Dopaminski receptori u mozgu podsjećaju nas na prvo iskustvo
 Foto: iStock
Tko bi rekao...

Mozak zauvijek pamti prvo alkoholno piće

Eksperiment na miševima pokazao je kako su se onima koji su pili alkohol uvijek iznova aktivirale živčane stanice s D1 dopaminskim receptorima

Prvo pijanstvo mozak nikada ne zaboravlja. Aktiviraju se, naime, živčane stanice koje imaju receptore za dopamin, a koji je povezan s osjećajem sreće i zadovoljstva, što mozak pamti i reagira jednako svaki puta kada pijemo alkohol.
Znanstvenici vođeni dr. Doritom Ronom sa Sveučilišta Kalifornija objavili su studiju u časopisu The Journal of Neuroscience u kojoj su predstavili rezultate istraživanja o utjecaju prvog neumjerenog unosa alkohola na mozak.

Jednoj grupi miševa tijekom 24 sata dali su da piju vodu, a drugoj grupi 20 postotnu otopinu alkohola. Pokazalo se da se u grupi koja je pila alkohol aktiviraju živčane stanice s D1 dopaminskim receptorima, a neurološke promjene pokazale su se nepovratnima. To je dovelo do zaključka da prvi unos alkohola ostavlja “trag u mozgu” odnosno svojevrsni “zapis o nagrađujućim učincima alkohola u vidu nagrade i zadovoljstva”.

Linker
03. svibanj 2024 15:25