Vrijedi isprobati

 Shutterstock
Cijene luduju

Nikad se ovog ne biste sjetili - devet fantastičnih trikova s kojima će hrana trajati duže

Naučite li prehrambene proizvode održati duže svježima, moći ćete smanjiti broj odlazaka u trgovinu pa tako i svoju potrošnju

Kriza s enormno povećanim troškovima života zahvatila je cijelu EU pa tako i našu zemlju i teško da postoji netko s normalnim, prosječnim primanjima tko ne mora malo stisnuti remen. Trudimo se uštedjeti gdje god možemo, naročito sada kad su cijene prehrambenih proizvoda odletjele u nebo. U tom smislu svaka pomoć u uštedi je dobrodošla pa tako i ovih nekoliko trikova koji će vam pomoći da hrana koju ste kupili potraje duže.


Začinsko bilje čuvajte kao buket cvijeća

Koristite li u kuhanju svježe začinsko bilje, ono će vam potrajati i nekoliko tjedana ako s njim postupate kao s cvijećem: odrežite im malo stapke na dnu i stavite u čašu ili vazu s vodom, a potom u hladnjak. Mladi luk će čak nastaviti rasti ako samo koristite vrhove, a korijen ostavite u vodi. Nema ništa gore nego kad kupite vezicu svježeg začinskog bilja, a ono kroz nekoliko dana povene, prije nego što ste ga uopće stigli upotrijebiti. Jednostavan trik kojim to možete spriječiti je da u čašu stavite nekoliko centimetara vode i stavite biljke u nju poput cvijeća. Želite li da traju još duže, stavite preko njih prozirnu plastičnu vrećicu za sendviče i iznenadit ćete se koliko će dugo trajati. Ako vam začinske biljke već djeluju malo povenulo, možete ih i smrznuti. Nasjeckajte ih, stavite na dno posudice za led i preko njih natočite vodu. Kad ih poželite upotrijebiti, samo ih izvadite i ubacite u juhu, umak ili varivo.


Zamrznite voće koje je „pri kraju”

Isto vrijedi i za sve vrste voća koje počinje djelovati kao da mu se bliži kraj. Smrznite ga i možete ga za neko vrijeme upotrijebiti za pripremu smoothieja.


Stari kruh stavite u pećnicu

Stari kruh ne morate baciti. Umjesto toga, brzo prijeđite s njim ispod mlaza vode i zatim ga stavite u zagrijanu pećnicu na nekoliko minuta. Voda će pomoći osvježiti kruh i vratiti mu vlagu pa će, kad ga izvadite iz pećnice, biti mekan i svjež kao da je tek pečen.


Sir umotajte u papir za pečenje

Iz trgovine sir obično donosimo u plastičnim pakiranjima i omotima, no tako umotan neće dugo preživjeti u vašem hladnjaku. Radije ga umotajte u neki porozan materijal, poput papira za pečenje, tako da može disati, ali da se ne stvrdne kao što bi se stvrdnuo da je potpuno izložen zraku.


Vino stavite u zamrzivač

Ako niste dovršili bocu vina i ne želite da vam ostatak vina propadne, ulijte ga u posudicu za led i zamrznite. Tako ćete pripremiti savršene porcije vina koje možete dodati u lonac kad sljedeći put budete radili umak ili ragu bolognese, a možete ih upotrijebiti i za pripremu sangrije. Samo imajte na umu da neće imati posve isti okus kao prije pa ga nemojte koristiti za piće već za pripremu jela.


Salatu perite neposredno prije jela

Vlaga je neprijatelj salate pa sljedeći put kad je kupite nemojte doći u iskušenje da je odmah isperete u vodi. Umjesto toga, plastičnu posudu obložite papirnatim ručnicima i poslažite na njih listove salate, a zatim prekrijte s još jednim papirnatim ubrusom. Kad odlučite pojesti salatu, operite je i bit će savršena.


Šumsko voće operite u otopini octa

Nema ništa goreg nego kad odvojite novac za košaricu malina, kupina, borovnica, jagoda ili drugog šumskog voća pa ono već idući dan počinje imati tragove plijesni na sebi. Želite li to spriječiti, pripremite otopinu od vode i octa u omjeru 3 prema 1, namočite u njoj voće, zatim ga isperite, osušite i stavite na papirnati ubrus prije nego što ga odložite u hladnjak. Ostat će duže svježe i bez plijesni.


Omotajte prozirnu plastičnu foliju oko stapke banana

Ako stalno imate problem s bananama koje jako brzo postaju smeđe pa i crne, kupite malo vremena tako što ćete oko stapki banana omotati prozirnu kuhinjsku foliju. Banane proizvode plin etilen, a on ubrzava proces truljenja kad dolazi u kontakt s ostalim dijelovima ploda. Proces možete usporiti tako da stapke omotate folijom, ali i tako da banane objesite na neku kuku.


Mrkvu i celer stavite u vodu

Kako da vam mrkva što duže traje? Narežite mrkvu na prutiće, a zatim ih uronite u hladnu vodu u staklenku s poklopcem i stavite u najhladniji dio hladnjaka. Promijenite vodu svaka 4 do 5 dana. Na taj način mrkva može ostati svježa i hrskava do mjesec dana. Isto vrijedi i za celer.

Linker
25. travanj 2024 16:00