Udruga će educirati oboljele
 Getty Images/iStockphoto
11. travnja

Prvo virtualno obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj

05. travanj 2020.
Za oboljele od Parkinsonove bolesti je bitno održavanje uma i tijela kod kuće u uvjetima Covid-19 pandemije i izolacije

Udruga "Parkinson i mi" po deseti put organizirati obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti, no umjesto na gradskim trgovima ove će godine biti u online izdanju. S obzirom na pandemiju koronavirusa umjesto uobičajenog edukativno-rekreativnog programa na zagrebačkom Cvjetnom trgu, riječkom Korzu i trgovima drugih hrvatskih gradova, 11. travnja 2020. bit će obilježen preko Facebook stranice udruge "Parkinson i mi".

Više od 15.000 Hrvata

Zbog teške situacije s koronavirusom sva je pažnja javnosti usmjerena na suzbijanje zaraze, no ne smijemo zaboraviti na oboljele od Parkinsonove bolesti, od koje boluje više od 15.000 građana Hrvatske. Izolacija i socijalno distanciranje kojih se treba pridržavati zbog koronavirusa, ponašanja su koja nikako ne pridonose dobrom stanju oboljelih od Parkinsonove bolesti.

„Za oboljele od Parkinsonove bolesti je bitno održavanje uma i tijela kod kuće u uvjetima Covid-19 pandemije i izolacije. Treba biti pozitivan (i ovo će proći) i kreativan. Nada je uvijek bila, uz pozitivan stav i održavanja aktivnosti, moto boljeg nošenja s Parkinsonovom bolesti. Ovaj period treba iskoristiti za podsjećanje na temeljne vrijednosti, međusobno pomaganje i na zajedništvo, a Udruga je tu da u tome pomaže“, kaže dr. Vladimira Vuletić, predsjednica udruge “Parkinson i mi“.

Edukacija i videomaterijali

U sklopu online kampanje #parkinsonimiudobakorone na Facebooku i web stranici udruge (www.parkinsonimi.com) redovito će se objavljivati edukativni članci, savjeti i videomaterijali za kućno vježbanje, pjevanje, crtanje, ples, opuštanje, pozitivne misli. Premijerno, za ovu online manifestaciju Vesna Grandes Howard održat će virtualnu radionicu o tome kako popping, tzv. "robotski ples" može djelovati terapeutski na tegobe od Parkinsonove bolesti.

Budući da je izrazito važno u otegotnim životnim okolnostima pokazati im da nisu sami i zaboravljeni pozivamo oboljele i njihove obitelji da na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na Facebook (https://www.facebook.com/ParkinsonIMi/) pošalju video ili fotografije kojima dočaravaju kako se nose s Parkinsonom u doba koronavirusa. Uz hashtag #parkinsonimiudobakorone i tagiranje @ParkinsonIMi mogu objaviti i svoja iskustva, očekivanja i praktične savjete kako bismo pomogli jedni drugima prebroditi ovo razdoblje.

Istraživački projekti

Udruga najavljuje kako će - kada završi opasnost od Covid-19 - u skladu sa sloganom ”Upoznaj svoj Parkinson” nastaviti s radom na projektu istraživanja epidemiologije i genetskog materijala Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj. U planu je i istraživanje progresije i farmakogenetike ove bolesti. Spomenuti projekti ključni su za primjenu personalizirane precizne medicine koja pridonosi uspješnijem dijagnosticiranju i liječenju Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj.

Teme
Linker
28. rujan 2022 06:58