SHUTTERSTOCK
posljedica evolucije

Moć ženske intuicije: Čak i CIA zna da nije riječ o šupljoj priči

Slušajte taj mali glasić u svojoj glavi i vjerujte svom instinktu

Za žensku intuiciju, fenomen poznat od davnina, postoji i znanstveno objašnjenje. Čak i CIA zna da nije riječ o šupljojpriči te da su žene bolji špijuni od muškaraca. Kako to? British Journal of Psychology intuiciju definira ovako: ono što se događa kad se mozak oslanja na prošla iskustva i vanjske znakove da bi donio odluku, no to se događa toliko brzo da se zapravo radi o reakciji koja se događa na nesvjesnoj razini. Jedna druga definicija kaže da je intuicija sposobnost našeg mozga da koristi unutarnje i vanjske znakove dok donosi brzu, trenutačnu odluku. Intuicija, koja se često događa podsvjesno, počiva na sposobnosti mozga da trenutačno procijeni situaciju i donese odluku na temelju instinkta.

Slušajte svoj instinkt

- Poput mozga, postoje i neuroprijenosnici u crijevima koji mogu reagirati na okolišne poticaje i emocije u sadašnjem trenutku. Ne radi se samo o prošlim iskustvima. Kad se ti neuroprijenosnici „zagriju” ili aktiviraju, možete osjetiti ono što nazivamo „leptirićima” ili neku vrstu uznemirenosti u trbuhu. Znanstvenici pretpostavljaju da takozvani instinkt crijeva ima važnu ulogu u intuiciji tako što šalje signale u mozak. Ja svoje pacijente učim da uvijek slušaju svoj instinkt, to šesto čulo koje vam govori da nešto možda nije u redu, naročito ako osjećate opasnost. Poslušate li ga i shvatite da ste pogriješili, nećete ništa izgubiti. Možda ćete otići kući dužim putem ili nešto slično, no ako ne slušate svoj instinkt, a u pravu ste, mogu se dogoditi vrlo loše stvari. Stvar je u tome da je vaš instinkt češće u pravu nego što griješi pa ga stoga radije poslušajte! Uvijek je bolje biti siguran nego se poslije kajati - savjetuje dr. Judith Orloff, klinička profesorica psihijatrije na Sveučilištu UCLA i autorica knjige „Guide to Intuitive Healing: Five Steps to Physical, Emotional, and Sexual Wellness.

Znanost sugerira da je ženska intuicija posljedica evolucije. Žene s izraženom sposobnošću da razumiju i predvide potrebe svoje djece i partnera nadživljavaju žene kod kojih su te sposobnosti slabije. Od prijašnjih se generacija često očekivalo da se vide, ali da ih se ne čuje. Zbog toga su žene razvile dubok osjećaj za promatranje postajući hipersenzibilne za osjećaje i neverbalne znakove drugih. Žene možda pokazuju više intuicije, empatije, suradnje, samokontrole i odgovarajućeg interesa zbog povećanog dotoka krvi u mozak. Ili, kao što kaže dr. Daniel Amen, psihijatar i specijalist za moždane poremećaje te osnivač klinike Amen, „Ženski mozak je podešen za ulogu vođe”.

Muškarci skrivaju emocije, ali žene ih s lakoćom „čitaju”

I tako, čini se da su nas sve ove godine muškarci ipak trebali slušati. Uostalom, treba dodati da smo mi, žene, bolje i u pokazivanju emocija izrazima lica, tonom glasa i govorom tijela. S druge strane, muškarci su bolji u skrivanju svojih emocija i održavanju bezizražajnog, takozvanog poker lica. No, unatoč tome, mi smo i dalje vrlo često sposobne pročitati vas i dekodirati znakove koji otkrivaju vaše emocije. Istraživanja koja su se bavila sposobnostima neverbalne komunikacije pokazala su da su žene bolje u čitanju izraza lica i emocija. Posljedica toga je i to da bolje čitamo podsvjesne znakove drugih.

Sveučilište Cambridge provelo je jedan eksperiment u kojem su ispitanicima pokazivane fotografije očiju, Potom su trebali zaključiti kakvo je raspoloženje osobe na slici na temelju izgleda njezinih očiju na fotografiji. Ne iznenađuje da su žene dominirale u pogađanju raspoloženja na temelju izgleda očiju. Kad su se uspoređivale MR snimke moždane aktivnosti, otkriveno je da ženski mozak ima povećan broj neuralnih veza i to ga čini učinkovitijim te pomaže u interpretaciji socijalnog okruženja. S druge strane, muški mozak je neurološki podešen da bude više logičan, što ga čini učinkovitiji u povezivanju percepcije s akcijom. To pomaže muškarcima da budu više intuitivni. Osim toga, vi muškarci imate i bolju prostornu inteligenciju.

Povijest i znanost slažu se u tome da je ženska intuicija mnogo više od pukog mita. Dakle, slušajte taj mali glasić u svojoj glavi i vjerujte svom instinktu. Možda ćete tako zaštititi svoje srce da ne bude tko zna koliko puta slomljeno.

Linker
05. ožujak 2024 18:06