Mak obično raste među žitom i rađa obilno sjeme, te je stoga bio sveta biljka božice plodnosti - Demetre.
 Foto: iStock
Magična biljka

Mak: simbol obilja, ljubavi, ali i zaborava

Poljski mak jarko je crveni cvijet koji raste na zapuštenim poljima i travnjacima na kojeg vas upozoravaju da ga ne pomirišete, jer će vas boljeti glava...

Livade i žitna polja zacrvenjeli su se makovima. Žarko crveni cvjetovi simbol su ljubavne vatre, no i prolivene krvi (u mnogim pjesmama koje opjevavaju žrtve ratova spominje se mak, kao simbol prerane smrti ili sjećanja na palog junaka), a to što naglo venu ukazuje na prolaznost ljubavi. Zbog obilja sjemenki koje dozore u samo jednoj makovoj glavici, mak tradicionalno simbolizira obilje, plodnost i bogatstvo. Zbog narkotičkog djelovanja, makova simbolika obuhvaća i čarobnjaštvo, tajanstvene sile, zaborav i dubok san. Primjerice, u staroj Grčkoj ljudi su si međusobno poklanjali mak, kao osiguranje spokojnog sna.

Boli glava

Poljski mak jarko je crveni cvijet koji raste na zapuštenim poljima i travnjacima i na kojeg vas upozoravaju da ga ne pomirišete, jer će vas boljeti glava. No, mak i nema specifičan miris kao neko drugo cvijeće. Mak je cvijet koji pripada porodici maka, raste na tankoj stabljici, a krase ga latice, njih četiri do šest, koje zajedno izgledaju kao pehar.

Kao ukras: Ljepota maka lako je uočljiva, pa je u naše doba posteljina često ukrašena motivom maka. Nije rijedak motiv niti na tapetama, posuđu i drugim predmetima za uređenje doma.

Cvijeta u divljini, ali i u vrtovima, i tipičan je po jarko crvenoj boji, ali se može naći i u bijeloj, ružičastoj, narančastoj i plavoj, s tamnim oznakama u sredini. Može narasti do 1,5 metar visine i cvate od svibnja do srpnja. Voli sunce. Prašnici cvijeta obično su vijugavi, a pupoljak je karakterističan po krhkim izgužvanim laticama koje se lagano otvaraju kako se cvijet rascvjetava te leže u horizontalnom položaju prije nego što otpadnu. Cvjetni prah orijentalnog maka je tamnoplav, dok prah onog iz vrta može biti i siv. Sjeme maka koristi se i u prehrani. Tko ne voli sočnu, tradicionalnu makovnjaču ili pitu s makom?

Dvojnost simbolike

Dvojnost makove simbolike postojala je još u starom Egiptu, gdje je mak bio omiljen ljubavni cvijet. Buket rascvjetalog maka ili dekorativnih osušenih glavica zaljubljeni su darivali svojim izabranicama, a istodobno su makove glavice pripadale i u tradicionalne grobne dodatke, koje su posebno često stavljali u lijesove mladih djevojaka.

Foto: iStock
Mak je cvijet koji se može pohvaliti prastarom simboličkom tradicijom.


U antičkoj je Grčkoj mak i u svakodnevnom životu i u umjetnosti i religiji bio vrlo raširen.


Kako obično raste među žitom i rađa obilno sjeme, bio je sveta biljka božice plodnosti, Demetre. Najvjerojatnije su sudionici obreda pomoću opijata doživljavali božansko pročišćenje kroz prividnu smrt i buđenje u novi život.
Kao cvijet ljubavi, mak je bio posvećen Afroditi, a jedna varijanta mita o Adonisovoj smrti govori kako je iz Afroditinih suza umjesto anemone izniknuo mak. Poljski mak i anemona imaju vrlo osjetljive cvjetove, zato i ne iznenađuje zajednička simbolika u smislu prolaznosti ljubavi. Mit o nastanku maka iz Afroditinih suza zanimljiv je jer upozorava da je narastao sa željom da ožalošćenoj božici donese “blagotvorni zaborav jada“. Mak je ispunio Afroditina očekivanja; zaborav je bio toliko temeljit da se božica uskoro više nije sjećala Adonisa i s veseljem se prepustila novim ljubavnim izazovima.

Za uspavljivanje

U srednjem vijeku narkotička je snaga maka bila dobro poznata, zato je u kršćanskoj ikonografiji očuvan priličan dio antičke simbolike. Mak se u srednjovjekovnoj kulturi povezuje i s neznanjem i ludosti. Vjerojatno su poznavali i uspavljujuće djelovanje opijuma, osobito kod male djece i novorođenčadi, kojima su roditelji kuhali mak kako bi više spavali.
Ipak je veći dio kršćanske simbolike maka posve drugačiji. Zbog predodžbe križa, koju oblikuju spojevi četiriju latica, mak je među kršćanima simbol prave vjere. Može predstavljati Krista i njegovu muku, jer boja makova cvijeta podsjeća na svježe prolivenu krv. Mak je dakle cvijet koji se može pohvaliti prastarom simboličkom tradicijom, ali simbolika tog zapravo nježnog razvijala se i nadograđivala još nedavno te je snažno prisutna i u današnjoj kulturi.

Ako volite mak

Ako volite mak, kažu testovi osobnosti (koje ipak treba shvatiti samo kao razbibrigu), vi ste živahna, duhovita, otkačena i entuzijastična osoba koja je često glavni zabavljač u društvu. Kreativni ste, volite učiti nove stvari i znate kako izraziti svoju jedinstvenu osobnost.
Baš poput opojnih jestivih sjemenki maka i vašu osobnost mnogi doživljavaju magnetnom i nezaboravnom. Pazite da simpatije koje drugi gaje prema vama ne iskorištavate jer, baš kao što to čine opasna opijajuća svojstva maka, to može slomiti njihov duh.


Akaloidi u maku: Narkotička svojstva

Foto: iStock


Iz nezrelih makovih glavica dobiva se osušeni mliječni sok, opijum, koji sadrži oko 25 aktivnih supstanci (alkaloida) koje su odgovorne za narkotička svojstva maka. Od tih alkaloida u maku je najzastupljeniji morfin (opiodni analgetik), a slijedi ga kodein (analgetik i antidiuretik). Kvaliteta opijuma se procjenjuje po količini morfija, što ovisi o podneblju u kojem mak raste.

Linker
18. ožujak 2024 07:18