Da, događa se svima 
 FOTOGRAFIJE: LIDERINA GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Samo vi poričite...

Kada su vjetrovi razlog za zabrinutost: Odgovor je vrlo precizan, u jednoj brojci

Evo što sve ispuštanje vjetrova može otkriti o vašem zdravlju

Slobodno poričite da vi to činite ili se elegantno udaljite nakon što ispustite vjetar, ali ispuštanje do 20 vjetrova dnevno je posve normalno. Kad se taj broj poveća, to već može ukazivati na neke stvari.

1. Često jedete brokulu
Ili jedete mnogo graha, kupusa, cvjetače, prokulica...sve su to zdrave namirnice jer sadrže vlakna koja održavaju probavni sustav aktivnim, pomažu u reguliranju šećera u krvi i razine kolestesrola te u održavanju optimalne tjelesne težine. No, ne tako poželjna, prije malo neugodna posljedica su vjetrovi. Razlog je činjenica da želudac i tanko crijevo ne mogu apsorbirati neke od ugljikohidrata (šećer, škrob, vlakna) u hrani koju jedete. Brokula i grah koji su na glasu kao uzročnici vjetrova obiluju vrstom ugljikohidrata koji se naziva rafinoza. Kad neprobavljivi šećeri poput rafinoze dođu u debelo crijevo, bakterije koje nastanjuju taj dio probavnog sustava se njima hrane i kao nusprodukt stvaraju plinove.

2. Jedete prebrzo
Bez obzira jedete li brokulu ili borovnice, problem je u udisanju zraka. Svaku put kad jedete ili pijete gutate zrak. Što brže jedete ili pijete, to brže gutate zrak. Obično podrigivanjem izbacujemo zrak iz trbuha, ali ako preostali zrak pronađe put do završnog dijela probavnog sustava, doći će do vjetrova. Višak zraka možete progutati i kad žvačete žvakaču gumu, ližete lizalicu ili pijete na slamku.

3. Crijevne bakterije nisu u ravnoteži
Zamislite svoj probavni sustav kao jednu dugačku mišićavu cijev: na vrhu ulazi hrana i onda je mišići potiskuju kroz cijelu dužinu do kraja. Tanko crijevo obično ima snažnije kontrakcije kako bi potisnulo hranu u debelo crijevo. No, neki lijekovi, infekcije te određene bolesti i stanja (poput dijabetesa ili neuromišićnih bolesti) ili komplikacije uslijed kirurških zahvata mogu utjecati na taj rad mišića i oslabiti ga. Uslijed toga omogućava se bakterijama da se duže zadržavaju u tankom crijevu te da se razmnože i stvaraju plinove.

4. Imate sindrom iritibalnih crijeva
To je kronična bolest koja pogađa debelo crijevo.Koordinirane mišićne kontrakcije koje hranu potiskuju od želuca do rektuma kod te bolesti mogu biti snažnije ili trajati duže, a to dovodi do stvaranja plinova, nadimanja i proljeva. Ili mogu biti slabije nego inače te toliko usporiti tijek probave da dođe do zatvora. Osim toga, živci u crijevima mogu biti posebno osjetljivi na stezanje i rastezanje koje plinovi uzrokuju u crijevima pa vam vjetrovi stvaraju nelagodu, a ponekad i bol. U mnogim slučajevima, olakšanje mogu donijeti promjena načina života i prehrane. Na primjer, za osobe s ovom bolešću je jako važna redovita tjelovježba jer ona pomaže u izbacivanju plinova. Pomoći može i prehrana bazirana na namirnicama koje ne potiču stvaranje plinova.



5. Pijete mnogo mlijeka
Ili jedete mnogo jogurta, sireva i drugih mliječnih proizvoda. Za to je „kriv” enzim koji se zove laktaza: on se stvara u tankom crijevu i odgovoran je za razgradnju laktoze (šećera iz mlijeka) u jednostavnije oblike koje tijelo može apsorbirati. Niska razina laktaze znači da laktoza dolazi u debelo crijevo neprobavljena te je ondje bakterije razgrađuju i stvaraju plinove. Netolerancija laktoze je prilično česta i obično se razvija u odrasloj dobi kad dolazi do naglog pada proizvodnje enzima laktaze.

6. Osjetljivi ste na gluten
Nitko ne može probaviti taj protein prisutan u pšenici, ječmu i riži, no ako imate celijakiju, konzumacija glutena je okidač za imunološku reakciju u tankom crijevu koja uzrokuje oštećivanje opne crijeva te tako smanjuje njegovu sposobnost apsorpcije nutrijenata. Ta oštećenja mogu uzrokovati i obilnije vjetrove, proljev pa čak i gubitak tjelesne težine. Osobe koje nemaju celijakiju, nemaju takve promjene u tankom crijevu, ali i dalje mogu imati plinove i nadimanja kao reakciju na gluten koji ne uspijevaju razgraditi. Znanstvenici procjenjuju da samo 20 posto ljudi s celijakijom zaista dobije tu dijagnozu, dok ostali prolaze ispod radara.

7. Konzumirate previše zamjena za šećer
Naravno, tako želite smanjiti unos kalorija, ali naš organizam jednostavno ne može podnijeti umjetna sladila, poput sorbitola, manitola i xilitola. Uz to, oni sadrže i šećerne alkohole koji također mogu uzrokovati nadimanje i vjetrove.

Linker
24. travanj 2024 19:48