SHUTTERSTOCK
nema više suza

Mukama je došao kraj! Kako sam konačno pronašla ‘čarobni štapić‘ za svaku dječju ranu

Učinkovito i nježno rješenje koje će obožavati svi roditelji

S troje djece u ludo živahnoj dobi od dvostrukih 5 i 7 godina, rane i ranice, ogrebotine i posjekotine moja su svakodnevica. Prvu pomoć za rane pružam tempom kao da radim u hitnoj službi, ali nedostajao mi je proizvod koji bi bio baš prava prva pomoć.

Koliko god se mi roditelji trudili paziti na djecu i upozoravati ih da budu oprezni, neizbježno je da prosječni vrtićarci, predškolci i školarci povremeno zarade ogrebotinu, posjekotinu, veću ili manju ranu... Kod mene s troje djece, od kojih su dvije blizanke još u vrtiću, a sin je tek krenuo u školu, rane se viđaju kao na traci. Ponekad mi se čini kao da radim u ambulanti jer jednome ranu od par dana ranije „previjam” i kontroliram, drugome svježu ogrebotinu čistim i saniram, trećem vadim trn iz prsta pa onda sve ispočetka. Ponekad se tu nađu i bolne zanoktice, nekakve iritacije tko zna od čega ili, pak, neka jedva vidljiva točkica koju netko od njih smatra „teškom” ranom i zahtijeva puni tretman kao i ono ostalo dvoje sa stvarnim ogrebotinama.


„Ne želim ništa iz te tvoje ladice”

Naime, kod nas su, kao vjerujem i kod svakoga s djecom, rane, ranice, posjekotine, ogrebotine i sve tome slično jako važna stvar, čak i kad su nevidljive. Djeca kao djeca vole dobiti posebnu pažnju pa makar to bilo i zbog nečeg što boli ili pecka, ili me nekad samo pokušavaju uvjeriti u to pokazujući mi nepostojeće povrede. Pa tako, čak i zbog točkice koja zaostane nakon vađenja krvi na prstu, moja će Lea danima hodati sa zamotanim prstom (koji neumorno cijeli dan drži podignut u zraku), tražiti prematanje i svima pričati kako je ranjena. Kad Neli padne u parku i rasplače se, provjerim ispod hlača kako izgleda noga, ne vidim ništa i pokušam stvar riješiti samo pusom, ali to ne prolazi. Odmah slijedi „Mama, hoćeš li me doma liječiti i staviti flaster?”. I ne zaboravlja na to. Čim stignemo doma traži cijeli liječnički „tretman”. Jan je već malo veći i nije sklon izmišljanju nepostojećih rana, ali kad ima neku stvarnu, što se događa sve češće otkako je počeo intenzivnije igrati nogomet, očekuje od mene da to saniram vrlo profesionalno: da bude siguran da se ništa neće zakomplicirati, da ga pri „obradi” ništa ne boli, ne peče, ne bude neugodno i naravno da ne traje dugo. Čim ja počnem kopati po ladici prve pomoći i tražiti što ću i kako ću, počne me sumnjičavo gledati jer mu je jasno da ni sama ne znam što bih upotrijebila. Ono što sam koristila prošli put ga je peklo, ne želi ni čuti za to, razmišljam čime da očistim ranu ili kako da izvadim neku zaostalu trunčicu, čime da poslije to tretiram da brže prođe. Kopam i kopam, a on s krajnjim nepovjerenjem dobacuje „Ne želim ništa iz te ladice, samo mi stavi hladnu gazu!”.

image
SHUTTERSTOCK

Sto bočica i kremica, a svi nezadovoljni

I tada se s nostalgijom sjetim svog djetinjstva i svojih rana, ogrebotina i opekotina, a bilo ih je koliko želiš, i mamine čarobne kombinacije. Ja sam točno znala kako ide postupak kad se ozlijedim. Prvo bi mi mama oprala ranu ljubičastom tekućinom koja nije pekla (za razliku od većine sprejeva za dezinfekciju koje sam ja isprobala na svojoj djeci), a onda bi natapkala nekim žutim prahom od kojeg će rana, kako mi je govorila, brzo proći. I to je bilo to. A djeci, to svi znamo, pruža sigurnost kad znaju što slijedi i kad imaju osjećaj da mama uvijek ima to neko svoje posebno, „čarobno” sredstvo koje će im pomoći da rane što brže prođu, da ih više ne bole i ne peku. I ja bih kao mama voljela imati tako nešto, iako vjerojatno u svojoj „ambulanti” imam više sredstava za pomoć kod rana i ogrebotina nego što ih pedijatri imaju u svojim ambulantama.

