SHUTTERSTOCK
Moguće je

Provjereni trikovi! Riješite se dosadnih mrlja na tkanini od krema za sunčanje

Masna mrlja koju krema ostavlja može se lako ukloniti no, ako se ne tretira dulje vrijeme ili se pere u tvrdoj vodi, postaje zahtjevnija

O važnosti korištenja kreme za sunčanje tijekom cijele godine možemo čitati svako toliko. Štoviše, zaštita naše kože od preranog starenja ili nastanka melanoma, vrijedna je unatoč mrljama koje kreme ostavljaju na odjeći i posteljini. Obično blago masna mrlja koju krema ostavlja, može se lako ukloniti s većine tkanina. No, ako se ne tretira dulje vrijeme ili se pere u tvrdoj vodi, mrlju može biti teže ukloniti.

Većina kemijskih krema za sunčanje sadrži tvar koja se zove avobenzon koji reagira s korištenjem tvrde vode i stvara tamnosmeđe mrlje. Uspješnost uklanjanja mrlje obično ovisi o sadržaju vlakna odjeće i tvrdoće vode. Sintetika se lakše mrlja nego pamuk ili prirodna vlakna. Nakon tretiranja, svakako provjerite zamrljano područje prije nego što rublje stavite u sušilicu. Naime, visoka temperatura može stvrdnuti mrlju i otežati njeno uklanjanje.

Prije nego počnete

Kao i kod svake mrlje, što se prije svježa mrlja može tretirati, veće su šanse za uspjeh uklanjanja. Provjerite oznaku za njegu na odjevnom predmetu prije nego što se pozabavite mrljom od kreme za sunčanje. Prvo isprobajte deterdžent ili otopinu za čišćenje na neupadljivom mjestu kako biste bili sigurni da ne mijenja boju tkanine.

image
SHUTTERSTOCK

Potrebni alati:

  • Za uklanjanje mrlja od kreme za sunčanje s rublja koje se može prati potrebna vam je četka s mekanim vlaknima.
  • Za uklanjanje mrlja od kreme za sunčanje s tepiha i presvlaka koristite tupu stranu noža ili žlicu, bijele krpe, četku s mekanim vlaknima i usisivač.

Potrebna sredstva:

  • Za uklanjanje mrlja od kreme za sunčanje s rublja koje se može prati koristite sredstvo za uklanjanje mrlja prije pranja, deterdžent za pranje rublja, omekšivač (opcionalno) i destilirana voda.
  • Za uklanjanje mrlja od kreme za sunčanje s tepiha i presvlaka bit će potrebni tekući deterdžent za pranje posuđa i destilirana voda.

Kako ukloniti mrlje od kreme za sunčanje s rublja

Početno i zlatno pravilo, oduprite se porivu trljanja mjesta gdje je kapnula krema za sunčanje. To će samo gurnuti mrlju dublje u vlakna tkanine i otežati njezino uklanjanje.

1. Prethodno tretirajte mrlju

Zamrljano područje prije samog pranja tretirajte sredstvom za uklanjanje mrlja ili s tekućim deterdžentom.

2. Utrljajte mrlju

Prstima ili četkom s mekanim vlaknima utrljajte u mrlju na koju ste nanijeli sredstvo za uklanjanje mrlja ili deterdžent te ostavite da odstoji najmanje 15 minuta.

3. Operite odjeću

U perilicu rublja dodajte uobičajeni deterdžent i operite rublje najtoplijom vodom dopuštenom na etiketi za održavanje. Ako vaš dom ima tvrdu vodu, dodajte omekšivač ili ako niste u prilici oprati rublje u perilici, možete ga oprati ručno, toplom destiliranom vodom.

image
SHUTTERSTOCK

Kako ukloniti mrlje od kreme za sunčanje na tepihu i presvlakama

Uklanjanje mrlja od kreme za sunčanje s tepiha i presvlake najučinkovitije je odmah nakon što krema za sunčanje dođe u kontakt s tkaninom. Prije upotrebe bilo koje otopine za čišćenje na tepihu ili presvlakama, testirajte otopinu i metodu čišćenja na neupadljivom području kako biste bili sigurni da čišćenje neće utjecati na boju materijala.

1. Podignite zaštitu od sunca

Upotrijebite tupu stranu noža ili žlicu kako biste podigli kremu s tepiha ili presvlake. Učinite to što je prije moguće kako biste spriječili da losion prodre u tkaninu. Nemojte koristiti krpu za brisanje ili trljati kremu u tkaninu jer će tako samo dublje prodrijeti u vlakna tepiha.

2. Napravite otopinu za čišćenje

Pomiješajte otopinu čajne žličice tekućeg deterdženta za pranje posuđa sa šalicom tople vode. Ako je voda tvrda,koristite destiliranu vodu.

3. Obrišite mrlju

Umočite bijelu krpu ili četku s mekanim vlaknima u otopinu za čišćenje i obrišite mrlju.

4. Isperite područje

Temeljito isperite područje čistom krpom umočenom u vodu. U suprotnom, ostaci sapunice privući će prljavštinu.

5. Usišite tepih ili presvlake

Ostavite da se tepih ili presvlake osuše na zraku, po mogućnosti izvan izravne sunčeve svjetlosti te ih usišite kako biste podigli losion i omekšali vlakna.

6. Koristite vodikov peroksid

Ako mrlja na tepihu ili presvlakama nije odmah tretirana i postala je smeđa, pomiješajte jednu žlicu vodikovog peroksida s dvije žlice vode. Napravljenu otopinu nanesite vatom ili kapaljkom te obrišite čistom krpom. Dodatno, ne koristite ovu metodu na tamnim tepisima jer vodikov peroksid može uzrokovati blijeđenje.

Linker
25. travanj 2024 17:13