SHUTTERSTOCK
Nova odluka

Osobe s tipom 2 dijabetesa na četiri i više doza inzulina ostvarile pravo na senzore

Odlukom HZZO-a veći broj korisnika pametnog pomagala imat će uvid u kontinuirano kretanje glukoze i bolju samokontrolu dijabetesa

Na redovnoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) utvrđene su izmjene i dopune indikacije broj 306 kojom se dodatno proširuje pravo na ostvarivanje pomagala za mjerenje glukoze. Riječ je o senzorima koje će od sad na teret HZZO-a moći koristiti i one osobe s dijabetesom tipa 2 koje dnevno primaju četiri ili više doza inzulina. Ovim potezom se dodatno povećao broj korisnika pametnog pomagala uz pomoć kojeg će na jednostavniji način moći u kontinuitetu imati uvid u kretanje glukoze, a time i dodatno poboljšati skrb o vlastitom zdravlju.

Nedavna prošlost

Prije dolaska senzora za kontinuirano mjerenje glukoze, osobe s dijabetesom tipa 1 i 2 imale su pravo na trakice za mjerenje šećera u krvi putem kojih su mogle saznati trenutnu vrijednost glukoze, međutim ne i trendove njezinog kretanja. Uz pomoć novije tehnologije koja je prisutna i na teritoriju Hrvatske u posljednjih nekoliko godina, mogućnost kontinuiranog uvida u glikemije i prema tome pravilno doziranje inzulina, postao je standard kojem će se od ove jeseni, besplatno, pridružiti dio onih s dijabetesom tipa 2.

Dijabetička zajednica zadovoljna novom odlukom

Stručna dijabetološka društva kao i brojna zajednica osoba s dijabetesom u Hrvatskoj zajednički su se zauzeli u inicijativi da se spomenuta indikacija HZZO-a proširi i na onu skupinu osoba koje primaju više doza inzulina.

- Danas je veliki dan za našu osjetljivu i mahom stariju populaciju osoba s tip 2 dijabetesom na četiri i više doza inzulina. Konačno su ostvarili pravo na "Život s manje boli", a to znači ne samo korak prema bezbolnijim danima, već i prema boljoj samokontroli dijabetesa te smanjenju troškova skupih dijabetičkih komplikacija - navodi dijabetički portal nainzulinu.com

Linker
25. travanj 2024 18:26