Na kraju, kad stvarno trebam krenuti u akciju i sanirati neku ozljedu koja zaista zahtijeva pažnju, ne znam što bih upotrijebila.

image
Press

Napokon će mi djeca vjerovati da znam što radim

Tako mi je, da se izrazim prigodnim rječnikom, kao melem na ranu došla informacija o novom sigurnom, učinkovitom i nježnom rješenju za razne ranice, ogrebotine, opekline i druge povrede kože. Radi se o Effigerm Wound Wash otopini u spreju s 4u1 djelovanjem. Effigerm Wound Wash istovremeno čisti, štiti, sprječava nastajanje infekcija i pomaže u zacjeljivanju rana, a pritom ne sadrži najčešći uzročnik suza - alkohol. S tim ću napokon moći rješavati probleme svakodnevnih rana i ogrebotina jednako učinkovito i sigurno kao što je to nekoć činila moja mama. I bolje, jer ću ja sve to rješavati sa samo jednom „čarobnom” bočicom.

Effigerm Wound Wash se temelji na hipoklorastoj kiselini koja ubija mikroorganizme (bakterije, viruse i gljivice), a nalazi se prirodno u čovjekovim bijelim krvnim stanicama.1 Za novopečene mame bit će itekako važna informacija da se ovaj proizvod, sa svojom patentiranom tehnologijom može koristiti već od rođenja, primjerice za čišćenje bebinog pupka. Osim toga, ova dermatološki testirana otopina u obliku spreja i mehanički uklanja strana tijela unutar i oko rane održavajući je čistom te tako osigurava optimalno okruženje u pogledu vlage, kisika i pH kako bi se ubrzao proces zarastanja. Ovo mi je naročito važno jer često muku mučimo s vađenjem kojekakvih trunčica iz rana, a i konačno ću se moći riješiti svih mogućih tubica kojima sam pokušavala pospješiti proces cijeljenja. Imala sam posebne kremice za opekline, za rane, za iritacije... a sada ću imati samo jednu stvar, i to i više nego učinkovitu.

Nisam jednom čula priče o ranama koje su se zakomplicirale kod djece, iako su djelovale bezazleno na prvi pogled, i često me kod mojeg prčkanja sa sto proizvoda mučilo pitanje koliko sam uopće dobro uspjela tu ranu očistiti i spriječiti eventualni razvoj infekcije. Effigerm Wound Wash to obavlja besprijekorno, a istodobno služi i za ispiranje i vlaženje rane te pomaže spriječiti stvaranje biofilma. I kao šlag na kraju, može se koristiti za lakše uklanjanje obloga s rane na kojoj se formirala krasta, a svi znamo da taj dio djeca nimalo ne vole. Želim dodati i da, uz hipoklorastu kiselinu, ovaj proizvod sadrži samo dvije pomoćne tvari, ioniziranu vodu i natrijev klorid tako da nema straha od sumnjivih i štetnih sastojaka.


Moram nabaviti jednu i za baku

I sada, kad je zatoplilo i klinci su više vani, još k tome i u kratkim rukavima i nogavicama, znam da će moja kućna ambulanta raditi punom parom. Samo što ću odsad imati svoju čarobnu 4u1 bočicu s Effigerm Wound Wash otopinom na koju se, sigurna sam, nitko od njih neće žaliti. Izrazito se lako primjenjuje i ne mora se ispirati, a kako se radi samo o jednoj praktičnoj bočici s raspršivačem, mogu ju uvijek imati uz sebe, da mi bude pri ruci u parku, na plaži ili bilo gdje drugdje gdje se nađem s djecom na igranju. Jednu bočicu planiram nabaviti i za baku tako da, kad dođu kod nje, bude spremna za svaku njihovu razderotinu, ogrebotinu i ranicu, kao što je to bila nekoć, kad sam ja bila mala. Samo još puno bolje. A sve mi se čini da ću ga i ja ponekad posuditi za svoje ranice, rezove i ostale posljedice nespretnosti.


Effigerm Wound Wash možete pronaći u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama diljem Hrvatske.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Pontus Pharmom.



Izvori:

  • 1Selkon, J. B., Babb, J. R., & Morris, R. (1999). Evaluation of the antimicrobial activity of a new super-oxidized water, Sterilox, for the disinfection of endoscopes. The Journal of hospital infection, 41(1), 59–70. https://doi.org/10.1016/s0195-6701(99)90038-5
Linker
26. travanj 2024 23:04