SHUTTERSTOCK
Mentalno zdravlje

Ovo je jedan od najvećih znakova funkcionalnog opsesivno-kompulzivnog poremećaja

Osobe s OKP-om mogu ostaviti dojam motiviranih radnika s visokim postignućima dok se u pozadini krije ozbiljan poremećaj

Opsesivne misli poput strahova od zaraze, bakterija, prljavštine i slično, mogu kod osobe izazvati tjeskobu. Ovakve misli izazivaju niz ponavljajućih (kompulzivnih) ponašanja s kojima osoba zapravo odgovara na opsesije; pretjerano pere ruke, čisti već očišćene površine i radi sve one radnje koje joj ulijevaju sigurnost za dodatnom dozom zaštićenosti. Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) složen je višestruki poremećaj koji može nastati zbog raznih životnih okolnosti; međuljudske traume, zanemarivanja, emocionalnog zlostavljanja te drugih događaja.

Ovo često krivo shvaćeno stanje mentalnog zdravlja koje je obilježeno upornim i uznemirujućim mislima te ponavljajućim ponašanjima ometa dnevnu rutinu, radnu izvedbu ili odnose pojedinca. Ipak, ova slika nije baš slučaj za one koji imaju OKP visoke funkcije. Naime, osobe s ovim oblikom stanja mogu izgledati kao motivirane i s visokim postignućima; drugim riječima, možda uopće ne izgledaju kao da se u pozadini krije OKP.

- Unatoč svojoj zaokupljenosti opsesivnim mislima, slikama ili strahovima ove osobe mogu prikriti svoje probleme od drugih - rekla je terapeutkinja Nika Kalili.

Znakovi visoko funkcionalnog OKP-a

  • Karakteristike OKP-a su iste

Karakteristike OKP-a su iste, bez obzira na to smatrate li se visoko funkcionalnom osobom ili ne. To uključuje doživljavanje opsesija koje su uznemirujuće i često se javljaju. Osoba će vjerojatno pokušati ublažiti misli upuštajući se u kompulzivno ponašanje. Ako ti simptomi uzrokuju značajan stres i oduzimaju puno vremena, postoji zabrinutost da bi mogao biti prisutan OKP. Ta ponašanja također mogu prouzročiti fizičku ili emocionalnu bol osobi koja ih doživljava i mogu značajno ometati svakodnevni život.

• OKP visoke funkcije može se manifestirati kao potreba za isticanjem

Pojedinac s dobro funkcionalnim OKP-om doživljava nametljive, ponavljajuće i opsesivne misli koje se mogu manifestirati kao strah od neuspjeha. Njihova rezultirajuća prisila očituje se u težnji da se istaknu, pretjeranom radu i nadvladavanju kako bi ih se smatralo pouzdanom i kompetentnom osobom.

- Ovi se pojedinci suočavaju s istim izazovima kao i drugi s poremećajem, no ipak zadržavaju svoje uloge i odgovornosti na poslu i kod kuće, unatoč svojim unutarnjim borbama - objasnila je terapeutkinja Nicole Erkfitz.

Uobičajeno je da se ove osobe ističu u određenim aspektima svog života, međutim, i dalje se unutar sebe bore s opsesivnim mislima i prisilama.

• Perfekcionizam i pretjerana zabrinutost također su problemi

Ljudi s opsesivn- kompulzivnim poremećajem koji dobro funkcioniraju mogu izgledati jednostavno kao da su perfekcionisti ili napeti, ali ako se te osobine pretvore u opsesije ili su dio nametljivih misli, mogu biti znak nečeg dubljeg.

Prema terapeutkinjama, ovo su tipični primjeri za osobe koje imaju funkcionalni OKP:

  • Opsjednuti su mikro menadžeriranjem situacije.
  • Karakterizira ih pretjerana zabrinutost da bi se moglo dogoditi nešto loše.
  • Inteligentni su i vrlo funkcionalni, ali pate u tišini
  • Pokušavaju kontrolirati buduće ishode dok su istovremeno opsjednuti prošlošću.
  • Perfekcionisti su.
  • Stres je njihov stalni suputnik.
  • Strahuju od neugodnosti kada pogriješe.
  • Opsjednuti su detaljima i rasporedom.
  • Kompulzivno provjeravaju i preispituju rad.
  • Pretjerano analiziraju.
  • Preuzimaju odgovornost na sebe kako bi se spriječile greške.

Često umanjuju svoje simptome

- Pojedinci koji se smatraju visoko funkcionalnim osobama mogu se izvana činiti kao izvrsni zaposlenici, složni roditelji ili iznimno sposobni prijatelji. Međutim, iznutra se mogu boriti sa strahovima ili neuspjehom, gubitkom ili napuštenošću - rekla je Erkfitz.

Za razliku od onih sa slabo funkcionalnim OKP-om, kod kojih su simptomi iscrpljujući, osobe s visoko funkcionalnim OKP-om često odbacuju ili umanjuju simptome kao dio svoje osobnosti. Vjeruju naime da se mogu sami nositi s ovim poremećajem.

Liječenje OKP-a

- Uobičajeni pristupi uključuju farmakološke intervencije kao što su selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI) i terapijske strategije poput terapije izloženosti, koja postupno izlaže pojedince njihovim opsesivnim mislima kako bi se smanjio stres - zaključila je Erkfitz.

Linker
16. travanj 2024 05:11