SHUTTERSTOCK
Trendovi

Ostanimo u toku - mali rječnik žargona generacije Z

Popularni engleski akronim LOL ili u prijevodu smijati se naglas, zamijenila je druga skraćenica

Sigurni smo da ste više puta u životu koristili ili pročitali pokoju tuđicu u svojim porukama. I dok su u početku bile simpatične, s vremenom, nekima su postale zamorne. Ipak, ovaj žargonski rječnik generacije Z (rođeni između 1996-2010) i dalje napreduje i zapravo nas tjera, ako želimo razumjeti posljednje video objave s raznih društvenih platforma, da budemo u toku. Pa drugi put kada uz popularne XOXO (hugs and kisses), GRWM (get ready with me), ROLF (rolling on laughing floor), BFF (best friend(s) forever), IDK ( I don‘t know), LOL (laughing out loud) i slične uočite i IJBOL akronim, bit će vam sve jasnije.

IJBOL značenje

Naime, ovaj dotjerani žargonski izraz u svojoj je starijoj verziji sadržavao ROLF sliku žutog smješka koji se valja od smijeha. Njegova nova inačica dobila je naziv IJBOL koja znači „upravo sam prasnuo od smijeha” (I just burst out laughing). Pa ćete, kad ste primjerice u javnom prijevozu pročitali poruku od prijatelja koja vam je iste sekunde bila urnebesno smiješna, tako i reagirati, usput mu odgovarajući IJBOL ili jednostavno, postati emotikona koji plače smijući se.

image
SHUTTERSTOCK

Porijeklo IJBOL akronima

Iako mislimo da je topla voda tek nedavno otkrivena, ona je postojala još davnih dana. Naime porijeklo ovog danas popularnog žargonskog pojma seže još iz 2009., kada je korisnik Urban Dictionarya izvorno objavio definiciju. Akronim je svoj puni potencijal doživio tek 12 godina kasnije kada su ga influenceri počeli koristiti u svojim videozapisima.

Kao i sa svim novim internetskim pojmovima, postoji razdoblje uzbuđenja kada se susrećemo s novim načinom izražavanja. Ali hoće li IJBOL izdržati test vremena ili se pretvoriti u jednu od onih pretjerano korištenih žargonskih riječi koje stvarno ne podnosimo, tek ćemo vidjeti.

Linker
25. travanj 2024 18:59