PANEL #breastfriend
Pozitivne promjene

Održan je panel #breastfriend kao uvod u mjesec svjesnosti o raku dojke

Podrška oboljelima ima dubok i širok utjecaj na naše društvo, ključna je za razumijevanje i suočavanje s izazovima koji nas okružuju

Započeo je mjesec tradicionalno je posvećen podizanju svijesti o raku dojke i promicanju važnosti ranog otkrivanja i prevencije ovog zdravstvenog problema. Tim je povodom održan je panel #breastfriend s glavnom temom nazvanom ‘Podrška u trenutku suočavanja s dijagnozom‘.

Razmjena informacija i podrška

Okupljeni panelisti doc.dr.sc. Vesna Ramljak, dr.med., dr.sc. Andrej Roth, dr.med., spec. kirurg, subspecijalist plastične i rekonstruktivne kirurgije, izv.prof.dr.sc. i klinički psiholog Lovorka Brajković te pacijentica Sanja Šutej, i mađioničar Luka Vidović razgovarali su o psihološkoj podršci oboljelima i njihovim obiteljima. Tema ima dubok i širok utjecaj na naše društvo, ključna je za razumijevanje i suočavanje s izazovima koji nas okružuju, a ova vrsta otvorene razmjene informacija pomaže u kreiranju pozitivnih promjena u našem društvu.

image
PANEL #breastfriend/Doc.dr.sc. Vesna Ramljak, dr.med

Osobno i iskustvo obitelji

Docentica Ramljak osim s liječničke i stručne strane strane, osvrnula se na osobno iskustvo liječenja raka dojke, a iznijela je i niz problema s kojima se oboljele žene suočavaju.

- Financijski problemi, dostupnost odgovarajuće njege i terapije, stigma s kojom se pacijentice suočavaju, sve navedeno dodatno otežava već tešku situaciju mnogih žena koje su dobile dijagnozu raka dojke - rekla je.

Doktor Roth je istaknuo kako pacijentice prihvaćaju činjenicu da će ostati bez jedne ili obje dojke te naveo kako danas sve veći broj žena pristaje na rekonstrukciju dojke nakon liječenja.

- Maligne bolesti ne pogađaju samo oboljelu osobu, već i obitelj, prijatelje i kolege - istaknula je klinička psihologinja Lovorka Brajković i osvrnula se na način kako pomoći djetetu čiji je roditelj bolestan.

Sanja Šutej, pacijentica oboljela od raka dojke iznijela je svoje iskustvo o nošenju s bolesti te objasnila što za nju znači biti članicom udruge koja se bavi podizanjem svijesti o raku dojke. Poznati mađioničar, Luka Vidović, također je svoje iskustvo sa strane osobe čija je majka preminula od raka dojke, ali i savjetovao prisutne kako da se lakše nose sa situacijom.

image
PANEL #breastfriend

Oboljele žene ne trebaju se sramiti

- Oboljele žene ne trebaju se sramiti svoje bolesti, već o njoj glasno progovoriti. Samim time borba protiv raka dojke postaje borba cijelog društva, a ne pojedinca, te poziva na solidarnost - zaključili su svi panelisti.

U suradnji s poznatim dizajnerom, Ivanom Friščićem, koji stoji iza domaćeg modnog brenda Delight Luxury, tvrtka Tekstilpromet kao simbol podrške oboljelima, pokrenula je inicijativu prodaje posebno oblikovane platnene torbe na kojoj se nalazi ružičasta vrpca, simbol borbe protiv raka dojke. Svi oni koji žele sudjelovati i pomoći oboljelima, torbu će moći kupiti u svim trgovinama Tekstilprometa i putem web trgovine, a sav prihod od prodaje bit će doniran udruzi Europa Donna Hrvatska..

Linker
03. svibanj 2024 15:22