Unatoč korona krizi, Švicarska spada među najsretnije države svijeta

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Ana Dukić
Ana Dukić
i mi bismo malo

Ova država spada među najsretnije na svijetu, a evo zašto su njezini građani uvijek nasmijani

09. studeni 2021.
Osim što je sinonim za sreću i sir, Švicarska je postala sinonim za sretnu državu


Švicarska je zadnjih nekoliko godina u samom vrhu popisa najsretnijih država, a prema World Happiness Report 2021 (Izvješće o sreći) trenutno se nalazi na trećem mjestu. Studija, koja se objavljuje svake godine od 2012., uglavnom se koristi Gallupovim anketama u kojima se ljude pita o njihovoj vlastitoj razini sreće, u usporedbi s BDP-om i procjenama razine solidarnosti, individualne slobode i korupcije.

Ovogodišnje "Izvješće o sreći" bilo je suočeno s jedinstvenim izazovom u pokušaju da se shvati kakav je učinak pandemija imala na subjektivno blagostanje.

Međutim, unatoč korona krizi, Švicarska spada među najsretnije države svijeta, a evo i zašto.


Uživaju u čokoladi i siru...

Švicarska čokolada je sinonim za kvalitetne slastice, a svi koji su probali Lindt, Frey, Toblerone i druge poznate švicarske čokolade znaju koliko nas one mogu usrećiti. Znanstveno je dokazano da jedenje čokolade oslobađa endorfine u mozak, a endorfini nas čine sretnima.

Druga namirnica po kojoj je Švicarska poznata je sir, koji sadrži triptofan, aminokiselinu za koju se pokazalo da snižava i ublažava stres, ali vas i čini pospanima. Ako pogledamo dvije glavne namirnice Švicaraca te dobrobiti koje one daju, može nam biti jasno zašto su toliko sretni.


...ali nisu debeli

Unatoč svemu što je Lindt nadohvat ruke, Švicarska ima jednu od najnižih stopa pretilosti u Europi (oko devet posto), u rangu sa Švedskom, Francuskom, Italijom i Nizozemskom, te znatno iza Hrvatske koja je trenutno najdeblja nacija u Europi.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCKBogati su

Ovisno o tome čijim procjenama vjerujete, Švicarska zauzima osmo ili deveto mjesto na svjetskoj ljestvici kada je u pitanju BDP po glavi stanovnika, oko 74 000 eura. Koliko je Švicarska zapravo bogate govori, i to da je BDP po glavi stanovnika u Hrvatskoj oko 12 000 eura.
Imaju skraćeno radno vrijeme

Prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), u prosjeku rade 35,2 sata tjedno. Brojna istraživanja već su pokazala da skraćeno radno vrijeme ne smanjuje učinkovitost radnika, ali povećava njihovo zadovoljstvo radnim mjestom. Švicarska, čini se, to itekako dobro zna!


I besplatno zdravstvo

Švicarka je poznata po svom zdravstvenom sustavu, Santésuisse, s vremenom čekanja na termin među najnižim u svijetu, naravno, ne moramo ni dodati da je ono besplatno za sve građane.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCKPametni su

Švicarska je dala 25 nobelovaca od oko osam milijuna stanovnika. To je više po glavi stanovnika od bilo koje zemlje osim Luksemburga, Svete Lucije i Farskih otoka. Albert Einstein, iako rođen u Njemačkoj, studirao je u Zürichu, ali je razvio teoriju relativnosti dok je živio u Bernu.

Isto tako, većina Švicaraca priča nekoliko jezika, njemački, francuski i engleski, a neki od njih i talijanski.

Teme
Linker
11. lipanj 2022 02:27