaći iz tog zatvora.

Doista sam se naslušala s jako puno sličnih priča i u privatnim vezama i poslovnim (mobingom), i ne znam što je gore. Doduše s posla se uvijek možete maknuti dok kada su u pitanju veze i brakovi nije lako, jer i naspram tog nekog lažnog osjećaja da ste voljeni, svaka nova veza može vam djelovati nezamislivo, prazno i čak dosadno. Hipnotička veza sa psihopatskom strukturom ličnosti samo će vas još dublje gurati u ponor dok vi svakim danom počinjete sve dublje tonuti dok ne obolite - i psihički, ali i tjelesno.

Nekim klijentima doista je jako teško razumjeti kada im pokušavam objasniti da su uzroci njihovih somatskih bolesti, autoimunih bolesti, dijabetesa, bolesti srčanog, kožnog, koštanog i mišićnog sustava, psihosomatske naravi jer sve ono što ste trpjeli više godina uzelo je svoj danak i danas se manifestira kroz neki zdravstveni (bolest) ili psihički problem (poremećaj). Na svjesnoj razini najčešće se simptomi te bolesti ili poremećaja samo zatrpavaju lijekovima koji donose neko olakšanje, ali ne i rješenje. Osim toga osoba postaje ovisnik i zapravo se vrti u labirintu i ne pronalazi izlaz.

Potražite stručnu pomoć i resetirajte se dok je vrijeme

Stoga je najbitnije da sami donesete promišljenu odluku što i kako dalje, potražite stručnu pomoć i da konačno osvijestite da ste u takvoj vezi zapravo vi postali ovisnik kao uostalom i svaki drugi ovisnik o kocki, drogi, alkoholu, tabletama, itd., dakle najtežoj ovisnosti.

U svakom slučaju, ako su vam se počele paliti lampice jer i sami proživljavate nešto slično, svakako preispitajte svoj odnos, poglavito ako se ne osjećate dobro. Drugim riječima ako se zbog te veze osjećate iscrpljeno, kronično umorno, bez energije, osjećate totalnu prazninu u svom životu, više se ne radujete stvarima kao prije, imate osjećaj krivice ako ste roditelj pa se žrtvujete zbog djece u tako samodestruktivnoj vezi, mislim da je doista zadnji čas da se probudite iz te magijske hipnoze i nešto poduzmete. Potreban vam je kompletan reset na ‘‘novo normalno‘‘ pa i dugotrajna psihološka podrška upravo zbog tog osjećaja praznine koja vas izgriza iznutra nakon ni malo lakog života s vašim mučiteljem.

Odluka je na vama.

Mirella Rasic Paolini, specijalist struke za holističko mentalno i duhovno zdravlje

Linker
20. travanj 2024 18:19